5.4 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

„Nelegálnu“ farmu v bratislavskej Rači prevádzkuje miestny poslanec Robert Hammer. Poslanec reaguje na obvinenia

Najčítanejšie

Agrofarma Hospodársky Dvor funguje nad mestom v Krasňanoch už siedmy rok a za ten čas spríjemňuje chvíle domácim obyvateľom, ale i turistom. Prevádzkuje ju Robert Hammer, ktorý prišiel do Bratislavy pred 16 rokmi z českého Liberca, a už tretí rok pôsobí ako poslanec miestnej časti Rača-Krasňany.

Farma je voľne prístupná obyvateľom aj turistom, deti sa tu s rodičmi môžu zoznámiť s domácimi zvieratami, hrať sa na trampolíne, kúpiť si domáce vajíčka, či kozie mlieko. Začínajú sa ale objavovať hlasy, či podniká na týchto pozemkoch legálne.

Miestni poslanci v bratislavskej Rači tvrdia, že odstúpenie od zmluvy musel zástupca spoločnosti Villa Vino Rača, ktorá pozemky Hammerovi pôvodne prenajala, doručiť až na zastupiteľstvo, pretože si výpoveď zmluvy nechcel prevziať. Pozemky ale odmietol opustiť a farmu prevádzkuje naďalej.

Starosta Michal Drotován ho vyzýva, aby svoje podnikanie stransparentnil. Spor sa vyhrotil po tom ako Hammer zverejnil blog v ktorom tvrdil, že starosta pozmenil úradný dokument o stavebnej zonácii v prospech primátora Valla.

„Chcel by som Vám pán Hammer ako verejnému činiteľovi položiť otázku, na základe akého právneho titulu používate pozemky a nehnuteľnosti nad Krasňanmi na svoju podnikateľskú činnosť – ako poslanec by ste mali komunikovať jasne, vecne a transparentne,“ upozornil starosta Mgr. Michal Drotován.

Bratislavský večerník oslovil poslanca Roberta Hammera, hľadali sme odpovede a dali mu priestor aby vec vyjasnil.

V akom období ste mali od spoločnosti Villa Vino Rača prenajatý priestor v Krasňanoch pre agrofarmu a v akom rozsahu?

Robert Hammer: Po dlhších konverzáciách s predsedom družstva sme sa dohodli na dlhodobej spolupráci, kde mi okrem priestoru (maštale) prenajali ďalšie pozemky na kosenie sena na Pántoch. Preto som investoval do ohrady a výbavy farmy, nehovoriac o vyprataní odpadkov po ľuďoch bez domova, ktoré tam zanechali.

Áno zmluva bola dohodnutá na jeden rok, kde zo skúsenosti viem, že po uplynutí tejto doby zmluva nadobudne „dobu neurčitú,“ čo je štandardný postup. Villa Vino Rača ale dala podnet na Krajský súd Bratislava III. pre výpoveď z nájomnej zmluvy.

Villa Vino Rača tomuto súdu dodala len polovicu nájomnej zmluvy, kde vynechala tie strany, kde sú dojednané nájomné podmienky a za akých podmienok je možné zmluvu vypovedať. Mohol som si to nevšimnúť, že zámerne nedodali Krajskému súdu kompletnú nájomnú zmluvu, ale mám niekoľko kópií. Po uplynutí doby ma zo súdu opäť kontaktovali, aby som sa vyjadril k novým obvineniam, ktoré sa netýkali nájomnej zmluvy, informácie som doplnil.

Na základe akého právneho titulu používate tieto pozemky a nehnuteľnosti nad Krasňanmi na svoju podnikateľskú činnosť? Ako a kedy došlo k vypovedaniu zmluvy? Odmietali ste si prevziať rozhodnutie Villa Vino Rača o ukončení nájmu? Prečo?

K nehnuteľnosti som sa vyjadril a teraz k pozemkom. Pri zakladaní farmy som vlastníkov kontaktoval už telefonicky, alebo písomne o farmárskom zámere a popravde málo kto chcel uzavrieť nájomnú zmluvu pre chyby v legislatíve, ale dohodli sme sa na užívaní pozemkov.

Podnikateľskú činnosť? Popravde za 7 rokov som zainvestoval cez 70 tisíc Eur do farmy a to nepočítam prácu. Tieto prostriedky som mohol použiť na druhej farme kde som minulý rok splatil poslednú splátku spotrebného úveru a splatil tak pozemky o výmere 50 hektárov lúk a lesov.

Nehovoriac o tom, že farmu denne navštevujú stovky rodín s deťmi a nachádzajú spontánne povzbudenie. Organizoval som aktivity pre deti, alebo tiež každý rok postavím betlehem z vlastných prostriedkov, úrad MČ Rača som žiadal o menšiu dotáciu, ale keď som videl tú žlč u poslancov a agresiu v očiach pána starostu radšej som 3 žiadosti o dotácie zrušil.

K výpovedi nájomnej zmluvy, riešila ju polícia, Villa Vino Rača na mňa podala trestné oznámenie, kde som na polícii vypovedal a doložil relevantné dôkazy. Trestné oznámenie bolo na moju osobu zastavené.

Podnikáte na cudzom majetku? Ako si ako poslanec vysvetľujete smerom k občanom takéto vaše konanie? Viete to vysvetliť?

Na cudzom majetku? Nájomná zmluva je v poriadku, súkromné osoby neboli proti s užívaním, teda až na jeden prípad, kde došlo k úmrtiu nájomníka a dediči požadovali šibeničné podmienky a tretí prípad je developer Grunt, a.s., s ktorým som mal tak isto dohodu o užívaní. Nie je to tak dávno čo vinohrady niekto úmyselne zapaľoval a pri farme to bolo tuším dvakrát čo hasiči zasahovali a keby pozemky okolo farmy neboli spasené zhoreli by celé vinohrady nad Meoptou a maštaľ s hospodárskymi zvieratami taktiež.

Nech sa pán starosta nehnevá, ale aj ako občan, alebo aj ako poslanec je mojou povinnosťou hájiť verejný záujem a predvídať okolnosti, ktoré by poškodili ako sociálne, tak životné aj zdravotné prostredie občanov v Rači. Za 7 rokov ako supervízor v lekárskej komore ma vyškolilo a možno je to profesionálna deformácia, ale akýkoľvek proces nesie dôvod a následky. Keď to vysvetlím, môžeme si dovoliť nové výstavby, keď nám teraz kolabuje kanalizácia, doprava a miesta v MŠ a ZŠ? Na čo stále poukazujem, že následky budú katastrofálne pokiaľ dovolíme architektom a finančným skupinám s nami manipulovať.

Môžem to aj dokázať. Na poslaneckej lavici nám úrad MČ Rača predložil nový „Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mestskej časti Bratislava – Rača na roky 2021 – 2030, kde je prognóza obyvateľov do roku 2035 (viď. príloha). Pokiaľ má pán starosta pocit, že klamom, nechaj nepíše Ježiškovi o kalkulačku, rád mu ju kúpim.

Text z dokumentu: V roku 2035 by sa mal počet detí vo veku od 6 do 15 rokov pohybovať v rozpätí od 3245 osôb do 4080 osôb, s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahne hodnotu 3655 osôb. V porovnaní so súčasnosťou pôjde o zvýšenie o 880 osôb, resp. 37,2 % v nízkom scenári, o 1290 osôb, resp. 54,5 % v strednom scenári a o 1715 osôb, resp. 72,4 % vo vysokom scenári.

Text z dokumentu: S najväčšou pravdepodobnosťou dosiahne počet obyvateľov v MČ Rača v roku 2035 hodnotu zhruba 34500 osôb, čo by v porovnaní so súčasnosťou znamenalo zvýšenie počtu obyvateľov o necelých 10 000 osôb, resp. 37,7 %

„Nevidím žiaden dôkaz, že by mal pán Hammer akúkoľvek nájomnú zmluvu na pozemky, ako tvrdí, ak má, nech ju zverejní. Pán Hammer asi nechápe, že plán PHSR a samotnú demografickú štúdiu dala vypracovať práve mestská časť Bratislava-Rača, kde som štatutárom, z daných dát práve vychádza potreba vybudovanie ZŠ Plickova, ktorá sa, ak si náhodou pán poslanec nevšimol, práve rekonštruuje. Danú demografickú štúdiu majú poslanci k dispozícií od januára 2020, nejadná sa o nijakú novú vec,“ uviedol pre Bratislavský večerník starosta Rače Mgr. Michal Drotován.

Robert Hammer stojí za viacerými petíciami v Krasňanoch v mestskej časti Bratislava-Rača, čo ho v roku 2018 vynieslo až na stoličku poslanca do miestneho zastupiteľstva, na čo mu stačil v komunálnych voľbách zisk 567 hlasov od občanov. O necelý rok budú nové voľby, preto možno ich komunikáciu so starostom vnímať i v tomto kontexte. > Čítajte viac

Michal Drotován sa stal starostom Rače po voľbách v roku 2018 so ziskom 3889 hlasov od občanov, na druhom mieste skončil bývalý starosta Peter Pilinský, získal 3460 hlasov, a na tretom mieste sa umiestnila kandidátka Monika Luknárová, so ziskom 1600 hlasov od občanov.

Najväčší počet hlasov z kandidátov na poslancov získali Monika Luknárová, 2176 hlasov, vinár Miloš Maťúš, 2126 hlasov a Ján Polakovič, 1860 hlasov, z iniciatívny Spoločný Cieľ.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne