9.4 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Stihnú mestské časti zaviesť zákaz parkovania na chodníkoch do 1. marca? (aktualizované)

Najčítanejšie

Tento problém trápi všetky mestské časti, vrátane Vajnor, kde kandidát na starostu Ing. Juraj Ondruška, PhD. vyzval súčasného starostu Mgr. Michala Vlčeka k urgentnému riešeniu situácie s parkovaním. Vyčíta mu, že nezapája do procesu rozhodovania a neinformuje dostatočne verejnosť. Aktualizácia 16.1.: Parkovanie od 1. marca vraj zakázané nebude, po tom čo sa pre šibeničný termín ozvali nespokojné samosprávy vyšlo najavo, že poslanci schválili zákaz omylom (!). Poslanci teraz hľadajú spôsob ako zákaz upraviť, v hre sú odklad, ale aj úplné zrušenie zákona, uviedla vo večernom spravodajstve 15.1. verejnoprávna RTVS.

„Sledujeme to. V každom prípade vzhľadom na protichodnosť informácií a cieľov jednotlivých zúčastnených strán v aktivite pokračujeme a budeme reagovať na konkrétne návrhy kompetentných z MÚ ako aj predvídanú zmenu zákona,“ uviedol pre Bratislavský večerník Juraj Ondruška.


Pôvodný text, publikovaný 15.1.2022:

„Priatelia mnohí sa na mňa obraciate s otázkami čo bude s parkovaním po prvom marci prípadne potom a ako sa zmení situácia vo Vajnoroch. V skupine Vajnoráci na Facebooku prebieha už od 15. decembra 2021 diskusia na túto tému. Ja osobne som pána starostu Michala Vlčeka vyzval, aby situáciu riešil s maximálnou prioritou. Na túto tému sme diskutovali aj 14. decembra 2021 na miestnom zastupiteľstve. Chápem Vaše obavy preto som sa rozhodol vyzvať kompetentných touto cestou,“ uviedol Juraj Ondruška, ktorý zároveň spustil petíciu. 

Juraj Ondruška sa rozhodol spustiť elektronickú petíciu. Súčasťou petície je aj zber názorov a podnetov, ktoré chce Juraj Ondruška v krátkom čase predložiť zastupiteľstvu. V petícii sa Ondruška pýta obyvateľov Vajnor na dve otázky: „Ktoré ulice, alebo zóny by mali byť bez áut na chodníkoch? Chcete mať pred vašim domom na adrese vyznačené, alebo inak označené parkovanie miesta?“

„Aj keby došlo k odkladu účinnosti je najvyšší čas informovať občanov o plánoch samosprávy. Preto týmto žiadame a vyzývame starostu, poslankyne a poslancov miestneho zastupiteľstva, aby v čo najkratšom čase začali tomuto problému venovať zvýšenú pozornosť, pravidelne obyvateľov informovali o krokoch ktoré sa v tejto veci podnikajú a taktiež verejne prezentovali akým spôsobom bude k dátumu účinnosti novely zákona vec v našej mestskej časti vyriešená. Zákon myslí aj na takéto mestské časti kde jeho „zmysel“ nie je možné aplikovať v plnom rozsahu a preto určil výnimku. Tá zahrňuje miesta, kde to vyslovene povolí dopravné značenie. Ak sa samospráva rozhodne, že parkovanie na chodníku bude pred vašim domom v poriadku, môže ho povoliť,“ doplnil Juraj Ondruška.

„Podľa schválenej novely zákona o cestnej premávke bude od 1. marca 2022 zakázané parkovať na chodníku. Výnimka sa nebude týkať ani tých čo nechajú na chodníku priestor 1,5 metra pre chodcov. Podľa novely je totiž chodník od tohto dátumu vyhradený výlučne pre chodcov a cyklistov a parkovať na ňom bude možné iba v prípade, že to bude dovoľovať dopravné značenie,“ priblížil novelu zákona Michal Szalay, člen VSV-Vinohradníckeho spolku Vajnory.

„Samosprávy sa teda túto zmenu dozvedeli nedávno a v prípade že by chceli zabezpečiť pre svojich občanov parkovanie na chodníkoch tak ako boli doteraz zvyknutí, museli by do 1. marca osadiť dopravné značenie ktoré by parkovanie na chodníkoch dovoľovalo. Podľa slov niektorých zástupcov samospráv to nie je v tomto časovom horizonte možné stihnúť. Reálne teda môže dôjsť k tomu že po tomto termíne kedy novela začne byť účinná môže nastať v parkovaní obrovský chaos a ľudia môžu byť konfrontovaný s pokutami či dokonca odťahovaním áut. Pevne verím že sa podarí túto situáciu nejako vyriešiť a k takémuto scenáru minimálne u nás vo Vajnoroch nedôjde,“ vyjadril sa Michal Szalay.

Táto problematika bola otvorená 14. decembra 2021 aj na 25. miestnom zastupiteľstve kde starosta Vlček informoval, že táto zmena v zákone prebehla bez predchádzajúceho upozornenia samospráv a bola prijatá formou “o nás bez nás“:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne