Aktivity konšpirátora Alexa Jonesa zo strany viacerých technologických gigantov boli obmedzené v auguste 2018. Alex Jones vtedy tvrdil, že tieto zákazy nie sú pre neho prekážkou a dokonca mu pomôžu zvýšiť popularitu. Podľa analýzy denníka The New York Times sa Alex Jones mýlil, návštevnosť jeho internetových kanálov sa znížila.

Ešte pred zákazmi bola návštevnosť na portáli Infowars a jeho kanáloch na YouTube a Facebooku v priemere 1,4-milióna návštev denne. V priebehu troch týždňov od zákazov sa táto návštevnosť znížila približne o polovicu, čo predstavuje priemerne 715-tisíc návštev.

Analýza nezahŕňala návštevnosť aplikácie Infowars ani obsah, ktorý Alex Jones zverejňuje na Twitteri, ani zdieľanie v rámci súkromných skupín na Facebooku.

Podľa zistení The New York Times je táto návštevnosť nižšia ako návštevnosť na hlavnej webovej stránke a hlavnej stránke na Facebooku a YouTube.

Vplyv, ktorý mali zákazy technologických gigantov na aktivity Alexa Jones poukazuje na skutočnosť, že spoločnosti ako Google a Facebook majú obrovský dosah na verejný diskurz a šírenie informácií.

S veľkou pravdepodobnosťou bude situácia okolo portálu Infowars aj súčasťou debaty amerického Kongresu, kde sa budú diskutovať tvrdenia prezidenta Donalda Trumpa a iných kritikov, v ktorých tvrdia, že Silicon Valley umlčuje konzervatívne hlasy.

Prípad Alexa Jones a jeho webového portálu Infowars je pre mnohých politikov veľmi zložitý. Mnoho politikov a osobností sa nestotožňuje s myšlienkou cenzúry politických prejavov zo strany technologických gigantov, na druhej strane Infowars pravidelne šíri lži, sprisahania a útočí proti politickým nepriateľom.

Schopnosť osloviť nové publikum je pre Alexa Jones momentálne veľmi obmedzená. Alex Jones sa dlho spoliehal na technologické giganty zo Silicon Valley, cez ktoré rozosielal svoje príspevky.

Jeho kanál YouTube mal 2,4-milióna odberateľov, približne 36-tisíc videí, ktoré zhromaždil od roku 2008 a dosiahol viac ako 1,6-miliardy zobrazení.

Pod tento úspech sa čiastočne podpísal video odporúčací algoritmus YouTube, ktorý v úsilí riadiť kliknutia tlačil mnohých používateľov na videá Alexa Jonesa.

V auguste 2018 sa, ale návštevnosť pre internetové kanály Alexa Jonesa zmenila. Facebook vymazal štyri stránky, ktoré prevádzkoval Alex Jones a Infowars, pretože porušovali pravidlá sociálnej siete.

Služba YouTube vymazala kanál Alexa Jonesa za porušenie trestu za predchádzajúci trest v súvislosti s nenávistnými prejavmi. Služba YouTube tiež v tichosti vymazala viac ako tucet ďalších kanálov spojených s Infowars, pretože sa snažili obísť jej pravidlá.

Alex Jones sa bráni a obviňuje Facebook a Youtube z toho, že sú kontrolované čínskou vládou a pomáhajú v komplikovanom globálnom sprisahaní na kontrolu svetovej populácie.

O pomoc požiadal aj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trumpova kritika voči Silicon Valley sa odvtedy zintenzívnila.

Krátko po zákazoch zo strany Google a Facebook sa na určitý čas zvýšila návštevnosť portálu Infowars, počet stiahnutí aplikácie Infowars sa zvýšil šesťnásobne.

Bol to ale iba krátkodobý úkaz. Dnes sú tieto čísla na rovnakej úrovni ako pred zákazmi. Stratu návštevnosti z YouTube a Facebooku nedokáže Alexovi Jones nahradiť aktivita na Twitteri a iných sociálnych sieťach.

Alex Jones, ale neprestáva so svojimi vyjadreniami. V jednej nedávnej relácii vyhlásil, že spoločnosti zo Silicon Valley dali liberálom, ako napríklad miliardár George Soros, prístup k osobným údajom svojich používateľov, vrátane citlivých informácií o tom, čo robili so svojou ženou, deťmi a podobne.

Alex Jones sa vo svojich prvotných záveroch zrejme mýlil, pretože čísla zo štatistík naznačujú, že jeho internetovú aktivitu sa zákazmi podarilo výrazne obmedziť.

Na druhej strane, táto situácia viditeľne poukázala na to, akú majú technologické spoločnosti moc, v tom čo verejnosti môžu a nemusia ukázať.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu