6.3 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Magistrát v boji s HIV nakúpil lubrikačné gély a prezervatívy. Primátor Vallo reaguje na kritiku

Najčítanejšie

„Priatelia, toto nie je prvoaprílový žart, toto je žiaľ realita zo života progresívneho vedenia nášho hlavného mesta a jeho „nadčasových nápadov,“ upozornila na sociálnej sieti Martina Dulajová z iniciatívy Odvážne s rozumom, ktorá podľa kuloárnych informácií bude kandidovať za primátorku hlavného mesta. Na jej FB stránke, ktorá vznikla začiatkom februára, je ale aktuálne len 40 sledovateľov, takže je zrejmé že nedokáže otvárať témy, ktoré zaujímajú obyvateľov Bratislavy.

„Hlavné mesto SR nemá prostriedky na opravy ciest, ktoré vyzerajú ako tankodrom. Výmena verejného osvetlenia myslím pri súčasnom vedení vôbec nehrozí. Pri opravenej ceste, či verejnom osvetlení sa predsa nedajú robiť architektonické štúdie a reklamné videá pána primátora. Ani v Metropolitnom Inštitúte Bratislava nemôžu k tomu nakresliť zo desať omalovávaniek min. za 40tisíc Euro. Ale máme na to, aby sme dievčatám, ktoré si zarábajú najstarším remeslom v našom hlavnom meste, nakúpili lubrikačné gély, prezervatívy a tehotenské testy. Mimochodom, ja som si doteraz myslela, že tento druh zamestnania na Slovensku nepodporujeme z verejných peňazí… Ale zrejme sa mýlim a mesto Bratislava to vidí inak. Asi by sme sa mali všetci poskladať na to, aby sa dámam zlepšili „pracovné podmienky“… Alebo, že by sa tieto služby začlenili priamo pod magistrát, ako ďalší mestský podnik?…,“ doplnila Dulajová.

Primátor hlavného mesta reaguje:

„V posledných dňoch sa na sieťach šíri hoax o nákupe prezervatívov a lubrikačných gélov za desaťtisíce eur. Nie, mesto nenakúpilo prezervatívy za 40.000 eur! Hlavné mesto nakúpilo pre svoj mestský terénny tím zdravotnícky materiál v hodnote 5843,50 eur s DPH. Podstatnú časť tohto nákupu tvoril zdravotnícky materiál ako sú obväzy, náplaste, dezinfekcie, ochranné rukavice, striekačky a len menšiu časť objednávky tvorili zmienené dve položky. Suma 40.000 eur za gély a prezervatívy je teda čistý výmysel a hoax (…) Redaktor pôvodného článku pre portál regiony.zoznam.sk a zdieľaný cez topky.sk, zverejnil vyfabulovanú informáciu o nákupe za 40 tisíc eur, napriek tomu, že mesto ho informovalo, že toto tvrdenie jednoducho nie je pravda. Bohužiaľ, aj takto začína predvolebná kampaň,“ uviedol primátor Matúš Vallo.

„Je dôležité povedať, že prevencia je pri takýchto riešeniach výrazne lacnejšia, ako liečba sexuálne prenosných ochorení. Mesto vďaka preventívnych opatreniam šetrí verejné zdroje“.

„Terénny tím, ktorý vykonáva terénnu sociálnu prácu napríklad aj s ľuďmi bez domova, má k dispozícii zdravotnícky materiál. Súčasťou ich práce je okrem iného aj znižovanie zdravotných rizík, v zraniteľných skupinách a smerom k obyvateľstvu všeobecne. To samozrejme zahŕňa aj prevenciu šírenia pohlavných chorôb. Kondómy sú základným riešením všade, kde sa takejto prevencii seriózne venujú. Hádam sa zhodneme, že predchádzanie šíreniu pohlavných chorôb je dôležitá práca. Píšete, že chcete, aby mesto počúvalo odborníkov a rešpektovali ich odporúčania. Tak, nech sa páči – Kondómy a lubrikanty sú podľa programu OSN pre boj s HIV, UNAIDS súčasťou prevencie HIV.

Podobne je to pri tehotenských testoch. Tie sú pre ženy zo slabých ekonomických pomerov, napríklad ženy bez domova, dôležitou pomôckou, ktorá im umožňuje získať informácie o svojom zdravotnom stave. Práve ženy bez domova majú značne sťažený prístup k bežnej gynekologickej zdravotnej starostlivosti, napríklad kvôli dlhom na zdravotnom poistení. Je úplne legitímne, ak im terénny tím umožňuje zistiť, či sú tehotné“.

„Terénny tím má pri práci s mládežou alebo ľuďmi bez domova samozrejme k dispozícii aj zdravotnícky materiál na základné ošetrenie povrchových rán. Jednoducho poctivá terénna práca, ktorá tu roky nebola,“ uviedol Matúš Vallo.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne