17.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Nové Mesto bude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

Najčítanejšie

Bratislavské Nové Mesto bude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom – s takmer 40 miliónmi eur. Počíta s tým rozpočet mestskej časti na rok 2022, ktorý schválilo novomestské miestne zastupiteľstvo. Prioritou zostáva školstvo a vzdelávanie, na ktoré pôjde najväčšia časť peňazí – viac ako štvrtina.

„Rozpočet na rok 2022 je ďalším dôkazom zodpovedného hospodárenia našej mestskej časti. Som rád, že máme v rukách dôležitý nástroj, ktorý nám umožní pokračovať v ďalšom rozvoji Nového Mesta. Počítame ďalším s rozširovaním kapacít našich škôlok, so skvalitňovaním podmienok pre naše školy, priestorov na šport a aktívne trávenie voľného času, ale tešia ma aj investície do bezpečnosti v našej mestskej časti,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý.

Hlavná pozornosť bude zameraná na rozširovanie kapacít škôlok a modernizáciu školských priestorov. Práve sem je naplánovaný významný podiel rozpočtových zdrojov. Na budove MŠ Jeséniova vyrastie nová nadstavba.

„Takto získame dve nové triedy s minimálnym počtom 20 detí, pričom v súčasných priestoroch škôlky vybudujeme kuchyňu s jedálňou. Odbremeníme tak jedáleň v susednej škole, ktorá varila aj pre škôlku a vyriešime zároveň problematickú logistiku dovozom jedál,“ vysvetľuje starosta Kusý.

Ďalšie nové miesta pribudnú na Teplickej, kde mestská časť plánuje postaviť pri súčasnej škôlke novú budovu so štyrmi triedami. „Získame tak priestor pre 100 nových detí,“ dodáva Rudolf Kusý.

Významné rekonštrukcie čakajú aj ďalšie školské objekty v Novom Meste. Na ZŠ Jeséniova sa vybudujú v podkroví nové učebne, ateliér pre výchovné projekty, školská knižnica, školský klub detí či priestor pre záujmové útvary.

Na ZŠ s MŠ Kalinčiakova sa bude stavať nová kotolňa, rekonštruovať hygienické zariadenia či výťah v školskej kuchyni. Dôležitá modernizácia čaká ZŠ Sibírska – pripravujú sa investície do výmenníkovej stanice tepla, toaliet, meračov tepla a úprav tried. MŠ Osadná dostane nové detské ihrisko.

V školskom areáli ZŠ s MŠ Za kasárňou pribudne nový bežecký ovál. Podpory športu a aktívneho pohybu v Novom Meste sa týkajú aj ďalšie prioritné projekty. Na športovisku v areáli školy na Riazanskej je naplánovaná veľká revitalizácia športovej plochy vrátane zelene, pričom sa tu vytvoria aj možnosti pre nové športy.

Na Pionierskej ulici už vyrastá moderný športový areál vrátane nových športových plôch, cvičiacich zariadení, zelene a mobiliáru. Revitalizácia bude ukončená v roku 2022. Na novom športovisku na Ladzianskeho na Kramároch sa bude dať bezpečne športovať aj večer vďaka novému osvetleniu, ktoré sa osadí v budúcom roku.

Vytvoria sa tiež nové parkovacie miesta, napríklad na Podnikovej by ich malo pribudnúť 14. Myslí sa aj na bezpečnosť ľudí na frekventovaných miestach – Nové Mesto vybuduje kamerový systém v parku na Račianskom mýte, v areáli prírodného kúpaliska Kuchajda a na Bojnickej ulici.

Pri financovaní svojich investičných projektov počíta mestská časť aj budúcom roku okrem vlastných zdrojov aj s peniazmi z rôznych fondov a príspevkov.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne