1.8 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Premávka MHD počas Vianoc a Silvestra

Najčítanejšie

Dopravný podnik Bratislava (DPB) aj tento rok upraví premávku MHD počas vianočných sviatkov, keď je frekvencia cestujúcich nižšia. Od 23. decembra 2022 (piatok) do 8. januára 2023 (nedeľa) budú linky premávať podľa cestovných poriadkov v režime „pracovný deň – školské prázdniny“, pričom počas sviatočných dní budú linky premávať ako počas bežných voľných dní. V tomto období nebudú premávať tzv. školské linky. Zároveň v termíne od 27. decembra 2022 (utorok) do 5. januára 2023 (štvrtok) nebudú premávať posilové linky 7 a 196.

Z pohľadu časov premávky bude počas Štedrého dňa (24. decembra 2022) MHD fungovať mimoriadne. Denné linky v sobotu postupne ukončia premávku po 17:00 hod., následne od 18.00 hod. začnú premávať nočné linky, a to do polnoci v intervale 30 minút, po polnoci podľa riadnych cestovných poriadkov. Linka 69 bude premávať len do 14:00 hod.

Na prelome rokov, teda počas Silvestra (31. decembra 2022), resp. 1. januára 2023 začne premávka nočných liniek v 30 minútovom intervale od 1:30 hod. DPB je pripravený po skončení silvestrovských osláv, na pokyn dopravných dispečerov, vypraviť navyše záložné vozidlá.

Výprava školských liniek a režim „pracovný deň – školský rok“ budú obnovené 9. januára 2023 (pondelok).

DPB tiež počas Silvestra odstaví a mechanicky zabezpečí proti poškodeniu 113 predajných automatov na cestovné lístky. Dôvodom je opakujúci sa vandalizmus počas silvestrovských osláv. Ide predovšetkým o zariadenia v exponovaných lokalitách. Zoznam odstavených automatov nájdu cestujúci v najbližších dňoch na webe DPB – www.dpb.sk .

Automaty budú opätovne uvedené do prevádzky 1. januára 2023. Koncom roka tiež končí svoju prevádzku predajňa cestovných lístkov v Novej radnici na Primaciálnom námestí. Cestujúcim DPB odporúča využívať rýchle a ekologické formy predaja jednorazových cestovných lístkov, a to prostredníctvom služby „Kartuj“ priamo vo vozidle, cez mobilnú aplikáciu, SMS cestovný lístok alebo elektronický cestovný lístok v elektronickej peňaženke. Prípadne je k dispozícii aj tradičná forma predaja u províznych predajcov (tzv. PNS).

Vianoce v meste rozžiaria dve vyzdobené električky

Už po dvanásty krát Dopravný podnik Bratislava (DPB) spríjemní cestujúcim advent a vianočné sviatky. Centrom mesta budú jazdiť až dve vianočné električky na špeciálnej linke so symbolom vločky (❄). Vyzdobené vozidlá ostanú v premávke do Troch kráľov (6.1.2023).

Tento rok sa obyvatelia a návštevníci Bratislavy môžu tešiť rovno na dve vozidlá. Prvým bude historická električka T2 (#215), ktorá je dekorovaná v tradičnom vianočnom duchu. Zdobia ju zelené vetvy čečiny, vianočné ozdoby, vianočné vence a množstvo svetelných reťazí. Tie sa postarajú o príjemnú sviatočnú atmosféru.

„K vianočnej atmosfére v hlavnom meste patrí aj vianočná električka, je to už tradícia a obľúbená atrakcia. Tento rok budú vypravované dva typy vozidiel, každé špeciálne vyzdobené a bohato vysvietené. Veríme, že na svoje si prídu všetci priaznivci mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, obyvatelia mesta aj návštevníci. Na jazdu bratislavskými vianočnými električkami všetkých srdečne pozývam. Želám všetkým obyvateľom Bratislavy šťastné a veselé Vianoce,“ uviedla Tatiana Kratochvílová, 1. námestníčka primátora Bratislavy.

„K Vianociam v meste už neodmysliteľne patrí aj vianočná električka. Jej žiara z vianočnej výzdoby je neprehliadnuteľná. Túto sezónu ostávame verní tradíciám, preto ma teší, že vypravíme opäť aj jedno historické vozidlo, ktorým potešíme nielen deti, ale aj dospelých. Pozývam všetkých cestujúcich, aby sa prišli previezť a nasať vianočnú atmosféru mesta aj zo sedadiel oboch vianočných električiek,“ povedal Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s.

Druhou električkou je kĺbové vozidlo K2G (#7085), ktorého vzhľad je unikátnym výtvorom slovenských dizajnérov zastrešených umeleckým projektom Biela noc. Z vonkajšej strany na prvý pohľad upúta netradičná zrkadlová fólia so sériou autorských vločiek odkazujúcich na medziľudské vzťahy, jedinečnosť okamihov a rôznorodosť. Vizuál rozžiaria svetelné reťaze i nadrozmerná svetelná vločka v zadnej časti interiéru vozidla vyrobená špeciálne pre túto príležitosť. Svojou jednoduchosťou a impozantnosťou dominuje celému vnútornému priestoru.

„Festival Biela noc spolu s grafickou dizajnérkou Miškou Chmelíčkovou pripravil vizuálny koncept s témou rôznorodosti a inakosti, ktoré sú momentálne v našej spoločnosti veľmi dôležité a potrebné, a ktoré sú reprezentované cez rôzne stvárnenia vianočných vločiek našich vizuálnych umelcov, ilustrátorov, grafikov a dizajnérov. Jednotlivé príbehy a posolstvá autorov sú intenzívne prepojené vizuálnym prvkom – zrkadlovým, ľadovým povrchom električky, v ktorom sa zrkadlia postavy a tváre nás všetkých, čím sa stávame prirodzenou súčasťou tohto príbehu,“ dodala Zuzana Pacáková, riaditeľka festivalu Biela noc.

Obe električky budú v premávke na linke ❄ od 11. decembra 2022 (nedeľa) do 6. januára 2022 (piatok). Denne budú jazdiť okružnou trasou centrom mesta, a to: Jesenského – Nám. SNP – Kapucínska – nábrežie – Jesenského, pričom po trase obslúžia všetky zastávky. Počas dní 24. a 25. decembra 2022 (sobota a nedeľa), aj 1.1.2023 (nedeľa) nebudú vianočné električky premávať. Preprava cestujúcich bude v týchto vozidlách bezplatná.

Cestovný poriadok linky > TU

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne