7.1 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Novembrová inflácia vyskočila na 15,4%. Potiahli ju potraviny a nealko nápoje drahšie o 27,8 %

Najčítanejšie

Inflácia, jej príčiny a odhad: Štatistický úrad SR v stredu 14. decembra zverejnil novembrový vývoj cien tovarov a služieb. Na medziročnej báze prišlo k nárastu cien tovarov a služieb až o 15,4 %, čo predstavuje oproti predchádzajúcim mesiacom ďalšie a výrazné zrýchlenie tempa zdražovania. Ide o ďalšiu novú rekordnú úroveň.

Potraviny a bývanie sú oblasti, na ktoré Slováci zo svojich rodinných rozpočtov míňajú najviac. Potraviny im totiž ukrajujú z ich nákladov približne pätinu, v prípade bývania ide dokonca o cca štvrtinu celkových spotrebných výdavkov.

Aj preto sú na ich vyššie ceny spotrebitelia citlivejší. Tempo zdražovania v novembri zrýchlilo hlavne v oblasti potravín a nealkoholických nápojov a to na 27,8 %. V prípade bývania sa ceny zastabilizovali na úrovni 16,4 %. Obe tieto oblasti sa vďaka ich mohutnému zastúpeniu v spotrebnom koši podpísali výrazne pod celkový nárast cien v novembri 2022.

Oproti novembru 2021 zaznamenali výrazný nárast cien potraviny a nealkoholické nápoje a to o 27,8 %. Zákazníci v obchodoch platili výrazne viac v podstate za všetky kategórie potravín – za oleje a tuky (47,1 %), mlieko, syry a vajcia (33,3 %), mäso (29,9 %), zeleninu (28,2 %), chlieb a obilniny (27,7 %), cukrovinky a sladké potraviny (21,5 %), ovocie (18,5 %) a ryby a morské plody (17,5 %).

Nealkoholické nápoje zdraželi o takmer 18 %. To v praxi znamená, že kým v novembri 2021 urobili Slováci a Slovenky nákup potravín za 100 eur, v novembri 2022 to už bolo takmer 128 eur. Alebo ak sme vlani urobili pred Vianocami veľký nákup potravín za 200 eur, tak tento rok nás vyjde na takmer 256 eur. V košíkoch alebo vozíkoch pritom bude mať tie isté druhy potravín.

Dôvodov, prečo potraviny dražejú, je viacero. Producenti uvádzajú ako jeden z dôvodov drahšie energie potrebné na výrobu. Počas tohto roka sme boli svedkami aj vysokej ceny ropy a následne aj pohonných látok.

Pričom potraviny je potrebné nielen vyrobiť, ale aj do obchodov prepraviť. Pri cenách potravín je vždy dôležitý aj faktor počasie, ktorý má dopad na úrodu – rastlinného pôvodu.

To má následne vplyv aj na živočíšnu výrobu, t. j. na chov zvierat (v podobe drahšieho krmiva). Stav úrody sa vždy premietne do vývoja cien agrokomodít na burzách a skôr ci neskôr sa to ukáže aj na cenovkách v obchodoch.

Obchodníci upozorňujú zároveň aj na vyššie náklady, ktoré majú spojené so zabezpečením hygienických a bezpečnostných opatrení. Potravinári zase vyššie náklady pociťujú aj kvôli ekologizácii výroby, zavádzaniu nových technológií či kvôli drahším obalovým materiálom.

Najzastúpenejšia položka spotrebného koša bývanie v novembri 2022 zaznamenala medziročný nárast cien o 16,4 %. Dôvodom je nárast cien energií a pevných palív, medziročne o 19,2 %.

Drahšie boli naďalej aj stavebné materiály, čo sa odrazilo na medziročne vyššom imputovanom nájomnom až o 17,6 %. Priplácali sme si ale aj za služby súvisiace s bývaním (údržba a opravy obydlia o takmer 20 %).

Medziročný rast cien v doprave počas posledných mesiacov spomaľoval a rovnako tomu bolo aj v novembri 2022, kedy bol evidovaný na úrovni 13,3 %. Ceny pohonných látok boli medziročne vyššie o necelých 17 %. V oblasti reštaurácie a hotely zdraželi ceny o 13,4 %, v prípade stravovacích zariadení išlo o nárast na úrovni 13,7 %, v prípade ubytovacích služieb o 9,3 %.

V januári 2022 dosiahla inflácia svoje tohtoročné minimum 8,4 %, o ktorom sme si paradoxne v tom čase mysleli, že by to mohol byť jej tohtoročný strop. Vo februári ale vypukol vojnový konflikt na Ukrajine, s ktorým išla ruka v ruke energetická kríza, a ceny tovarov a služieb začali z mesiaca na mesiac prudko rásť.

V podstate každý mesiac sme boli svedkami nového rekordu od začiatku milénia. Priemerná inflácia za 11 mesiacov 2022 (teda za takmer celý rok) je evidovaná na úrovni 12,5 %. Napĺňajú sa tak naše odhady z posledných mesiacov, že tohtoročná celková inflácia bude rozhodne vysoká, nad úrovňou 12 %.

Očakávame, že aj v roku 2023 bude rast cien tovarov a služieb výrazný. Pri odhadoch dosiaľ visel najväčší otáznik v prípade cien energií pre domácnosti, ktoré sú regulované. Dnes už v tom máme trošku jasnejšie.

Kým elektrina by v budúcom roku nemala pre domácnosti zdražieť, za plyn a teplo by sme si mali priplatiť v priemere 15 %. Hoci ide o cenový nárast, nemal by byť až taký markantný, akým by bol bez zásahu štátu.

Výrobcovia a obchodníci ale vyššie ceny energií pociťujú a aj pocítia rôznym spôsobom a v prípade ich nárastu môžu vyššie náklady preniesť aj do vyšších cien tovarov a služieb, ktoré vyrábajú alebo ponúkajú.

V budúcom roku tak určite na nízku infláciu, napríklad okolo 2 % – ného inflačného cieľa eurozóny, môžeme zabudnúť. Počas niektorých mesiacov roku 2023 sa inflácia bude naďalej pohybovať na dvojciferných úrovniach.

Ako aktuálna ekonomická situácia ovplyvňuje predvianočné nákupy Sloveniek a Slovákov

Spotrebitelia sú v tomto roku svedkami vysokej inflácii, ktorá z mesiaca na mesiac láme rekordy. Obavy z ďalšieho zdražovania (tesnejšie pred Vianocami) môžu byť dôvodom, prečo sa Slováci pustili do vianočných nákupov skôr ako vlani alebo prečo si viac nákupy rozkladajú v čase.

V tomto roku dosiaľ Slováci nakupovali v obchodoch viac ako vlani a to aj napriek rekordne vysokým cenám. Dôvodom je fakt, že kamenné prevádzky sú otvorené. Zároveň na nákupy míňali tzv. „vynútené úspory“ – teda finančné prostriedky, ktoré si počas lockdownov z predchádzajúcich 2 rokov ušetrili (efekt odloženej spotreby).

Na druhej strane pre mnohé domácnosti je aktuálne zdražovanie doslova devastačné. V ich prípade už pri nákupoch dochádza k šetreniu, uprednostňovaniu nevyhnutných tovarov pred luxusnejšími či lacnejších pred drahšími.

Ide predovšetkým o nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, jedného rodiča s deťmi či domácnosti s telesne znevýhodnenými členmi.

Inflácia a jej dopad na úspory Slovákov

Rýchle zdražovanie nie je dobrou správou pre naše peňaženky. Vysoká inflácia nielenže oslabuje reálny rast platov, ale znehodnocuje aj úspory obyvateľov na účtoch v bankách. Inflácia valcuje úroky na bankových vkladoch už šiesty rok po sebe. Jednou z možností, ako sa z dlhodobého hľadiska dá popasovať s infláciou, je investovať.

Eva Sadovská, analytička WOOD & Company

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne