7.2 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Achillove Dáta: Staňte sa investigatívnym novinárom

Najčítanejšie

Kauza Čapí hnízdo, za posledné roky zrejme najväčšia česká dotačná aféra, ktorá zasahuje do najvyšších poschodí politiky, bola odhalená vďaka precíznej práci investigatívnych novinárov.

Práve túto formu „vysokej“ žurnalistiky, odkrývajúcu vplyv finančnej kriminality na politiku a ekonomiku, podporuje nový ročník unikátneho programu Achillove Dáta. Absolventom kurzu Achillove Dáta bol aj slovenský investigatívny novinár Ján Kuciak.

„Odhaľovanie korupcie a organizovaného zločinu, dodržiavanie transparentnosti alebo ľudských práv je vo verejnom záujme každej demokratickej spoločnosti. Preto už piatykrát motivujeme mladých autorov, aby sa investigatívnou žurnalistikou zaoberali,“ pripomína Václav Pecha, riaditeľ nadácie Bakala Foundation, ktorá program Achillove Dáta zastrešuje.

O potrebe nezávislej žurnalistiky v dnešnej spoločnosti nepochybuje ani Jindřich Šídlo, skúsený novinár redakcie Seznam Zprávy, ktorý je jedným z lektorov programu.

„Česká žurnalistika zatiaľ ustála vzrastajúci politický tlak, ktorý sledujeme zhruba osem rokov. To je určite potešujúca správa, ale našou úlohou nie je bojovať s politikmi, ale čo najlepšie robiť svoju prácu a prilákať k nej čo najviac schopných mladých ľudí,“ uvádza Jindřich Šídlo.

Investigatívna žurnalistika má za úlohu cielene vyhľadávať utajované informácie, ktoré by inak neboli zverejnené. Novinári na svoju prácu využívajú mnoho neobvyklých nástrojov – právnych, daňových alebo policajných dokumentov, skrytých nahrávok či anonymných informátorov. Aj tu, samozrejme, platí, že zdroje musia byť dôveryhodné a overené.

„Pracujete skoro ako policajt. Len s tým rozdielom, že on svoju kauzu odovzdá štátnemu zástupcovi a ten potom možno sudcovi, ale my, novinári, ju odovzdáme svojim čitateľom,“ píše na svojich stránkach investigatívny reportér a spisovateľ Jaroslav Kmenta.

Verejný vyšetrovateľ

Program Achillove Dáta predstavuje unikátny dvojmesačný kurz pre študentov žurnalistiky, príbuzných odborov aj začínajúcich novinárov z Českej republiky a Slovenska, ktorého cieľom je zoznámiť účastníkov so základnými nástrojmi, aktuálnymi trendmi a metódami investigatívnej žurnalistiky. Kurz je určený pre 3 až 5-členné tímy študentov, ktoré sa môžu prihlásiť do konca júna.

Jednotlivým tímom je vždy pridelený skúsený novinár ako mentor a s ním budú študenti pracovať na skutočnej investigatívnej kauze.

„Môžu teda už počas štúdia v škole alebo na úplnom začiatku svojej novinárskej kariéry získať znalosti, ktoré by inak nadobudli až dlhými rokmi praxe,“ vysvetľuje Václav Pecha.

Svoju prácu tímy odovzdajú na záver kurzu a jej výstupy budú prezentovať pri finálnom vyhodnotení. Počas slávnostného stretnutia dostanú všetci účastníci spätnú väzbu od odbornej poroty, ktorá tiež vyhlási najlepší materiál.

Kurz Achillove Dáta organizuje nadácia Bakala Foundation v spolupráci s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku a slovenskou Nadáciou Zastavme korupciu.

V minulých ročníkoch pracovali študentské tímy na témach ako Proruské servery, Čínske investície alebo spomínané Čapí hnízdo.

Absolventom kurzu Achillove Dáta bol aj slovenský investigatívny novinár Ján Kuciak. V jeho odkaze pokračuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktoré je jedným z partnerov projektu.

Program sa pýši zvučnými menami mentorov. Tento rok svoju účasť potvrdili napríklad Markéta Dobiášová (Seznam Zprávy) alebo David Klimeš (Aktuálně.cz). Doplnia ich zástupcovia investigatívnych tímov zo slovenských redakcií Aktuality.sk, Nadácie Zastavme korupciu a Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Bakala Foundation je rodinná nadácia manželov Zdeňka a Michaely Bakalových založená v roku 2007. Jej cieľom je dlhodobo podporovať mladé talenty na ich ceste ku kvalitnému vzdelávaniu a tým nielen pomáhať realizovať ich sny, ale aj zlepšovať spoločnosť ako celok.

(ts)

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne