12.1 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Po tom ako RTVS odvysielala v živom vysielaní prejav Roberta Fica, skončilo celé vedenie spravodajstva. Novým šéfom spravodajstva sa stal moderátor Miroslav Frindt

Najčítanejšie

„Počas dňa sa na Dvojke vysielali 17. novembra dokumenty z revolučných dní, o ôsmej večer dostal priestor priamy prenos českých Cien pamäti národa. Spravodajský kanál :24 večer odvysielal priamy prenos z odovzdávania ocenení Biela vrana, na ktorom vystúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Dopoludnia zaradila verejnoprávna spravodajská stanica aj ďalší priamy prenos  – zo slávnostného snemu opozičného Smeru, ktorý sa konal na Bratislavskom hrade. Naživo odvysielala prejav predsedu Roberta Fica,“ uviedol Denník N. To sa už nepáčilo vedeniu RTVS a hneď v piatok 18. novembra odvolal generálny riaditeľ RTVS šéfku spravodajstva Máriu Hlucháňovú.

RTVS nám zaslala do redakcie Bratislavského Večerníka svoje stanovisko: „V dôsledku včerajšieho odvysielania prejavu Roberta Fica zo snemu strany SMER-SD na spravodajskom okruhu RTVS :24 sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v piatok 18.11. 2022 stretol s vedením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS.

Po oboznámení sa so všetkými okolnosťami a analýze vzniknutej situácie dochádza z jeho rozhodnutia k nasledovným zmenám: Mária Hlucháňová odchádza z funkcie riaditeľky sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Svoje funkcie opúšťajú aj Alfonz Šuran (intendant RTVS :24), Peter Nittnaus (šéfdramaturg RTVS :24) a Andrea Fajnorová (vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistky).

Riadením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS bol poverený Miroslav Frindt, ktorý v spravodajstve RTVS pôsobí od roku 1999 na viacerých pozíciách“.

„Odvysielanie prejavu Roberta Fica zo snemu strany SMER-SD na spravodajskom okruhu RTVS :24 17. novembra 2022 považujem za veľmi nešťastné a znepokojivé. Predovšetkým preto, že v takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. Vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie, ktoré považujem v tomto čase za mimoriadne dôležité. O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť, hoci sme tomuto výnimočnému sviatku v našich dejinách venovali z programového a obsahového hľadiska zvláštnu pozornosť na viacerých poradách a pripravili sme niekoľko špeciálnych relácií. Ja osobne vnímam tento sviatok ako historicky prelomový v našich dejinách a preto som pristúpil k vyššie uvedenému riešeniu,“ uviedol generálny riaditeľ Ľuboš Machaj.

Miroslav Frindt sa vyučil pôvodne za maliara-natierača. Chcel sa venovať žurnalistike a preto odišiel z Dolného Kubína, kde sa narodil, do Bratislavy. Začínal v tlačovej agentúre TASR, neskôr pôsobil v denníku Národná obroda a televízii VTV. Potom trinásť rokov pôsobil ako reportér hlavnej spravodajskej relácie Správy STV a neskôr sa stal moderátorom viacerých spravodajských relácií RTVS.

Vo februári 2017 mu vyšiel knižný debut Prípad Najdúch, je fikciou, opisuje v nej zákulisie prostredia televíznej žurnalistiky verejnoprávnej spravodajskej stanice TV Slovakia 24, ktorá sídli na najvyššom poschodí v mrakodrape v Mlynskej doline a vysiela od roku 1998. Následne mu vyšli ešte ďalšie dve knihy, v roku 2018 Beznádej a v roku 2020 Hanina Hviezda, profesijne teda pôsobí i ako spisovateľ.

Miroslav Frindt (ilustračná repre foto: RTVS)

(red, ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne