11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Slováci napriek pandémii plánujú štedré Vianoce. Pri nákupe darčekov dnes využije svoju kartu o 20 % viac ľudí než pred pandémiou

Najčítanejšie

Orientačný prieskum UniCredit Bank ukázal, že Slováci podobne ako Česi, neplánujú tento rok zásadne na darčekoch šetriť. Viac než 50 % Slovákov plánuje minúť na darčeky nad 200 eur. Navyše, už viac ako 70 % ľudí dnes využíva počas nákupov možnosti bezhotovostných platieb.

Orientačný prieskum o využívaní platobných kariet pri nákupe vianočných darčekov na českom a slovenskom trhu zrealizovala UniCredit Bank v novembri 2021 prostredníctvom online panelu výskumnej agentúry IPSOS. Na prieskume sa zúčastnilo 1050 respondentov Českej republiky a 1050 respondentov zo Slovenska.

Aj napriek tomu, že spoločnosť pred Vianocami obracia svoju pozornosť na boj s pandémiou, ukázalo sa, že relatívne veľká časť Slovákov sa v neplánuje z hľadiska výdavkov zásadne obmedzovať počas sviatočnej sezóny.

55 % opýtaných sa chystá minúť viac než 200 eur – z nich 36 % stanovilo hranicu svojho rozpočtu do 300 eur a ďalších 19 % priznalo, že tento rok sú ochotní minúť dokonca ešte viac.

Najviac plánuje míňať stredná veková kategória 45-53 rokov a najmenej tá najmladšia skupina Slovákov (18-26 rokov).

Ochota míňať môže byť odôvodnená aj faktom, že mladší ľudia mávajú menšie úspory, a zároveň, že staršie generácie môžu nakupovať darčeky pre viac členov rodiny – deti, rodičov, starých rodičov, ale napríklad aj vnúčatá.

Pokiaľ ide o míňanie podľa pohlavia, Slovenky plánujú míňať o trošičku viac než slovenskí páni. Rozdiel však nie je nijako výrazný.

Pandémia urýchlila digitalizáciu a naučila Slovákov používať svoje karty naplno. Ešte v roku 2019 využilo svoju platobnú kartu na zaplatenie vianočných darčekov asi 50 % z nich.

Dnes podľa údajov nového prieskumu kartu plánovalo využívať 67 % respondentov v kamenných predajniach, kde ďalších 8 % plánuje využiť svoj smartfón alebo hodinky.

22 % však stále nosí hotovosť pri sebe. Platba hotovosťou môže pre túto necelú štvrtinu Slovákov predstavovať napríklad konkrétnu sumu, ktorú sú ochotní v daný moment minúť než záľuba v platení fyzickými peniazmi.

Pokiaľ ide o nákupy v e-shopoch, počas nich kartu využije až 71 % Slovákov. Ďalších 24 % stále uprednostňuje možnosti dobierky a platby v hotovosti až pri prevzatí.

To však opäť nemusí znamenať, že každý štvrtý Slovák uprednostňuje platenie hotovosťou. Niektorí obchodníci môžu ponúkať obmedzené možnosti doručenia, kedy v prípade, že ponúkajú práve tú, ktorej zákazníci neveria, si ľudia radšej počkajú a zaplatia až vtedy, keď tovar dostanú do svojich rúk.

Vďaka tomu sa v prípade neistoty dodania zásielky minimalizuje nielen strata samotného tovaru, ale aj prípadná strata peňazí a zdĺhavé vybavovanie refundácie.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne