14.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Rádio Devín uvedie v premiére rozhlasovú hru Ivice Ruttkayovej Extrém

Najčítanejšie

Nová pôvodná rozhlasová hra oceňovanej autorky Ivice Ruttkayovej Extrém zachytáva ženu, traumatizovanú domácim násilím, uprostred vzťahovej krízy.

Na jej pozadí ponúka autorka aktuálny pohľad na súčasnú spoločnosť. V hlavnej úlohe sa poslucháčom predstaví Alena Pajtinková. Premiéru rozhlasovej hry prinesie Rádio Devín v utorok 10. mája o 20.00 h.

Extrém je pôvodná rozhlasová hra o žene, ktorú vzťah s násilným mužom privedie až na dno. Na lavičke, v spoločnosti bezdomovca, rekapituluje svoj doterajší život a pokúša sa nájsť silu pre nový začiatok.

Sonda do života stredostavovskej ženy sa odohráva v kontexte príbehov ľudí z ulice. Autorka s nimi urobila množstvo rozhovorov, ktorých útržky sa objavujú aj v rozhlasovej hre. Vďaka týmto osobným výpovediam ponúka hra aj mozaiku pohľadov na hodnoty súčasnej spoločnosti akými sú domov, rodina či solidarita so slabšími.

Pre RTVS hru naštudovala oceňovaná režisérka Natália Deáková s pôvodnou hudbou Jakuba Kudláča a zvukovým dizajnom Ľubice Olšovskej. Titulnú postavu stvárnila Alena Pajtinková, ďalej účinkujú Ida Rapaičová, Zuzana Kronerová, Zuzana Piussi, Tomáš Vravník, Zuzana Porubjaková, Ľubo Burgr, Peter Kadlečík, Ján Rampák a Dada Gudabová.

Režisérka Natália Deáková získala za svoju réžiu pre RTVS (W. Fritsch: Biely Regen Ovídius Čierny Regen Marcus Aurelius) v roku 2018 jednu z cien festivalu Grand Prix Nova v Bukurešti, a tiež viacero iných cien za rozhlasové realizácie, napríklad aj cenu BBC z minulého roka.

Premiéru rozhlasovej hry Extrém prinesie Rádio Devín v utorok 10. mája o 20.00 h.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne