8.8 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Ružinov je pripravený pomôcť a pripravuje sa na krízové scenáre

Najčítanejšie

Dnes ráno sme sa zobudili do iného sveta ako včera. Za humnami našej krajiny, za jej východnou hranicou, začala vojna.

Je to vojna silnejšieho proti slabšiemu, ktorú ten slabší nevyprovokoval a na ktorú neexistuje žiaden legitímny dôvod. Veci, ktoré sme považovali za samozrejmé – ako napríklad život v mieri, sa zrazu otriasajú v základoch.

Hneď za našou východnou hranicou dnes matky vidia svojich synov, ako ráno vstanú a namiesto toho, aby išli do školy ako každý deň, fasujú maskáče, zbrane a idú nasadzovať vlastný život vo vojne. Ešte včera pre nás nepredstaviteľné, dnes realita u našich priamych susedov.

Ružinov samozrejme geopolitiku neovplyvní, ale pravdepodobnosť, že jej dôsledky pocíti tak mestská časť, ako aj každý z jej obyvateľov, je vysoká. Pevne veríme, že to bude “len” cez ceny energií a palív.

Je však povinnosťou pripraviť mestskú časť aj na horšie scenáre, súvisiace najmä s možnou humanitárnou krízou na našom území.

Od rána preto na miestnom úrade riešia krízové scenáre, ktoré môže situácia a štát vyžadovať – napríklad priestory pre prípadné núdzové ubytovanie pre vojnových utečencov. Veria, ale že nebudú potrebné, pripraviť sa ale musia aj na nepravdepodobný scenár.

Naopak, veľmi pravdepodobný, a dokonca aj v Bratislave, je citeľný legálny príchod obyvateľov Ukrajiny, ktorí tu majú príbuzných a rodiny. Na miestnom úrade v Ružinove sú  pripravení im pomôcť nájsť si svoje miesto, vybavovať potrebné doklady, zabezpečiť dočasné núdzové ubytovanie.

S kolegami z odboru školstva riešia možné kapacity základných škôl pre deti z takýchto rodín, ako aj naše kapacitné možnosti poskytnúť takýmto deťom, ba dokonca aj ich rodičom, dodatočné rozšírené vzdelávanie v slovenskom jazyku, aby sa dokázali čo najrýchlejšie plnohodnotne začleniť do našej spoločnosti.

Už dnes od rána evidujú naše ružinovské základné školy početné dopyty na možnosť prijať deti, ktorých rodiny môžu v najbližších dňoch prísť na Slovensko. Sme hrdí, že z niekoľkých našich škôl už prišla aj ich vlastná iniciatíva na vyhlásenie humanitárnych zbierok pre takéto rodiny.

No a v neposlednom rade, peňazí nemajú na rozdávanie, ale v súlade s platnými VZN sú pripravení poskytnúť aj jednorazovú finančnú podporu každej ružinovskej rodine v núdzi, a to teda vrátane tých, ktorých situácia sa náhle zhorší práve v súvislosti s príchodom blízkych ľudí, utekajúcich pred vojnou.

Už pred niekoľkými týždňami aktualizovali aj iné krízové plány našej mestskej časti, ako napríklad plán úkrytu a plán evakuácie. Dnes starosta mestskej časti Martin Chren, z čisto preventívnych dôvodov, nariadil opätovnú previerku krytov civilnej ochrany a plánov mobilizácie.

Aktuálne ďalej čakajú na výsledky rokovania Bezpečnostnej rady štátu a na ďalšie pokyny štátu v oblasti krízového riadenia. Zároveň dnes ráno starosta na rokovaní mestského zastupiteľstva inicioval zvolanie Krízového štábu hlavného mesta, ktoré pán primátor zvolá v najbližších dňoch.

Beránka vlku se zachtělo. Ružinov stojí so všetkými dobrými ľuďmi, ktorí chcú len jednoduchú vec: žiť v mieri vo svete, kde ľudský život nie je považovaný za bezcennú hodnotu v hrách pár mocných.

(ts, red)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne