8.2 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

V novom Istropolise bude kultúrna sála pre 1650 divákov. Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý sa dohodol s developerom

Najčítanejšie

„Moje obľúbené miesto. Mám rada Istropolis, mám rada stromy ktoré sú tam, mám rada tie betónové lavičky čo sú okolo, mám rada stožiare, mám rada svetlá, mám rada tu krásnu fontánu, mám rada ten sivý Kubánsky mramor…desím sa dňa keď sa to začne búrať a začne sa stavať,“ napísala svoje emotívne vyznanie Vlaďa Batisová na sociálnej sieti.

Žiaľ Istropolis po prestavbe bude vyzerať inak, ale vďaka vedeniu samosprávy Nového Mesta veľká kultúrna sála v novej podobe zostane zachovaná.

Budova súčasného Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia na Trnavskom mýte. Na jeho mieste pôvodne stál palác grófa Berchtolda z prvej polovice 19. storočia. Palác zdemolovali kvôli výstavbe Domu odborov, aktuálne majú zdemolovať i ten.

„Dom odborov slúžil ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu. Po roku 1989 bol majetkom odborov. Novomestská samospráva sa pred rokmi pokúšala Istropolis od odborárov kúpiť, aby sa tu zachovalo kultúrne centrum, ktoré má nielen bratislavský, ale celoslovenský význam. Odbory s tým vtedy nesúhlasili,“ uviedla samospráva Nového Mesta.

Starostovi mestskej časti Nové Mesto sa podarilo aktuálne vyrokovať aspoň čiastočné ústupky od developera spoločnosti Trnavské Mýto, a.s. Srdcom Istropolisu bola v minulosti kultúrna sála s 1150 miestami pre divákov. „Podarilo sa. Po tvrdých rokovaniach máme s investorom nového Istropolisu poctivú a transparentnú zmluvu. So záväzkom, že ak nepostaví novú kultúrnu sálu pre 1650 divákov, zaplatí pokutu 5 miliónov eur. Ale nám nejde o nejakých 5 miliónov. To by bola prehra nás všetkých. Bratislavčanov, ale aj developera. Nám ide o to, aby tento priestor bol znova príjemným priestorom, priestorom na stretnutia či kultúru,“ uviedol Mgr. Rudolf Kusý, starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto.

„Viacerí sa ma pýtate, ako máme právo žiadať od vlastníka, aby tu postavil nové kultúre centrum. Dokonca developer sa ma cez médiá v podstate pýtal a napádal, ako si to Kusý môže dovoliť požadovať aby súkromný investor za vlastné peniaze postavil nové kultúrne centrum pod hrozbou vysokej pokuty, ktorá v podstate nemá obdobu,“ vyjadril sa Kusý.

„No niekto musí povedať že toto nie je obyčajná stavba. Že ide o verejnú stavbu, napriek tomu, že je dnes v súkromných rukách. Niekto musí povedať, že táto stavba bola postavená za peniaze, na ktoré sa skladali naši rodičia a prarodičia,“ doplnil Rudolf Kusý.

„A niekto musí povedať, že napriek tomu, že odbory nechali túto stavbu zdevastovať – to je správne slovo – doslova zdevastovať vonku aj vnútri, tak je nevyhnutné aby nový vlastník postavil nové kultúrne centrum, lebo inak ho mať nebudeme,“ konštatoval starosta Nového Mesta.

„Napriek tomu, že vedenie odborov nechalo Istropolis chátrať, je tu množstvo vecí, ktoré má zmysel zachrániť, lebo sú hodnotné. Hovorím napríklad o krásnych platanoch, ktoré investor musí presadiť a tým ich zachrániť a udržať aj naďalej. Napriek tomu, že mramor padá a ohrozuje okoloidúcich, tak má zmysel ho zachovať. A ak ho investor nepoužije, tak ho musí darovať nejakej verejnej inštitúcii. Istropolis a jeho okolie má viacero kultúrnych artefaktov, ktoré tak isto musí zakonzervovať, zachovať a použiť v Novom Istropolise, napr. atypické lampy, či stĺpy na vlajky. Naša požiadavka bola tiež ich zachovať, zachrániť a použiť v Novom Istropolise. Tak aby dostali druhú šancu žiť. Všetky tieto záväzky, vrátane pokuty 5 miliónov eur, sú zahrnuté v tvrdej, ale poctivej a transparentnej zmluve. Ale nám nejde o nejakých 5 miliónov eur. To by bola prehra nás všetkých. Bratislavčanov aj developera. Nám ide o to, aby tento priestor bol znova príjemným priestorom na stretnutie, či kultúru,“ povedal Rudolf Kusý.

K situácii okolo Istropolisu sa vyjadril aj poslanec Nového Mesta JUDr. Tomáš Korček a vicestarosta Nového Mesta Mgr. Branislav Filipovič, MBA, ktorý pre Bratislavský večerník povedal: „Osobne som chcel zachovať Istropolis, bolo to moje detstvo, moja štvrť a veľa zážitkov, ako deti sme tam chodievali do kina a šmýkali sme sa na mramore zo zadu od parkoviska zadného vchodu do ROH. Uvedomujem si že tento projekt bude tŕňom každého susediaceho človeka s novým projektom. Neviem si predstaviť, že zase budem žiť pri stavbe 4 až 6 rokov, presťahoval som sa nazad do rodičovského bytu a podobné stavby som zažil ako obyvateľ Novej doby a tam si všetci so mnou užili 3 veže a potom NFŠ Slovan,“ uviedol vicestarosta Filipovič a doplnil:

„Jedno je isté aj keby sme ako úrad bojovali nemôžeme donekonečna blokovať stavebné povolenie a komplikovať výstavbu, je to súkromný majetok a dlhé naťahovanie by skončilo súdnym sporom a následne by prišlo k pokutám a sankciám a to by už nikto neschvaľoval. Je to síce malá zapláta, ale zachovajú sa dôležité prvky a hodnotné kúsky z Istropolisu, ktoré majú spoločenskú hodnotu. Stále tvrdím, že nikdy nemalo prísť k predaju, vtedy štát nemal 20 miliónov na záchranu a teraz sa chce podieľať 60 miliónmi na novej výstavbe kultúrno kongresového centra a to vo mne hovorí, že niečo je tu špatne nastavené,“ doplnil vicestarosta.

„Takisto nechápem prečo sa ozvala za potrebu tohto centra kultúrna obec s umelcami a začali kričať aké je také niečo dôležité a potrebné, kde boli vtedy keď sa dial predaj. Všetci si všímajú to aký bude teraz výsledok a nikoho nezaujímajú dôsledky prečo sa to takto udialo. Za mňa ako obyvateľa danej zóny a mojich susedov čo tam žijeme, sa neteším na ten nepokoj a prach, výhodou je zhodnotenie nehnuteľnosti a lepšia občianska vybavenosť, Vajnorská magistrála sa stane jedným z hlavných a moderných tepien nášho mesta,“ uzavrel pre Bratislavský večerník Branislav Filipovič.

„Ako rodený Novomešťan som bol za zachovanie a rekonštrukciu súčasného Istropolisu. Táto budova je už 40 rokov súčasťou Nového Mesta a veľmi ma mrzí, že ju nechali odbory, ako jej bývalý vlastník takto schátrať. Bohužiaľ z pozície poslanca tento proces nemôžem nijako ovplyvniť, nakoľko kompetencie stavebného úradu má ako prenesený výkon štátnej správy zo zákona výlučne starosta mestskej časti a objekt Istropolisu je celý v súkromných rukách. Preto som rád, že sa podarilo vyrokovať aspoň záväzok developera, že v prvej fáze projektu bude realizovať modernú kultúrnu sálu, ktorá bude mať vyššiu kapacitu ako súčasná sála. Dúfam, že developer by si nezničil svoju povesť tým, že by nedodržal svoj záväzok so zmluvy s mestskou časťou a vystavil by sa riziku dlhých súdnych sporov,“ vyjadril sa pre Bratislavský večerník JUDr. Tomáš Korček, poslanec mestskej časti Nové Mesto.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne