5.9 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Cyklotrasa na Vajnorskej: Na neosvetlenej cyklotrase mal nehodu cyklista (aktualizované)

Najčítanejšie

Na Vajnorskej ulici, pri križovatke s ulicou Odbojárov v Novom Meste došlo k stretu medzi motorovým vozidlom a cyklistom, vo štvrtok 2. decembra v podvečerných hodinách na novej neosvetlenej cyklotrase. Vajnorská ulica je v správe magistrátu hlavného mesta, ktorý na nej riešil aj projekt cyklotrasy. Článok sme aktualizovali o stanovisko magistrátu hl. mesta Bratislavy.

„V súvislosti s vami uvedenou nehodou boli bratislavskí dopravní policajti vyslaní krátko po 19.45 h na Vajnorskú ulicu, kde došlo k zrážke osobného motorového vozidla a cyklistu. Cyklista utrpel pri zrážke ľahké zranenia, ktoré mu boli na mieste ošetrené privolanou RZP. Presné okolnosti tejto nehody sú v súčasnej dobe predmetom vyšetrovania,“ uviedol pre Bratislavskenoviny.sk hovorca Policajného zboru SR.

Cyklotrasy vedenie mestskej časti Nového Mesta obhajuje, tvrdí, že bezpečnejšia cyklodoprava v meste „je jedným z krokov pre lepšie a príjemnejšie miesto pre život“.

„Cyklotrasa na Vajnorskej je z môjho pohľadu veľmi zlé riešenie, a to pre umiestnenie cyklotrasy z pravej strany. Z pohľadu vodiča je zlé, ak vodič musí pozerať na 2 strany, autá stoja na stred cesty a zabudlo sa na vykladaciu a zásobovaciu zónu pred Poliklinikou a na toto som upozornil magistrát, o mieste pre invalidov pred poliklinikou nehovoriac, dokonca sa na mňa obrátila aj pani doktorka z polikliniky nakoľko je invalid a musí so svojim handicapom prejsť 200 až 300 metrov, aby sa dostala do práce a to má problém s mobilitou a to je pre mňa znak sebectva, zo strany mesta. Vzhľadom nato, že som im kvôli tomu písal a za 3 mesiace nemám odpoveď a nebola zjednaná napráva pre spokojnosť ľudí, ktorí majú neľahkú životnú situáciu,“ zhodnotil pre Bratislavský večerník vicestarosta mestskej časti Nové Mesto Mgr. Branislav Filipovič, MBA.

„S viacerými kolegami sme upozorňovali, že cyklotrasa, ktorú vybudoval magistrát na Vajnorskej ulici má viaceré nedostatky. Veľmi ma mrzí, že na nej prišlo k zrážke cyklistu s autom. Táto časť cyklotrasy nie je bohužiaľ ani poriadne osvetlená verejným osvetlením a autá odbočujúce z ulice Odbojárov na Vajnorskú ulicu majú z dôvodu parkujúcich áut veľmi zlý výhľad na vozovku. Dúfam, že magistrát ako správca komunikácie zabezpečí čo najrýchlejšie zlepšenie bezpečnosti a osvetlenia na tomto úseku, aby sa neopakovali ďalšie zbytočné kolízie a zranenia,“ uviedol pre Bratislavský večerník JUDr. Tomáš Korček, poslanec mestskej časti Nové Mesto.

„Vodič auta zrazil cyklistu tak, že mu nedal prednosť pri vchádzaní na hlavnú cestu z vedľajšej cesty. Viem to, nakoľko som situáciu videl bezprostredne po zrážke na vlastné oči. Identická zrážka by sa tam stala aj za predchádzajúceho dopravného riešenia. Nejde teda o situáciu, kedy by vodič odbočujúci vpravo z hlavnej cesty dával prednosť cyklistovi pokračujúcemu rovno po hlavnej ceste. Jediný, kto bol v tejto situácii nebezpečný, bol vodič auta,“ uviedol svedok nehody Tomáš Palkovič na stránke ECHO-Nové Mesto Bratislava. 

Aktualizované o stanovisko magistrátu hl. mesta Bratislavy: „Je nám ľúto udalosti na Vajnorskej ulici, kde došlo k zrážke cyklistu s automobilom. Podľa dostupných informácií bol na hlavnej a nedalo mu prednosť vozidlo vychádzajúce z vedľajšej cesty. Ako informovala polícia, cyklista utrpel pri zrážke ľahké zranenia, ktoré mu boli na mieste ošetrené privolanou RZP.“

„Chránená cyklotrasa, ktorá túto jeseň vznikla na Vajnorskej ulici, je riešenie, ktoré sa bežne využíva v mnohých európskych krajinách s rozvinutou cyklo-infraštruktúrou ako bezpečnejší priestor pre cyklistov. V Bratislave, kde je rozvoj cyklodopravy stále iba v začiatkoch, ide o nové riešenie, na ktoré vodiči ešte nie sú zvyknutí. Oproti minulosti ide o veľkú zmenu. Cyklisti na frekventovanej Vajnorskej ulici jazdili v mimoriadne nebezpečnom priestore priamo medzi autami. Nové riešenie, ktoré fyzicky oddeľuje priestor pre cyklistov od jazdného pruhu pre autá, je oproti pôvodnému stavu bezpečnejšie„.

„Rizikový zostáva priestor pripájajúcich sa ulíc, kde dochádza ku križovaniu cyklotrasy s vozovkou a ten si vždy vyžaduje zvýšenú pozornosť vodičov aj cyklistov. Dopravné značenie preveríme a zvážime odporučenie mestskej časti umiestniť spomaľovacie vankúše alebo dopravné značenie Stoj, daj prednosť v jazde pri výjazde z bočných ulíc na Vajnorskú v priestore pred prejazdom cez cyklotrasu a napojením na Vajnorskú ulicu,“ uviedla pre Bratislavský večerník hovorkyňa primátora Bratislavy Mgr. Katarína Rajčanová.

Nová cyklotrasa na Vajnorskej ulici. autor foto: Branislav Filipovič, zdroj: FB/ECHO Nové Mesto Bratislava
Na Vajnorskej ulici, pri križovatke s ulicou Odbojárov automobil zrazil v Novom Meste
vo štvrtok 2.12. na novej neosvetlenej cyklotrase cyklistu. Jazdite opatrne prosíme vás! (zdroj foto: Tomáš Korček)

(red, ts)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne