6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Račiansky muzeálny spolok predstavuje svoju 12. výstavu „Račianski trampi a ich svet“

Najčítanejšie

V Červenej lisovni v Nemeckom kultúrnom dome v bratislavskej mestskej časti Rača otvorili počas Račianskych hodov novú výstavu, ktorú pripravil Račiansky muzeálny spolok. Potrvá až do konca septembra.

„Trochu sme sa tejto témy obávali, lebo sme si uvedomovali, že bez spolupráce s račianskymi trampami túto tému nezvládneme. Po počiatočných rozpakoch aj ich myšlienka oslovila a konečné dielo je podľa nás, aj podľa vyjadrení návštevníkov, vydarené. Chceme sa osobitne poďakovať Majke Orihelovej, Urbanovi, Mary a Vítovi za pomoc pri zbieraní materiálov, fotografií a pri prinesení a inštalácii exponátov, niektoré by sme bez nich nezvládli; ďakujeme Ešusovi, Monovi, tatkovi Brnkajovi, Toudimu, a ďalším,“ uviedla zakladajúca členka a predsedníčka občianskeho združenia Račiansky muzeálny spolok, Jana Maníková.

Ak ste výstavu nestihli, netrápte sa, nasledujúci víkend otvoria dvere lisovne pri príležitosti NOCI MÚZEÍ:

  • v sobotu 13.5. v čase od 13:00 – 24:00 h
  • v nedeľu 14.5. v čase od 13:00 – 18:00 h

Potom každú sobotu v priebehu mesiacov máj a jún, od 14:00 do 18:00 h.

„Návštevníci si môžu prezrieť základnú výbavu trampa, ako prespávali a žili v lese, krásnu prehliadku fotografií trampských chát v račianskych lesoch, z ktorých, bohužiaľ, mnohé ľahli popolom. Tí, ktorí nepoznajú, uvidia „naživo“ pripravený „oheň“, vlajkový stožiar s vlajkami, doplnený fotografiami, ako to vyzeralo naozaj, keď sa slávnostne zahajoval potlach. Výstava je doplnená množstvom fotografií a textov o trampingu, o vzájomných stretávaniach, ale hlavne o račianskych T.O. Zdrojmi boli stránky Trampnet, Severky a veľa osobných informácií a spomienok od račianskych trampov – a zistili sme, že takmer každý druhý Račan vo veku nad 50 rokov bol / je tramp. A návštevnosť nám ukázala, že keď raz si tramp, si navždy tramp…,“ uviedol o výstave portál trampskemuzeum.sk.

zdroj: Račiansky muzeálny spolok, autor foto: Aleš Šilberský
zdroj: Račiansky muzeálny spolok, autor foto: Aleš Šilberský
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne