7.7 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Vallo s Drobom prezradili, ako si budú vyberať a podporovať starostov

Najčítanejšie

Komunálne voľby na Slovensku budú na jeseň tohto roku mimoriadne. Po prvý raz sa v nich budú voliť nielen primátori, starostovia a poslanci miestnych aj mestských zastupiteľstiev, ale tiež župani a poslanci jednotlivých samosprávnych krajov. Každý volič tak bude vypĺňať až 6 hlasovacích lístkov.

V Bratislave resp. Bratislavskom kraji ohlásili nedávno volebnú spoluprácu primátor Matúš Vallo a župan Juraj Droba, týkajúcej sa volieb primátora Bratislavy a predsedu BSK. Až následne upresnili, ako bude spolupráca vyzerať na úrovni mestských častí, čo určite zaujíma aj obyvateľov Rače.

„Spolupráca bude mať rôzne podoby. V niektorých mestských častiach postavíme vlastných kandidátov na starostov. V niektorých mestských častiach sme ponúkli spoluprácu súčasným starostom, ak sa rozhodnú kandidovať,” priblížil detaily Matúš Vallo a pokračoval:

“A v iných MČ bude naša spolupráca znamenať to, že nepostavíme kandidáta, pokiaľ sa súčasný starosta, s ktorým máme korektnú spoluprácu, rozhodne kandidovať.”

Črtá sa okruh kandidátov

Momentálne ešte v Rači nie sú kandidáti na post starostu oficiálne potvrdení. Predpokladá sa nateraz účasť Michala Drotována, súčasného miestneho poslanca Jána Polakoviča a poslanca MZ a BSK Petra Pilinského (starosta Rače v rokoch 2010-2018).

Vľavo Michal Drotován, vpravo poslanec Ján Polakovič (Spoločný cieľ)

Vlastného kandidáta na starostu podľa našich informácií hľadá aj regionálne vedenie strany Hlas-SD. Vallova viceprimátorka Lenka Antalová Plavuchová, o ktorej sa tiež určitý čas špekulovalo, podľa našich informácií na možnú kandidatúru rezignovala.

Team Vallo ani SaS tak v Rači nateraz žiadneho silného kandidáta na starostu nenašli. Ak sa na tomto stave nič nezmení, ich koalícia tak bude vyberať z existujúcich mien.

Najpravdepodobnejšie vyzerá, že sa prikloní k Michalovi Drotovánovi buď formou priamej podpory, alebo tým, že mu nepostavia vlastného protikandidáta. Obe formy by znamenali pre Drotována dôležité strategické víťazstvo.

Ale nebolo by to zadarmo.

V zákulisí cítiť výstavbu

Najväčšími témami v rámci Bratislavy budú až do volieb spustenie tzv. parkovacej politiky a Vallom požadované zmeny Územného plánu na výstavbu. Na území Rače, resp. najmä Krasňan a Východného, navrhuje povolenie výstavby pre 4 projekty (Račianska, Pekná cesta, Pastierska, Východná), v ktorých sa spolu navrhuje zhruba 1000 nových bytov.

Z nich by mesto získalo pár desiatok bytov do vlastníctva v projekte nájomného bývania.

Viceprimátorka Lenka Antalová-Plavuchová (v popredí) má za úlohu zmeniť územný plán v prospech novej bytovej výstavby.

Na tomto zadaní pracuje tím vedený Lenkou Antalovou-Plavuchovou. V sekcii nájomného bývania figuruje aj Plavuchovej známa – Monika Burdová.

Bývalá prednostka miestneho úradu v Rači (2019) a neskôr (2019-2020) projektová manažérka v spoločnosti Tower 5 patriaca do portfólia podnikateľa Ivana Kmotríka.

Podpora či naopak odpor voči týmto developerským plánom bude nepochybne predmetom zákulisných “koaličných” rokovaní so všetkými kandidátmi na starostu.

Kto získa podporu, bude musieť robiť ústupky pripravovanej masívnej výstavbe v réžii Vallovcov.

Návrhy zmien v Územnom pláne na výstavbu bytoviek sa týkajú aj 4 lokalít v Krasňanoch a na Východnom:

Návrhy zmien v Územnom pláne na výstavbu bytoviek sa týkajú aj 4 lokalít v Krasňanoch a na Východnom.

Zdroj: Račaweb.sk 

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne