Podľa vysielateľov BBC, ITV a C4 je potrebné, aby boli sociálne média Facebook, Google a Twitter regulované nezávislým pozorovateľom. Je potrebné, aby sa zastavilo šírenie falošných správ a aby sa chránili najmä deti. Informáciu zverejnil The Drum.

V liste zaslanom Telegraphu sa zastúpenie najväčších britských vysielateľov a telekomunikačných firiem zjednotili v názore, že existuje „naliehavá potreba“ na nezávislé preskúmanie rozhodnutí prijatých v súvislosti s internetovými a sociálnymi médiami.

„Nemyslíme si, že je reálne alebo vhodné domnievať sa, že internetové a sociálne mediálne spoločnosti budú robiť všetky rozhodnutia o tom, aký obsah je alebo nie je prijateľný bez akéhokoľvek nezávislého dohľadu,“ uvádza sa v liste, ktorý zaslalo zoskupenie britských vysielateľov a telekomunikačných firiem Telegraphu.

Námietky v liste vzišli z obáv týkajúcich sa úlohy Facebooku pri šírení dezinformácií a ochrany osobných údajov v dôsledku škandálu Cambridge Analytica, ako aj obáv o bezpečnosť detí na YouTube a nenávistných prejavov na Twitteri.

Zoskupenie britských vysielateľov a telekomunikačných firiem vyzvalo politikov, aby konali proti takýmto on-line nebezpečenstvám.

„S veľkou naliehavosťou je potrebné nezávislé preskúmanie prijatých rozhodnutí a väčšia transparentnosť. Nejde o cenzurovanie internetu, ale o bezpečnejšie fungovanie najpopulárnejších internetových platforiem tým, že sa zabezpečí zodpovednosť a transparentnosť v súvislosti s rozhodnutiami, ktoré tieto súkromné spoločnosti už prijímajú,“ uvádza sa v liste.

Zoskupenie britských vysielateľov a telekomunikačných firiem vyzýva vládu aj k porovnaniu spôsobu zdanenia technologických spoločností a iných spoločností.

Zoskupenie spoločností zdôraznilo, že významne investuje do britskej infraštruktúry a obsahu a platí vysoké a spravodlivé dane, na rozdiel od technologických spoločností.

Všetky spoločnosti, ktoré sa podieľajú na vyvíjaní tlaku na vládu, sú regulované spoločnosťou Ofcom.

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu