16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Kino Lumiér: Tipy na filmy a filmové festivaly

Najčítanejšie

Milé diváčky, milí diváci, ako už viete Kino Lumière svoje brány dočasne zatvorilo. Kým začne premietať v náhradných priestoroch, chceli by Vám tento týždeň dať do pozornosti niekoľko aktuálnych tipov na filmové a kultúrne podujatia. Aj druhá polovica novembra je nabitá filmovými festivalmi a premiérami.

V sobotu 19. novembra sa začína stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest, ktorý na bratislavské plátna kín, prinesie kúsok Talianska.

Po skončení talianskej prehliadky, sa 23. novembra môžete tešiť na festival, zameraný na queer filmovú tvorbu Filmový festival inakosti. Inakosť prináša filmy, vďaka ktorým môže diváctvo lepšie spoznať LGBTI+ ľudí a dúhovú komunitu. Ďakujeme za Vašu podporu a tešíme sa na skoré stretnutie.

MittelCinemaFest 2022

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest už dvadsať rokov objavuje aktuálne trendy v talianskej kinematografii. Na programe jubilejného ročníka sú tak debuty, ako aj novinky etablovaných režisérov – Maria Martoneho, tohtoročného talianskeho národného kandidáta na Oscara, Paola Virzìho, Gianniho Amelia či Gianfranca Rosiho.

Všetkých osem filmov preverili prestížne festivaly v Berlíne, Cannes a Benátkach; medzi nimi sú aj hudobné filmy, spoločenské drámy, filmy reagujúce na klimatické zmeny, problémy mladých, či LGBTI+ ľudí, ale aj snímky s náboženskou tematikou.

Aktuálny 20. ročník sa uskutoční od 19. do 22. novembra 2022 v Kine Mladosť v Bratislave. Pripravil ho Taliansky kultúrny inštitút v spolupráci s Istituto Luce Cinecittà.

Filmový festival inakosti 2022

Dňa 23. novembra odštartuje 13. ročník Filmového festivalu inakosti. Festival sa po rokoch vracia na Filmovú a televíznu fakultu VŠMU na Svoradovej ulici. Paralelne budú bežať queer filmy aj v kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí.

Filmová prehliadka chce prostredníctvom filmových príbehov bojovať proti nenávisti a predsudkom. Vytvára zároveň aj bezpečný priestor, kde sa queer ľudia a ich priatelia a priateľky či rodiny môžu stretávať v rešpektujúcej a priateľskej atmosfére. Viac informácií sa dozviete na oficiálnej stránke festivalu www.ffi.sk.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne