12.1 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého zobrala NAKA do väzby pre podozrenie z korupcie (aktualizované)

Najčítanejšie

Ako prvý na to upozornil web Startitup a následne Denník N, neúspešného kandidáta na primátora a aktuálne stále starostu mestskej časti Nové Mesto, Rudolfa Kusého vzala do väzby NAKA, je obvinený z viacerých trestných činov.

Rudolf Kusý by bol starostom ešte približne dva týždne do 28. novembra, kedy ho na zastupiteľstve vystrieda nový starosta Matúš Čupka z vallovej mestskej strany Team Bratislava.

Financovanie primátorskej kampane Rudolfa Kusého čelí vyšetrovaniu a pochybnostiam, ale ako sa podarilo zistiť portálu Startitup, aktuálne obvinenie nie je dôvodom prečo polícia Kusého vzala do väzby.

„Akcia s krycím menom Development, v rámci ktorej policajti zadržali aj ďalšie dve osoby – J.P. a A.P. – , podľa informácií Denníka N súvisí s podozrením z korupcie – a nie s financovaním Kusého predvolebnej kampane, ktoré musel vysvetľovať v posledných dňoch,“ ozrejmil Denník N.

Rudolfa Kusého bude zastupovať bývalá prokurátorka Eva Mišíková, ktorá sa zatiaľ ale odmietla k veci vyjadriť, keďže ako tvrdí, nemá zatiaľ všetky informácie.
V nadchádzajúcich voľbách do Národnej rady SR sa chcel údajne Rudolf Kusý uchádzať o priazeň voličov na kandidátke strany Sme rodina.

Krajský podpredseda strany Sme rodina, Michal Vicáň to ale pre Bratislavský Večerník poprel a tvrdil, že Kusý je stále členom strany Dobrá voľba a Drucker mu z vedenia nedovolí odísť. V skutočnosti to ale bola práve strana Sme rodina, ktorá prispela najvyššou sumou na primátorskú kampaň Kusého zo skupiny strán Sme rodina, Dobrá voľba/Umiernení, Za ľudí a KDH, ktoré ho finančne podporili.

„Polícia preveruje aj jeho financovanie volebnej kampane, ktorá bola najdrahšou zo všetkých kandidátov na Slovensku. Potvrdil to policajný prezident Štefan Hamran v reakcii na rozhovor Denníka N so šéfom KDH Milanom Majerským. Ten v rozhovore povedal, že Kusý na kampaň dostal aj peniaze od darcov, ktorých nevidno na transparentných účtoch strán. Na Kusého účet prišlo 80-tisíc eur od KDH, ktoré podľa Majerského neboli peniazmi hnutia,“ uviedol Denník Sme.

Kusého primátorskú kampaň podporil aj majiteľ spoločnosti ESET a hokejového Slovanu Rudolf Hrubý.

Rudolf Kusý sa naďalej nachádza na polícii, o 19:30 h. to vo svojom vysielaní potvrdila televízia RTVS. Polícia podľa informácie RTVS zadržiava aj dve zamestnankyne úradu, vicestarosta Branislav Filipovič sa medzi zadržanými nenachádza.

„Kusého vicestarosta Branislav Filipovič povedal, že o zásahu NAKA nemá žiadne informácie, pretože v stredu ani nebol na úrade. Filipovič bol na radnici ako vicestarosta pravou rukou Kusého, neúspešne kandidoval za starostu Nového Mesta, Kusý mu pred voľbami vyjadril podporu a Filipovič si to dal aj na billboardy,“ uviedol Denník N.

Redakcia Bratislavského Večerníka sa pokúsila kontaktovať vicestarostu Branislava Filipoviča a starostu Rudolfa Kusého, ale na telefonát a sms nereagovali.

Aktualizované 17.11.2022:

Polícia zverejnila krátko po 16h informáciu o vznesení obvinenia voči Rudolfovi Kusému, ktorý ostáva vo väzbe, hrozí mu až 15 ročné väzenie v prípade dokázania viny. „Vyšetrovateľ NAKA v rámci akcie DEVELOPMENT vzniesol obvinenie osobe R. K. pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku podľa paragrafu 329 ods. 1, ods. 2, ods. 3 Trestného zákona,“ uviedla Polícia SR.

„Podľa najnovších informácií Startitup si mal Kusý vypýtať od developera úplatok 150 000 eur za podpísanie územného rozhodnutia na stavbu bytového domu. Rudolf Kusý ako starosta má právomoc tieto rozhodnutia podpisovať. Podľa informácií portálu Startitup, (ktorý na kauzu upozornil ako prvý), prípad je zdokumentovaný na videách a fotografiách. V prípade totiž figuruje agent, ktorý komunikoval so sprostredkovateľom a všetku komunikáciu nahrával“.

Trestný zákon v prípade korupcie, prijímania úplatku v paragrafe § 329 uvádza:

(1)
Kto v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo pre inú osobu prijme, žiada alebo si dá sľúbiť úplatok, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov.

(2)
Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 ako verejný činiteľ.

(3)
Odňatím slobody na desať rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 vo veľkom rozsahu.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne