Keby Peter Tóth neposkytol vyšetrovateľom mobilný telefón Mariána Kočnera, asi by sme dnes nepoznali korupčné správanie sudcov, či pozadie prípadu vraždy Jána Kuciaka alebo falšovania zmeniek TV Markíza.

V novembri 2020 vyšla vo vydavateľstve Dixit jeho nová, zatiaľ posledná kniha pod názvom „Satan, teší ma!“, ktorú si môžete kúpiť v ktoromkoľvek väčšom kamennom alebo internetovom kníhkupectve. Je možné si ju kúpiť aj na stránke kníhkupectva Panta Rhei.

Ako dlho ste pracovali na knihe?

Peter Tóth: Na knihe som začal v myšlienkach pracovať 28. septembra 2018, keď zadržali Alenu Zsuzsovú. Definitívne som sa rozhodol, že Satan, teší ma! napíšem, 22. októbra 2018, keď stoka slovenskej žurnalistiky denník N a jeho redaktori Monika Tódová a Konštantín Čikovský vyzradili moju identitu ako utajeného svedka.

Samozrejme, vtedy som ešte nevedel, že názov knihy bude Satan, teší ma! Materiál na knihu som pripravoval priebežne, dokonca som kvoli tomu musel prekladať aj dielo z 15. storočia s názvom Kladivo na čarodejnice. Nepýtajte sa ma prečo, to sa dozviete, až keď si otvoríte knihu. Fyzicky som s písaním začal koncom leta tohto roku a rukopis som dokončil začiatkom októbra.

Čo ste cítili pri jej písaní?

Usiloval som sa riadiť predovšetkým racionálnym analytickým rozumom. Samozrejme, nezaobišlo sa to aj bez pocitov. Môžem povedať, že nikdy nezabudnem Marianovi Kočnerovi, že bol schopný siahnuť na život nevinného človeka. Nikdy mu nezabudnem, že ma odporne podviedol.

A nikdy nezabudnem ľuďom, ako sú Monika Tódová, Marek Vagovič, Peter Košč, Boris Beňa a ďalším, ako veľmi ublížili mojej rodine. Aj o tom sa dočítate v knihe Satan, teší ma! Myslel som si, že po napísaní knihy zo mňa všetka ťažoba opadne.

Mýlil som sa, skľučujúce pocity sú ešte silnejšie ako na začiatku. Napriek tomu som sa však usiloval byť čo najviac vecný a keď som mal pocit, že nado mnou víťazia emócie, pomáhal som si iróniou a sarkazmom.

Peter Tóth má za sebou bohatý profesijný život. V novinách začal pracovať v roku 1992. Pôsobil aj ako spravodajský dôstojník SIS. Okrem novinárskej práce si vyskúšal aj profesiu spisovateľa. Na svojom konte má už tri knihy a onedlho pribudne štvrtá Satan, teší ma!. A hoci ho pri rôznych príležitostiach predstavujú ako spisovateľa, on sám sa za spisovateľa nepovažuje. Je autorom kníh Krycie meno Bežec, Komando 52 a Kauza Cervanová I., II. Prevádzkuje informačno-analytický portál Ďateľ.sk.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu