13 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

ZSSK pripravila k okrúhlemu výročiu Ozubnicovej železnice limitovanú sériu bankoviek s dizajnom od grafického dizajnéra Pavla Fuksa

Najčítanejšie

Už polstoročie prepravujú turistov zo Štrby na Štrbské Pleso ikonické vozidlá Ozubnicovej železnice. Legendárne červené zubačky, ako ich ľudovo volajú cestujúci i „štrekári“, sa pri príležitosti vlaňajšieho 50. výročia nasadenia do prevádzky dostanú aj na bankovky.

Na bankovkách v nominálnej hodnote 0 eur sú vyobrazené tatranské štíty a nové hybridné vozidlá, ktoré po 50 rokoch nahradia tie pôvodné a pre ZSSK ich vyrobila švajčiarska spoločnosť Stadler Bussnang AG.

Unikátny zberateľský kúsok môžete vlastniť aj vy. Spolu 25 ks bankoviek s najnižšími sériovými číslami, ktoré sú medzi zberateľmi tými najvyhľadávanejšími, si môžete vydražiť ešte 9. a 11. júna 2021 na facebookovom profile ZSSK.

Výťažok z dražby poputuje na podporu Slovenského horolezeckého spolku JAMES, ktorý tento rok oslavuje 100 rokov od založenia, združuje horolezcov, športových lezcov, skialpinistov a vysokohorských turistov na Slovensku a jednou z jeho úloh je prispievať k ochrane prírody.

Na trať Ozubnicová železnica Štrba – Štrbské Pleso sa dostanú nové hybridné vozidlá. Aktuálne sú dodané štyri z piatich spolu s multifunkčným rušňom a do prevádzky sa dostanú hneď po dokončení rekonštrukcie trate.

Nesú mená po piatich málo známych tatranských štítoch – Bradavica, Kostolík, Stredohrot, Ganek a Vysoká.

zdroj: ZSSK

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne