14.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

RTVS vydáva exkluzívnu knihu legendárneho kabaretu Ktosi je za dverami

Najčítanejšie

Program Ktosi je za dverami je aj štyridsať rokov po svojom vzniku obľúbeným zábavným predstavením s výbornými hosťami a množstvom nezabudnuteľných komických dialógov či scénok, z ktorých mnohé doslova zľudoveli.

Nová kniha Ktosi je za dverami – To najlepšie z legendárneho televízneho kabaretu ponúkne fanúšikom programu Milana Lasicu a Júliusa Satinského aj exkluzívny pohľad do zákulisia príprav ikonického televízneho kabaretu. Kniha vzniká v produkcii Vydavateľstva Media RTVS a v eshope RTVS a kníhkupectvách je k dispozícii od pondelka 15. novembra.

S myšlienkou prípravy takejto publikácie prišla intendantka Trojky RTVS Judita Gembická. „Milana Lasicu a Jula Satinského som obdivovala celý život. Bola som presvedčená, že ich humor v televíznom Ktosi je za dverami je taký nadčasový, že si zaslúžili aj knižnú podobu. Keď som pánovi Lasicovi veľmi nesmelo naznačila tento zámer a povedal „Prečo nie?!“, tak sme sa pustili do práce,“ prezradila intendantka Trojky RTVS Judita Gembická.

Publikácia Ktosi je za dverami prináša na 240 stranách výber z tých najlepších dialógov Milana Lasicu a Júliusa Satinského, prepísaných z jednotlivých častí legendárneho programu. Okrem iného v nej čitatelia nájdu exkluzívne ukážky pôvodných scenárov, nájdených v archíve RTVS.

Kniha je plná pôvodných fotografií z nakrúcania i doposiaľ nezverejnených príloh scenárov, doplnených o ručne písané poznámky autorov a originálne ilustrácie od Danglára.

Nechýbajú v nej ani kompletné dialógy s Mariánom Labudom, Milošom Kopeckým, sestrami Vášáryovými, Kamilou Magálovou, Zdenou Studenkovou a ďalšími.

Publikáciu otvára predhovor Zdeňka Svěráka a uzatvára posledný rozhovor s Milanom Lasicom, ktorý vznikol týždeň pred jeho smrťou. V ňom prináša svoje spomienky na pozadie vzniku a výroby kabaretu a objasňuje, prečo prišlo k jeho zákazu.

Obsiahly doslov ponúka príbeh vzniku relácie Ktosi je za dverami a mapuje, ako sa dvom zakázaným komikom podarilo vrátiť do televízie a pripraviť veľkolepú premiéru svojho programu. Zároveň detailne rozoberá jednotlivé epizódy a zmeny, ktorými celý program prechádzal.

Ktosi je za dverami je dnes už televízna klasika. Kultový zábavný program, ktorého prvú časť Československá televízia odvysielala na konci roka 1978 a poslednú, desiatu, začiatkom roka 1983.

Potom program zakázali a Lasica so Satinským sa k podobnému formátu už nikdy nevrátili. Reprízy zábavného programu vysiela na obrazovkách televízna Dvojka počas víkendových popoludní a programu každoročne patrí na Dvojke aj silvestrovské vysielanie od polnoci až do rána.

„Dvojici oftalmológov ľudských duší L+S sme ako národ veľa dlžní za to, ako nám svojím humorom otvárali oči a nie som si istý, či im to niekedy dokážeme splatiť. RTVS sa o to pokúsila aj takto. Príjemné čítanie,“ povedal generálny riaditeľ Jaroslav Rezník

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne