8.1 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Karlova Ves privíta pri príležitosti Karloveského Majálesu darcov krvi, špeciálne prvodarcov

Najčítanejšie

Zdraví ľudia vo veku 18 – 60 rokov, ktorí netrpia vážnym ochorením a vážia aspoň 50 kg, budú môcť tento piatok darovať najvzácnejšiu tekutinu – krv. Na darovanie sú pozvaní aj ľudia, ktorí krv nikdy nedarovali, no chceli by urobiť tento humánny čin.

Charitatívne podujatie organizuje miestny úrad MČ Bratislava-Karlova Ves s Národnou transfúznou službou a Slovenským červeným krížom pri príležitosti Karloveského Majálesu.

„Hromadné odbery krvi mali v minulosti v Karlovej Vsi veľký úspech. Veríme, že sa už tento piatok vrátime k obľúbenej a dôležitej tradícii. Oslava života má veľa podôb, napríklad aj takúto. Tešíme sa hlavne na prvodarcov, ktorých chceme inšpirovať a podporiť v tejto humánnej činnosti,“ povedala vedúca oddelenia kultúry Adriana Rabatinová.

Záujemcom odoberú necelý pol liter krvi v piatok 27. mája v čase 8.00 – 11.00 h priamo v sídle miestneho úradu na Námestí sv. Františka 8. Na odber je potrebné prihlásiť sa e-mailom na odberkrvi@karlovaves.sk

Potreba krvi je veľká. Približne 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek sa každoročne spotrebuje iba na Slovensku. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv.

Muži môžu krv darovať každé tri mesiace, ženy raz za štyri mesiace. Celý proces darovania krvi trvá, od registrácie až po odchod domov, približne hodinu a samotný odber len 5 – 15 minút.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne