13.6 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Denník N chystá maďarskú mutáciu pre menšinu žijúcu na Slovensku

Najčítanejšie

Vydavateľstvo denníka N spustilo crowdfundingovú kampaň na StartLabe, kde žiada o podporu 30 tisíc eur, táto suma je potrebná na spustenie maďarského denníka N. Zatiaľ sa redakcii podarilo kampaňou získať 71% potrebnej sumy, takmer 21 500 eur.

„So žiadosťou o podporu sa obraciame na slovensky aj maďarsky hovoriacich spoluobčanov – ak aj nechcete nezávislú žurnalistiku v maďarčine čítať, môžete podporiť občianske porozumenie a existenciu kvalitnej žurnalistiky pre Maďarov na Slovensku. Pre predplatiteľov Denníka N projekt znamená aj viac textov o maďarských témach,“ uviedlo vydavateľstvo.

Podporte spustenie maďarskej verzie denníka N a tým kvalitnú a nezávislú žurnalistiku pre maďarskú komunitu na Slovensku. Dajte to vedieť aj svojim známym, o ktorých si myslíte, že by chceli našu iniciatívu podporiť,“ uviedlo vydavateľstvo:

Čo chceme urobiť?

Denník N podrobne sleduje dianie v maďarskej komunite na Slovensku i udalosti v Maďarsku. Píšeme pravidelne o sporných otázkach nášho spolunažívania, o slovensko-maďarských politických problémoch, o dôležitých udalostiach a osobnostiach z južného Slovenska alebo o zásadných témach z Maďarska.

Chceli by sme však spektrum týchto tém rozšíriť a dostať tieto texty aj k tým našim spoluobčanom, ktorí slovenské médiá nesledujú alebo čítajú radšej v maďarčine.

Denník N sa preto rozhodol spustiť spravodajstvo v maďarčine.

Najdôležitejšie texty Denníka N v maďarčine budú sprístupňované aj v slovenskom preklade pre čitateľov Denníka N.

Prečo je dôležité, aby vznikol Denník N v maďarčine?

Záleží nám na budovaní dobrých vzťahov a porozumení medzi Maďarmi a Slovákmi.

Maďarská komunita potrebuje svoje médium nezávislé od (domácej aj zahraničnej) politiky, oligarchov, či obchodných záujmov.

O čom budeme písať?

O kauzách a osobnostiach z južného Slovenska, ktoré čitatelia slovenských médií často nepoznajú.

O otázkach slovensko-maďarského spolunažívania, ktoré ovplyvňujú vývoj Slovenska.

O slovensko-maďarských medzištátnych vzťahoch, ktoré určujú osud celého regiónu.

O zásadných témach a zaujímavých ľuďoch z Maďarska.

Ako bude fungovať Denník N v maďarčine?

Denník N v maďarčine, podobne ako pôvodný slovenský denník, majú financovať predovšetkým jeho čitatelia, čo má zabezpečiť jeho nezávislé fungovanie.

Nový produkt teda má fungovať na báze predplatného.

Budete si môcť kúpiť samostatné predplatné alebo nadstavbu k predplatnému pôvodnej verzie Denníka N.

Chceme tým posilniť aj slobodu maďarskej tlače, ktorá je v posledných rokoch ohrozená vplyvom autokratickej politiky.

Aké sú naše ciele?

Ak sa vás zapojí 300 a vyzbierame sumu 12-tisíc eur, Denník N spustí pravidelnú rubriku v maďarčine. Súčasťou tejto rubriky bude denný maďarský newsfilter, ktorý bude sumarizovať najdôležitejšie dianie na Slovensku, v Maďarsku a vo svete.

Ak sa vás zapojí 600 a vyzbierame 30-tisíc eur, spustíme samostatný maďarský web, ktorý bude publikovať aspoň dva dlhé vlastné texty denne od popredných maďarských novinárov.

Ak sa vás zapojí 1000 a vyzbierame 60-tisíc eur, spustíme samostatný maďarský web s aspoň dvomi vlastnými textami denne aj s obľúbenou rubrikou krátkych správ Minúta po minúte, ako ju poznáte z pôvodného Denníka N.

Aký je náš časový plán?

Denník N v maďarčine plánujeme spustiť v priebehu prvého polroka 2022.

Kto projekt pripravuje?

Hlavným koordinátorom projektu je reportér a kommentátor Denníka N Zoltán Szalay, ktorý pre Denník N píše o maďarských témach od roku 2019 a predtým bol aj šéfredaktorom jediného maďarského denníka vychádzajúceho na Slovensku Új Szó. Plánujeme zostaviť plnohodnotnú redakciu so skúsenými novinármi, ako sa nám to podarilo v prípade Denníka E.

(ts, red)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne