10.5 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Plán dnešného zásahu zimnej údržby v hlavnom meste

Najčítanejšie

Bratislavu dnes podľa predpovede počasia čaká vo večerných hodinách ďalšie sneženie. Sypače a ruční pracovníci vyrazia do terénu ešte pred tým, aby kritické úseky začali preventívne ošetrovať skôr, ako začne výdatne snežiť.

Pri teplotách okolo nuly sa môže rýchlo tvoriť súvislá vrstva snehu, preventívny zimný zásah je preto potrebný.

Aj keď je lockdown a v nedeľu by sa sneh mal topiť, je nutné, aby magistrát včasnou zimnou údržbou čo najlepšie zabezpečili zjazdnosť ciest a čo najrýchlejšie dosiahli schodnosť chodníkov aj počas zajtrajšieho rána pre ľudí cestujúcich z práce alebo za nevyhnutnými nákupmi a službami.

Dnešný a zajtrajší zásah je naplánovaný nasledovne a dispečeri budú pokyny priebežne upravovať podľa meniacej sa situácie.

DNES SOBOTA 4.12.

O 20:00 hod – havarijné čaty vyrazia do terénu a preventívne posypú lávky vo viacerých častiach mesta, aby znížili možnosť tvorby námrazy počas noci

ZAJTRA NEDELA 5.12.

01:00 – dislokujú sa všetky dostupné sypače z depa a začnú s preventívnym posypom kopcovitých úsekov a mostov

01:00 – začínajú posypy kritických chodníkov v správe mesta, v nikách zastávok sa bude aplikovať inertný materiál, ktorý síce sneh netopí, ale zlepšuje trakciu vozidiel MHD pri rozjazde

02:00 – podľa potreby prebieha pluhovanie v rôznych častiach mesta. V kopcovitých terénoch, napr. na Molecovej, budú sypače tieto kritické úseky ošetrovať do odvolania. Zimná údržba prebieha nepretržite, kým bude zabezpečená zjazdnosť a schodnosť komunikácií.

09:00 – so stúpajúcou rannou teplotou je očakávané topenie snehu

V prípade pretrvávajúceho výdatného sneženia je prirodzené, že posypový materiál už nestíha topiť sneh a na cestách sa začne tvoriť vrstva snehu. V tejto situácii je prioritou odhŕňanie, aby naďalej zabezpečili zjazdnosť ciest.

Rovnako je prirodzené, že aj chodníky dostanú snehovú prikrývku, cez ktorú sa následne snažíme čo najrýchlejšie odhrnúť koridory pre chodcov.

Pri tom všetkom nemôžeme zabúdať ani na prírodu. Preto na komunikácie v kontakte so zeleňou používa aj ekologický materiál zeolit. Zeolit je hornina, ktorá je efektívnou náhradou soli a nie je pritom deštruktívna – nepoškodzuje cesty, vozidlá, neškodí zvieratám ani zeleni v okolí chodníkov. Práve naopak, po zime zvyškový zeolit zametáme do trávnika, kde poslúži ako hnojivo.

Prioritou zimnej údržby nie je a ani nemôže byť suchý povrch komunikácií počas sneženia, ale udržiavanie zjazdnosti ciest, zlepšovanie schodnosti chodníkov a čo najrýchlejšie odhrnutie chodníkov po ukončení sneženia. Ako funguje zimná údržba na komunikáciách v správe mesta a aké vylepšenia zaviedli tento rok, sa dozviete na www.odhrnieme.to 

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne