5.9 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Lavička Mekyho Žbirku na Račianskom mýte sa môže stať kultovým miestom

Najčítanejšie

Pri jednej z lavičiek v blízkosti detského ihriska na bratislavskom Račianskom mýte objavili Mekyho Žbirku členovia kapely Modus, ktorí práve hrali v neďalekej skúšobni v BEZke na Kominárskej ulici. Meky v parku na Račku vtedy začal svoju kariéru, objavili ho brnkajúc na gitaru na lavičke. Teraz sa má stať táto lavička spomienkovým miestom.

„Meky Žbirka je nielen náš veľký spevák, ale pre nás Novomešťanov je aj naším rodákom. Viacerí moji susedia zo širokého dvora neďaleko Račianskeho mýta na neho doteraz spomínajú. Ako na nadaného umelca, ale i zanieteného futbalistu. Mnohí z vás sa obrátili tak na pán primátora, ako aj na mňa, aby sme si uctili Mekyho pamiatku nejakým trvalým spôsobom. Či už jeho sochou, alebo gitarou na lavičke na jednom z viacerých miest, kde robil ľuďom v minulosti radosť svojou hudbou,“ uviedol Rudolf Kusý, starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto.

„Preto po dohode s príbuznými naša mestská časť spolu s mestom pripraví vznik spomienkového miesta k Mekyho 70-tke, ktorú by oslávil v októbri budúceho roka. Pôvodne sme po dohode s pani manželkou Miroslava Žbirku plánovali dať vám možnosť zaspomínať si a symbolicky si uctiť Mekyko pamiatku vysadením bieleho kvetu v parku na Račianskom mýte. Tým, že je lockdown, niekoľko stoviek bielych tulipánov vysadí naša mestská časť, aby na jar symbolicky rozkvitli – aj ako spomienka na jeden z jeho najväčších hitov,“ doplnil Rudolf Kusý.

V deň pražského pohrebu Mekyho Žbirku, v piatok 19.11., sa uskutočnilo na tomto mieste symbolické podujatie, ktoré usporiadal organizátor mini festivalu Živé Račko, ktorý pozval všetkých Novomešťanov, Bratislavčanov, jednoducho každého, kto mal rád Mekyho Žbirku, na symbolický pietny akt do parku na Račianske mýto.

„Miroslav Žbirka bol svetový, a zároveň priamo spätý aj s Bratislavou a Novým Mestom, kde strávil dôležitú časť svojej mladosti. Mesto a mestská časť si vážia dielo tohto umelca, chcú ho poctiť a na podnet jeho rodiny pripravujú zriadenie spomienkového miesta v lokalite, ktorá sa so spevákom priamo spája,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

zdroj: Branislav Filipovič/ECHO Nové Mesto Bratislava/FB)
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne