5.4 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Obnoví sa nad račianskymi vinohradmi stavebný boom? Poslanec z Rače Robert Hammer tvrdí, že starosta pozmenil úradný dokument v prospech primátora Valla. Starosta Drotován to odmieta

Najčítanejšie

Robert Hammer stojí za viacerými petíciami v Krasňanoch v mestskej časti Bratislava-Rača, čo ho vynieslo až na stoličku miestneho poslanca, na čo mu stačil v komunálnych voľbách zisk 567 hlasov od občanov. O necelý rok budú nové voľby, preto možno iniciatívu Hammera vnímať i v tomto kontexte.

„Petícia je proti územnému plánu z roku 2007. Áno, máme rok 2021 a mestskí poslanci pokračujú v jeho napĺňaní. De facto zber informácií pre územný plán sa uskutočnil možno roku 2000 a pán Vallo s podporou poslancov smelo postupuje v jeho realizácii. Že sa demografické a spoločenské prostredie za 20 rokov zmenilo nie je pochýb, ale pani poslankyňa Plavuchová sa bude držať starých noriem. Je to jednoduchšie ako obhajovať verejný záujem,“ uviedol vo svojom blogu na stránke Račan.sk poslanec MČ Rača Robert Hammer, ktorý je známy aj prevádzkou rozsiahlej agrofarmy pod vinohradmi vedľa bývalého závodu skrachovanej AB Kozmetiky, nad Slovenskou Grafiou. Farmu prevádzkuje na pozemkoch patriacich vinárskemu závodu Villa Vino Rača.

Poslankyňa MČ Rača Mgr. Lenka Antalová Plavuchová, ktorú Robert Hammer vo svojom blogu spomenul, získala vo voľbách v roku 2018 mandát od 1036 občanov v obvode Krasňany, pričom pôsobila ako vicestarostka Rače, v súčasnosti poslankyňa a vicerprimátorka na bratislavskom magistráte, kandidovala za Team Vallo, za stranu PS-Spolu. Spoluzakladala tiež rodinné centrum Ráčik a komunitné miesto Stará Jedáleň v Krasňanoch.

Ako sa vlastne mesto dostalo k súhlasu MČ Rača? Bol v tom jeden právnický háčik, a to, že Rača nemala úradne pomenované lokality alebo „zóny“. Na tento fakt poukázal pán prokurátor, keď vzniesol protest proti územnému plánu Krasňany 2018. Ako to pán M. Drotován obišiel? Jednoducho. Do komisie predložili neúplný materiál, kde sa odsúhlasili lokality alebo „zóny“ Rače a poslal to rovno na magistrát. Tento materiál však zámerne nezaradil na riadne zastupiteľstvo, kde sa pojednávanie nahráva a tento návrh nemusel prejsť, pretože nebol zámerne úplný. Na túto skutočnosť som upozornil Generálnu prokuratúru a vzniesol podnet. GP sa týmto podnetom zaoberá a vyšetruje,“ uviedol Robert Hammer.

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača na obvinenia Hammera reaguje: „Píšete, že chcete, aby Vás niekto začal brať vážne – to však nie je možné ak klamete a zavádzate. Klamstvo píšete už v úvode, nakoľko žiadne dokumenty v prospech Valla som nikdy nepozmenil, stanovisko miestneho zastupiteľstva Rača k urbanistickej štúdií nájomných bytov bolo zaslané presne v znení, ako bolo prijaté, je dostupné > tu  a uznesenia v celom znení sú dostupné > tu (s.10-11). Môj názor aj stanovisko mestskej časti Bratislava-Rača k zmene územného plánu (a nie nemenia sa vinice ale funkčný kód výrobné a nevýrobné služby nad Grafiou) je rovnaké ako bolo aj pri návrhu zadania a je dostupné napr. aj > tu,“ uviedol Mgr. Michal Drotován.

„Rovnako tak je verejne dostupné aj celé mestské zastupiteľstvo, každý si ho môže pozrieť > tu. Ide o body 34,35,36,37 a následne bod 32. Najdôležitejší bod 32: Informácia o spracovanom územnoplánovacom podklade – Urbanistická štúdia umiestnenia nájomného bývania na území Bratislavy (po prerokovaní bodov 34, 35, 36, 37) – tohto bodu sa pán poslanec Hammer ani nezúčastnil. Pán Hammer klame aj v bode, kde úplne absurdne spája parkovaciu politiku a rezidenčné parkovanie s výstavbou – neprešla o jeden hlas ale o dva hlasy, proti hlasovali 3 poslanci z 12 prítomných > pozri. Klame tiež v bode, kde píše, že: „Tretia lokalita sa nachádza na Peknej ceste nad Slovenskou Grafiou. Áno, ten projekt, proti ktorému pán M. Drotován toľko bojoval, písal blogy, aký je to nezmyselný projekt s veľkými chybami. A dnes? Žiadna reakcia, ba naopak, kladie mi otázku, prečo som proti tomuto projektu? Prečo občania nesúhlasia? Jediná reakcia pána M. Drotována bola, kto za mnou stojí a nech prezradím meno právnika, kto vypracoval petíciu, atď.“ Nič také som sa ho nikdy nepýtal – a nesúhlasné stanovisko úradu aj mňa osobne bolo zaslané, vyjadril som sa úplne jasne aj k predmetnému bodu na mestskom zastupiteľstve (pán Hammer tam ani nebol, treba sa pýtať o čo mu vlastne ide), > pozri. A pán poslanec Hammer sám uviedol, že petície nevie čo sa v nich píše a že ich písal právnik – preto som samozrejme chcel vedieť, aký právnik (či reálny alebo fiktívny) ich písal. Pán poslanec tiež klame, ak tvrdí, že sa riešila výučba detí v unimobunkách, taký návrh nikdy nepadol a MČ práve pre vyriešenie problému s nedostatkom miest v základných školách kompletne rekonštruuje ZŠ Plickova (pán Hammer ako jediný hlasoval proti rozpočtu na rok 2021, teda de facto aj proti danej rekonštrukcii),“ doplnil Drotován.

„Chcel by som Vám pán Hammer ako verejnému činiteľovi položiť otázku, na základe akého právneho titulu používate pozemky a nehnuteľnosti nad Krasňanmi na svoju podnikateľskú činnosť – ako poslanec by ste mali komunikovať jasne, vecne a transparentne,“ upozornil Drotován. > Téme sa budeme venovať v ďalšom článku.

Michal Drotován sa stal starostom Rače po voľbách v roku 2018 so ziskom 3889 hlasov od občanov, na druhom mieste skončil bývalý starosta Peter Pilinský, získal 3460 hlasov, a na tretom mieste sa umiestnila kandidátka Monika Luknárová, so ziskom 1600 hlasov od občanov.

Najväčší počet hlasov z kandidátov na poslancov získali Monika Luknárová, 2176 hlasov, vinár Miloš Maťúš, 2126 hlasov a Ján Polakovič, 1860 hlasov, z iniciatívny Spoločný Cieľ.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne