7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Vajnory zásadne nesúhlasia s novelou stavebných zákonov. Hrozí strata jedinečného lokálneho charakteru mnohých miest a obcí na celom Slovensku

Najčítanejšie

Národná rada včera posunula do druhého čítania novely zákona o územnom plánovaní a zákona o výstavbe, ktoré majú nahradiť doteraz platný stavebný zákon. Schválené návrhy sú veľmi nekvalitne pripravené a šité horúcou ihlou.

Zjednodušenie stavebného konania, ktoré má byť ich hlavným cieľom je navrhnuté spôsobom, ktorý v konečnom dôsledku nie je v záujme samospráv a ich obyvateľov, ale výhradne developerov a investorov.

Zákon bol bohužiaľ predložený spôsobom „o nás bez nás“. Navrhovateľ podpredseda vlády Štefan Holý si nevypočul argumenty samospráv, ani množstva iných odborníkov.

Ak by boli zákony schválené v uvedenej podobe, môžu veľmi negatívnym spôsobom ovplyvniť charakter miest, obcí a mestských častí ako sú aj Vajnory. Ohrozujú naše postavenie a doterajšie kompetencie.

A ešte nebezpečnejšie je, že obmedzujú aj postavenie samotných obyvateľov a ich možnosť reagovať a oprávnene ovplyvňovať kvalitu života vo svojom meste, ale aj bezprostrednom susedstve.

V prípade Mestskej časti Bratislava – Vajnory by strata možnosti ovplyvniť výstavbu a rozvoj znamenala nenahraditeľné straty.

Metódou „o nás bez nás“ by hrozil zánik jedinečného rázu dediny v meste, ktorý je pre nás charakteristický. Vajnory by stratili to, ako ich naši obyvatelia ale aj návštevníci poznajú.

Som presvedčený, že podobné prípady nenapraviteľných strát lokálneho charakteru by hrozili na celom Slovensku. Prišli by sme o kontrolu nad rozsiahlymi plochami v katastrálnom území a obyvateľom by sa zúžili práva hovoriť do toho, čo sa deje v ich susedstve.

Nepochybne potrebujeme zmenu stavebných zákonov, ale určite nie takýmto neodborným a nekvalitným spôsobom. Preto verím, že v ďalšom legislatívnom procese sa aj po vlne odporu, ktorá sa voči návrhom zdvihla, pripravované zmeny, ktoré môžu mať zásadné negatívne dopady na život ľudí v obciach a mestách, zastavia.

Michal Vlček, starosta mestskej časti Bratislava – Vajnory

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne