7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

V Knižkovej doline v Rači sú dreviny, ktoré zjavne nie sú udržiavané a hrozí ich zrútenie vplyvom poveternostných podmienok

Najčítanejšie

Čitateľ upozornil redakciu Račianskeho Večerníka na život a majetok ohrozujúce stromy na začiatku Knižkovej doliny v bratislavskej mestskej časti Rača, situáciu sme preverili a dali sme podnet samospráve na riešenie.

Problém si ako horúci zemiak prehadzovali Ingrid Vanerková, predsedníčka Urbáru Rača a Matúš Čupka, vedúci životného prostredia a dopravy na miestnom úrade v Rači. Veríme, že sa to neskončí tragédiou pre obyvateľov, alebo náhodných turistov.

„Predmetné stromy sú vo vlastníctve Urbáru Rača, ktorý písomne vyzveme k bezpečnostnému a zdravotnému orezu predmetných drevín,“ reagoval sprvoti na náš podnet Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MČ Rača, neskôr sa zdalo, že situácia sa vyjasnila, ale práve naopak, ešte viac sa zamotala.

„Nakoľko z fotografie neviem jednoznačne určiť na pozemku akého vlastníka sa predmetné stromy nachádzajú, po obhliadke s OLH priamo v teréne a v prípade, že sa jedná o vlastníctvo podielnikov Urbár Rača, zdravie ohrozujúce stromy budú odstránené. Územie Knižkovej doliny je v režime odlišných vlastníckych vzťahov, z ktorých vyplývajú i rôzne užívateľské povinnosti jednotlivých dotknutých účastníkov, o čom som už v minulosti informovala p. Čupku,“ vysvetľovala Ingrid Vanerková, predsedníčka Urbáru Rača a poslankyňa miestneho zastupiteľstva v Rači.

„Lesný hospodár i tentokrát potvrdil môj predpoklad o uvedení nesprávnej informácie zo strany vedúceho pracovníka oddelenia ŽP na MÚ Rača. Pán Čupka bol v minulosti, vždy pri nesprávne určenej zodpovednosti, osobne mojou osobou niekoľkokrát informovaný o vlastníckych a užívateľských vzťahov v danom území. Napriek tomu opäť nesprávne označil Urbár Rača ako subjekt zodpovedný za situáciu. Predmetné stromy sa nenachádzajú na pozemkoch vo vlastníctve podielnikov Urbár Rača, nie sú ich vlastníctvom a nemôžeme s nimi nakladať,“ uviedla následne pre Račiansky Večerník Ingrid Vanerková.

Vedúci životného prostredia na to vzápätí reagoval: „Spojíme sa opätovne s Mestskými lesmi Bratislava a pokúsime sa v súčinnosti s nimi nájsť vhodné riešenie pre túto situáciu. Podľa katastra ide o súkromné pozemky a tým pádom aj o súkromné dreviny. Starať sa o ne musí ich majiteľ a ten aj nesie zodpovednosť za prípadné škody spôsobené zanedbanou starostlivosťou. Obvykle sa podobní súkromní vlastníci lesov združujú v Urbároch, aby zdieľali starostlivosť o lesné spoločenstvá. Prečo akurát tieto lesy nie sú súčasťou Urbáru nám nie je aktuálne známe,“ uviedol pre Račiansky Večerník Matúš Čupka.

„Na odporúčanie Mestský lesov Bratislava sme priamo vyzvali majiteľov predmetných pozemkov k náprave a zároveň sme dali tento prípad na vedomie lesnému odboru na Okresnom úrade Bratislava, do ktorého zodpovednosti patrí aj správa lesných pozemkov,“ uzavrel dnes 28.2. celú kauzu pre Račiansky Večerník Matúš Čupka.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne