8.1 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Bratislavská župa plánuje tento rok komplexne zrekonštruovať takmer 55 kilometrov ciest

Najčítanejšie

Pre rok 2023 má Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v investičnom pláne rekonštrukcií ciest a mostov zahrnutých 23 úsekov ciest II. a III. triedy a šesť mostov. Celková hodnota dosiahne 23 miliónov eur.

„Pokračujeme v komplexných rekonštrukciách regionálnych ciest, ktoré pre vodičov prinesú vyšší komfort aj bezpečnosť. Umožňuje nám to tak priaznivé klimatické obdobie, ako aj moderné technológie. Pri rekonštrukciách využívame recykláciu, vďaka čomu šetríme prírodu, dopravu materiálu aj náklady,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Jednou z technológií je recyklácia za studena na mieste, ktorú bude samosprávny kraj realizovať na 17 úsekoch a takto opraví takmer 44 km. Ido o nízkoodpadovú technológiu, ktorá znižuje množstvo vstupných surovín.

Založená je na druhotnom využití materiálov už zabudovaných v konštrukcii vozovky. Používa sa tam, kde je únosnosť vozovky vyčerpaná a poškodenie vozovky je v takom rozsahu, že je potrebné revitalizovať okrem krytu aj podkladné vrstvy.

Ide najmä o výskyt sieťových trhlín, rozpad vozovky či plošné deformácie, a to najmä v stopách vozidiel alebo na okraji. Celková hrúbka novej konštrukcie vozovky predstavuje 30 cm, z toho 20 cm tvorí zrecyklovaná vrstva a 10 cm nové asfaltobetónové vrstvy.

V maximálnej miere sa využívajú jestvujúce materiály. Vyfrézovaný materiál sa použije na tvorbu nových nespevnených krajníc. Pri tejto technológii je nevyhnutná aj tzv. technologická prestávka, počas ktorej môžu mať vodiči 7 dní pocit, že sa na ceste nič nedeje. Počas tejto fázy prebieha proces štiepenia a zrenia zabudovaných materiálov.

Ďalšou využívanou technológiou je recyklácia za horúca na mieste. Realizovať sa bude na úsekoch Pezinská Baba – Pernek a Pezinok – Pezinská Baba v celkovej dĺžke 7,4 km. Táto metóda umožňuje rýchle a lacné ekologické opravy úsekov v extraviláne, súbežnú realizáciu dvoch vrstiev vozovky a opätovné využitie materiálov z vozovky do nespevnených krajníc.

Takto zrekonštruované cesty majú dlhšiu trvácnosť, vyššiu rovinnosť povrchu a komfort prejazdu vozovkou. Pri tejto metóde sa najskôr odfrézujú poškodené vrstvy vozovky v hrúbke 0 – 3 cm. Následne sa realizuje recyklácia pôvodnej asfaltobetónovej vozovky s pridaním potrebnej frakcie kameniva a asfaltového spojiva v hrúbke 5 cm, ktorá tvorí novú ložnú vrstvu vozovky a súbežne prebieha pokládka novej obrusnej asfaltobetónovej vrstvy vozovky z modifikovaných (trvácnejších) asfaltov v hrúbke 3 cm.

Okrem spomínaných technológií plánuje župa aj revitalizáciu vozoviek v úsekoch Malacky, Vinosady a Lozorno v celkovej dĺžke 3,6 km. Pozostávať bude z odfrézovania poškodených a nevyhovujúcich vrstiev vozovky s realizáciou nových vrstiev vystužených geosyntetikom.

Správa ciest BSK má tento rok v pláne aj opravu šiestich mostov. Sústredí sa na celkové predĺženie životnosti, zvýšenie únosnosti a minimálny dopad v obmedzení dopravy. Postupne budú župní cestári vykonávať aj diagnostiku na 9 vybraných mostných objektoch vykazujúcich porušenia.

Cieľom je zistiť skutkový stav, ktorý bude slúžiť ako podklad pre projektové dokumentácie na samotné opravy a rekonštrukcie uvedených mostov. Cielená diagnostika umožňuje lokalizovať konkrétne príčiny porúch. Následne je možné projekčne zrealizovať optimálny návrh sanácie s cieľom minimálnych nákladov a dosiahnutím požadovaných parametrov.

Plán rekonštrukcie regionálnych ciest v roku 2023

Recyklácia za studena na mieste:

Pernek – Kuchyňa
Kuchyňa – Rohožník
Blatné – Šenkvice
Modra – Šenkvice
Viničné – Slovenský Grob
Šenkvice – Pezinok
Doľany – Štefanová
Budmerice – Štefanová
Budmerice – Báhoň
Dunajská Lužná – Studené
Malý Madarás – hranica krajov BSK/TSK
Studené – Tomášov
Dunajská Lužná – Miloslavov
Dunajská Lužná – Alžbetin Dvor
Chorvátsky Grob – Slovenský Grob
Kráľová pri Senci – Hrubá Borša
Plavecký Mikuláš – hranica BSK/TSK

Recyklácia za studena na mieste:

Pezinská Baba – Pernek
Pezinok – Pezinská Baba

Revitalizácia vozoviek:

Malacky
Vinosady
Lozorno

Oprava mostných objektov:

Most nad diaľnicou D2 – v obci Závod
Nadjazd nad D2 za obcou Veľké Leváre
Most cez potok za Pernekom
Most nad diaľnicou D1 – Chorvátsky Grob – Bernolákovo
Most cez potok v Misiarskej doline – Baba
Most cez potok Malina – Jakubov

Diagnostika mostných objektov:

Most cez závlahový kanál – Tomášov – Studené
Most cez horský potok – Pernek
Most cez potok Čierna Voda
Most cez Vištucký potok
Most cez horský potok Pernek
Most cez potok v obci Kuchyňa
Most cez Stupavský potok pred Borinkou
Most cez potok Stumbach pred Lábom
Most cez Šurský kanál – Čierny Voda – Vajnory

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne