9.4 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Pred 63 rokmi prvýkrát otvorili ZOO Bratislava

Najčítanejšie

Dnes je to presne 63 rokov, odkedy bratislavská zoo privítala svojich prvých návštevníkov. Príbeh ZOO Bratislava sa začal písať 9. mája 1960, keď pôvodnú kolekciu zvierat tvorilo 74 druhov, dovedna 238 zvierat. V súčasnosti má zoo viac ako 1100 zvierat z takmer 200 druhov. Ročne do nej prichádza 320-tisíc návštevníkov.

Opice, mačkovité šelmy, medveď, papagáje, poníky, vodné vtáky či dravce dominovali medzi zvieratami, ktoré obdivovali prví návštevníci. Už v začiatkoch svojej existencie zoo zaznamenala chovateľské úspechy. Ako jednej z prvých zoo v Európe sa podarilo odchovať rysa ostrovida. Jeho hlava v súčasnosti dominuje aj v logu bratislavskej zoo.

Postupne prišli ďalšie chovateľské úspechy. ZOO Bratislava sa stala unikátom v Európe, keď v 70. rokoch privítala na svete mláďatá hyeny pásavej. Narodilo sa v nej takisto historicky prvé mláďa šimpanza učenlivého. Keď v roku 1986 docestovali do zoo nosorožce tuponosé, chovatelia netušili, že tieto majestátne zvieratá bude mať dodnes ZOO Bratislava na Slovensku ako jediná.

Významným míľnikom bol rok 2006. Zoo sprístupnila pre verejnosť pavilón šeliem. Jeho obyvatelia – leopardy, jaguáre a levy patria k návštevnícky najatraktívnejším. Vyhľadávanou sa stala tiež expozícia – pavilón pre primáty.

Začiatok tretieho tisícročia sa opäť niesol v duchu chovateľských úspechov. Pozoruhodné bolo napríklad narodenie mláďat gibona zlatolíceho či tigra bieleho. Ako prvá na Slovensku začala ZOO Bratislava s chovom pandy červenej.

Panda Červená (zdroj: ZOO)

Bratislavská zoo už dávno nie je akousi výstavou zvierat, ako v čase, keď vznikla. Podobne ako iné zoologické záhrady, plní významnú úlohu v ochrane prírody aj prostredníctvom programov záchrany ohrozených druhov. Jej poslaním je byť miestom, ktoré sa čo najviac približuje prirodzenému prostrediu zvierat, a pokiaľ je to možné, navracať ich späť do voľnej prírody.

K najvzácnejším zvieratám, ktoré v súčasnosti môžu návštevníci zoo obdivovať, patria adax núbijský, diviak visajanský, orangutan sumatriansky, hrošík libérijský či leopard cejlónsky. ZOO Bratislava je na Slovensku unikátna tiež tým, že chová šimpanzy a žirafy. Od marca tohto roka má zoo nového kráľa – nádherného majestátneho leva juhoafrického.

Orangutan Sumatriansky (zdroj: ZOO)

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne