2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Rádio Devín oslavuje 50. výročie začiatku vysielania aj špeciálnou reláciou

Najčítanejšie

Rádio Devín si tento rok pripomína 50. výročie začiatku vysielania. Svoju históriu približuje poslucháčom každú nedeľu o 16.30 h cyklom Devín ušami dejín, ktorý autorsky pripravili dvaja režiséri a kabaretiéri Jakub Nvota a Kamil Žiška.

Dejiny Rádia Devín približujú autori z vlastného uhla pohľadu v kontexte doby a za pomoci bohatého rozhlasového archívu. „Necítim sa pri tejto relácií ani ako autor, ani ako interpret,“ vysvetľuje Jakub Nvota.

„Najbližšie tomu bude someliér. K dejinným udalostiam, aby sa dali stráviť, vyberám tie najlepšie ukážky z archívu. A viem to s kolegom Žiškom aj patrične zdôvodniť a okomentovať,“ doplnil Jakub Nvota.

„Sledovať – presnejšie počúvať – tvorbu v dejinách Rádia Devín je v každom prípade dobrodružstvo; skoro ako by ste sa pozerali na akúsi panorámu kultúrnych okamihov v našej histórii: starý album fotografií, ktoré nanovo prehovárajú k prítomnosti. A popritom si kabaretne dišputujete s kolegom Nvotom ako na nejakej čarovnej recepcii, kde podávajú pestré rozhlasové menu,“ doplnil Kamil Žiška. 

„To sa dramaturgovi málokedy pošťastí, ak vôbec. A so skúseným zvukovým majstrom Petrom Daniškom je vždy radosť pracovať, lebo rozumie zvuku a vie oceniť aj klenoty archívu, s ktorými pracujeme,“ ocenila dramaturgička Viera Benediková príležitosť režírovať dvoch režisérov.

Ďalšiu časť cyklu Devín ušami dejín vysiela Rádio Devín už v nedeľu o 16.30 h.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne