14.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Plenárne zasadnutie EPRA pod vedením Ľuboša Kukliša reaguje na nové úlohy regulátorov

Najčítanejšie

So stúpajúcou potrebou vytvorenia nových pravidiel voči digitálnym platformám a ich následnej efektívnej implementácie sa výrazne rozširuje okruh oblastí, ktorým sa regulátori audiovizuálnych médií naprieč Európou venujú.

Slovenská republika na túto výzvu v týchto dňoch reaguje predložením nového zákona o mediálnych službách, ktorý je dozajtra v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rada pre vysielanie a retransmisiu sa na novú agendu pripravuje dlhodobo, a to najmä v rámci svojich medzinárodných a nadnárodných aktivít.

Riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš od mája tohto roka predsedá Európskej platforme pre regulačné orgány (EPRA) a 14. a 15. októbra viedol jej plenárne zasadnutie.

„EPRA je najstaršia a najväčšia sieť mediálnych regulátorov na svete. Vďaka 25 rokom skúseností a robustnej sieti kontaktov na pracovnej úrovni je ideálnym prostredím pre výmenu informácií medzi regulátormi v Európe,“ pripomenul Ľ. Kukliš.

Pre ešte komplexnejší obraz o problematike bude mať odteraz k dispozícii aj poznatky z akademického prostredia. Na svojom minulotýždňovom plenárnom zasadnutí EPRA pod vedením Ľ. Kukliša iniciovala spoluprácu s Viedenskou univerzitou, s ktorou nadväzuje intenzívnu spoluprácu a zdieľanie know-how.

„V najbližších mesiacoch sa budeme venovať okrem iného rozvoju mediálnej gramotnosti, využitiu umelej inteligencie pri regulácii a plánujeme aj výskum v oblasti regulácie nenávistného prejavu a iných foriem nelegálneho či škodlivého obsahu,“ ozrejmil Ľ. Kukliš a doplnil, že prvé spoločné podujatie oboch inštitúcií sa má konať v novembri.

Problematike umelej inteligencie a jej využitiu pri práci regulátorov ako aj otázkam mediálnej gramotnosti sa EPRA venovala už aj na plenárnom zasadnutí. Okrem iného bol na ňom prezentovaný projekt Edumediatest, na ktorom sa významne podieľa aj Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Rezonovala tiež téma spolupráce regulátorov s inými medzinárodnými organizáciami a inštitúciami, napríklad Európskou komisiou, Úradom predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre slobodu médií či Európskym audiovizuálnym observatória (EAO) a výskumnými inštitúciami.

Plenárne zasadnutie ukončí vo štvrtok tento týždeň samostatné podujatie zamerané na reguláciu platforiem na zdieľanie videí vyplývajúcej z revidovanej Smernice
o audiovizuálnych službách, ktorá je kľúčovým dokumentom aj pre slovenský zákon o mediálnych službách. Viac informácií o plenárnom zasadnutí EPRA je dostupných na webovej stránke združenia. 

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne