14.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Detský vzdelávací program pre rómsku menšinu S vami doma – Tumenca khere pokračuje na obrazovkách RTVS s premiérovými epizódami

Najčítanejšie

RTVS štúdio Košice prináša na televízne obrazovky ďalšie, premiérové časti detského cyklu S vami doma – Tumenca khere. Premiérové epizódy detského vzdelávacieho programu v rómskom a slovenskom jazyku je zaradená do vysielania Dvojky vždy o 9.55 h od utorka do piatku.

S vami doma – Tumenca khere je to prvá a jediná slovensko-rómska vzdelávacia detská relácia, ktorej prvé časti ponúkla RTVS divákom počas prvého lockdownu začiatkom minulého roka. „Mimoriadny ohlas detského diváka a učiteliek zo škôl predovšetkým z blízkosti rómskych osád, si po prvých 10 častiach doslova vyžiadal pokračovanie. Dodnes nie sú v týchto lokalitách dostupné digitálne technológie, ale televízor je súčasťou väčšiny domácností,“ hovorí riaditeľ RTVS štúdia Košice Jozef Puchala.

Ivana Smrčová, autorka scenárov upresňuje: „V každej časti sprostredkúvame učivo podľa učebníc aj cez hry, pesničky, humor a scénky z domácich videí. Pretože učiť sa hrou je zábavnejšie a efektívnejšie.“

V prvej sérii i v nových premiérových častiach sa deťom prihovárajú osvedčení moderátori Klaudia Oláhová a Michal Sivák v úlohách učiteľov, sprievodcov jednotlivými témami. Súčasťou tímu je aj rodina Oláhovcov a ich domáce videá, ktorými divákov sprevádza Sárka Filková.

Podľa ohlasov sa deti najviac tešia na pravidelnú rozprávku v rómskom jazyku. „V pestrofarebnej mikro scéne a s jednoduchými rekvizitami hráme upravené klasické rozprávky o Pippi Dlhej Pančuche (časť P ako Peniaze), O Šípkovej Ruženke (časť S ako Spánok), ale aj Ezopove bájky – Žaba mastičkárka (časť N ako Nemocnica).

Bájka Žaba mastičkárka vznikla pred 2 tisíc rokmi, no aktuálna je i dnes. Interpret Marián Balog, herec Divadla Romathan z Košíc, deti upozorňuje, že tak, ako nemožno veriť rozprávkovej žabe, že dokáže liečiť, netreba slepo veriť ani všetkým informáciách z internetu,“ vysvetľuje režisérka programu Ľuba Koľová.

Aj premiérové časti prinesú na obrazovky básničky, pesničky, matematické príklady, rozprávky, ale aj informácie o rôznych osobnostiach pre staršie deti v slovenskom a rómskom jazyku so slovenskými titulkami.

V tejto televíznej abecede od A po Zdravie budú nové epizódy pokračovať písmenkami R ako Romathan aj s Rómeom a Júliou v rómskom jazyku, S ako spánok a sny, T ako textil od konope po džínsy, U ako UFO a návšteva vesmíru, V včely a život v úli (rozprávka o Meduške – 100 rokov narodenia autorky Eleny Čepčekovej) a X, Y, Z ako začiatok aj záver celého roka.

„Februárové premiérové časti jediného detského rómskeho slovenského programu S vami doma – Tumenca khere prichádzajú na obrazovky RTVS v čase, keď si pripomíname 30. výročie vzniku prvého televízneho programu z košického štúdia pre Rómov a o Rómoch pod názvom Romale. Tejto, aj iným národnostným menšinám sa televízne štúdio Košice venuje nepretržite dodnes,“ hovorí Ľuba Koľová, vedúca Redakcie národnostného vysielania RTVS štúdia Košice.

„Význam tohto typu vzdelávacej relácie potvrdila aj nominácia na ocenenie Roma Spirit 2021 (13. ročník). V kategórii Čin roka sa S vami doma – Tumenca khere ocitlo medzi 3 nominovanými z celkového počtu vyše 130 prihlášok,“ dodáva riaditeľ RTVS štúdia Košice Jozef Puchala.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne