9.4 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Veľkonočný nákup potravín nás vyjde o 10 % viac ako vlani. Na pumpách tankujeme o tretinu drahšie

Najčítanejšie

Veľkonočné sviatky sa blížia a mnohé domácnosti práve v týchto dňoch začínajú postupne realizovať nákupy potravín či dekorácií. Slovenky a Slováci budú môcť navyše prvýkrát po dvoch rokoch pandémie nielen nakupovať, ale aj tráviť tieto sviatky bez výraznejších opatrení.

Počas sviatkov tak očakávame väčšiu mobilitu a teda aj vyššiu spotrebu pohonných látok. Ako veľkonočné nákupy, tak aj tankovanie na čerpacích staniciach nás však vyjdú podstatne drahšie ako počas uplynulých rokov. Tejto problematike sa v aktuálnom prehľade venovala Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

V ANALÝZE SA DOZVIETE:

  • Koľko si tento rok Slováci priplatia za veľkonočný nákup potravín?
  • Ktoré potraviny najviac zdraželi?
  • Sú v obchodoch potraviny, za ktoré platíme menej ako vlani?
  • A o koľko viac nás vyjdú pohonné látky?

Rast cien tovarov a služieb (nielen) na Slovensku láme v posledných mesiacoch rekordy. Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) dosiahla inflácia vo februári 2022 úroveň 9,0 %, čo je jej najvyššia úroveň za posledných sedemnásť rokov. Na prudký nárast cien tovarov a služieb doteraz vplývali dôsledky pandémie v podobe surovinovej krízy.

Tá súvisí s nedostatkom surovín a vstupných materiálov potrebných na ďalšie spracovanie, s dlhými čakacími lehotami či oneskorenou finalizáciou mnohých produktov. Problémy na strane ponuky tak tlačia ceny nahor. V ďalších mesiacoch budeme svedkami pokračujúceho zdražovania a to najmä pod vplyvom vojnového konfliktu na Ukrajine.

Za tohtoročný veľkonočný nákup potravín si priplatíme minimálne o 10 % viac ako vlani

Mnohé domácnosti práve v týchto dňoch realizujú tradičné veľkonočné nákupy potravín. Nákupy však zaťažujú naše peňaženky viac ako vlani. Za potraviny a nealkoholické nápoje si podľa najaktuálnejších údajov ŠÚ SR priplácame medziročne viac až o 9,6 %. To v praxi znamená, že kým vo februári 2021 urobili Slováci a Slovenky nákup potravín za 100 eur, vo februári 2022 to už bolo o takmer 10 eur viac.

Zákazníci v obchodoch platia viac o 26,9 % najmä za oleje a tuky. Priplácajú si ale aj za zeleninu a to 19,8 %. Chlieb a obilniny vyšli spotrebiteľov drahšie o 11,0 %, mlieko, syry a vajcia o 9,8 %. Z nealko nápojov Slováci platia viac za kávu, čaj a kakao a to o 8,6 %. Minerálne vody, nealko nápoje a šťavy ich vyšli viac ako vlani o 6,2 %.

S veľkonočnými sviatkami je spojená vyššia mobilita ľudí. Za pohonné látky platíme o tretinu viac ako vlani

Veľkonočné sviatky sú spojené s vyššou mobilitou obyvateľstva. Súvisí to s tým, že vo väčšej miere navštevujeme blízkych alebo sa rozhodneme tieto sviatky tráviť formou dovolenky. Vyššia mobilita je spojená aj s vyššou spotrebou pohonných látok. Za benzín a naftu ale aktuálne platíme podstatne viac ako vlani.

Pod vplyvom vojnového konfliktu na Ukrajine sme boli počas marca svedkami prudkého nárastu cien pohonných látok. Priemerná cena 95 oktánového benzínu sa vyšplhala v závere marca na 1,701 eur za liter. Nafta vyšla motoristov v priemere na 1,666 eur za liter. Vyplynulo to z najaktuálnejších údajov ŠÚ SR za 12. týždeň roku 2022 (t. j. 21. – 27. marec 2022).

Benzín bol medziročne drahší o 25,9 %, motorová nafta si na svoje konto pripísala oproti minulému roku nárast až 41,5 %. Za 50 litrovú nádrž benzínu tak aktuálne zaplatíme 85,05 eur, čo je o 18,30 eur viac ako vlani. V prípade nafty natankujeme 50 litrov za 83,30 eur. Medziročne si tak za takúto nádrž nafty priplatíme navyše až 24,55 eur.

Eva Sadovská,
analytička WOOD & Company

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne