6 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

IKEA aj tento rok oslavuje rozmanitosť a aktívne podporuje LGBTI+ ľudí

Najčítanejšie

Ako spoločnosť môžeme rásť iba v prípade, že dovolíme, aby každý z nás mohol byť sám sebou. Ľudia z LGBTI+ menšiny sa však často na Slovensku stretávajú s nepochopením, predsudkami a šikanovaním.

V rámci oslavy rozmanitosti sa preto spoločnosť IKEA aj tento rok rozhodla podporiť Medzinárodný deň proti homofóbii, transfóbii a bifóbii (IDAHOT), ktorý pripadá na 17. mája.

Obchodný dom v Bratislave vyzdobí IKEA vyvesenou vlajkou pokroku a špeciálne navrhnutými časťami interiérov. Zákazníčky a zákazníci IKEA môžu aj tento rok podporiť komunitu zakúpením dúhovej tašky STORSTOMMA, pričom časť zisku z predaja venuje IKEA na podporu LGBTI+ projektov.

IKEA sa zároveň dnes oficiálne prihlásila aj k Výzve firiem podnikajúcich na Slovensku, ktorá žiada zákonodarkyne a zákonodarcov o zlepšenie práv a životných podmienok LGBTI+ ľudí v našej krajine.

Vlajku pokroku vyvesila IKEA v obchodnom dome prvýkrát v roku 2021, keď nahradila tradičnú dúhovú vlajku. Vlajka pokroku obsahuje čierne a hnedé pruhy, ktoré predstavujú farebné komunity LGBTI+, rovnako ako pruhy ružové, svetlo modré a biele, ktoré zase symbolizujú transrodových ľudí.

Farby tak ilustrujú väčšiu rozmanitosť a inklúziu. Zavesením vlajky sa IKEA hlási k priamej podpore komunity LGBTI+ a vyzýva širokú verejnosť k akceptácii menšín.

„V IKEA si každého ceníme za jeho jedinečnosť a prínos, nezávisle od sexuálnej orientácie či rodovej identity, a chceme, aby sa u nás všetci cítili ako doma – či už sa jedná o zamestnankyne a zamestnancov alebo zákazníčky a zákazníkov. Pri príležitosti 17. mája chceme pripomenúť pokrok v inklúzii osôb LGBTI+ a prihlásiť sa k Výzve firiem podnikajúcich na Slovensku, ktorá poukazuje na ekonomické a spoločenské benefity podpory inklúzie, a zároveň upozorňuje na možné riziká v prípade, že sa právna akceptácia a postavenie LGBTI+ osôb nezmení. Myslíme si, že teraz je o dôležitosti začleňovania LGBTI+ ľudí do spoločnosti potrebné hovoriť ešte viac ako kedykoľvek predtým. Želám si, aby cítili našu podporu a mohli sa na Slovensku cítiť bezpečne, “ odkazuje Martina Hlisnikovská, manažérka pre rovnosť, inklúziu a diverzitu IKEA.

Právne postavenie LGBTI+ ľudí na Slovensku patrí medzi najhoršie v Európskej únii. Narastajúca miera nenávistných prejavov voči LGBTI+ ľuďom a chýbajúca podpora zo strany zákonodarcov vytvárajú nepriaznivé prostredie pre rozmanitosť a rovnosť.

Podpora inkluzívneho pracovného prostredia

Po minuloročnom nenávistnom incidente, ktorý otriasol celým Slovenskom, je potrebné o rešpektovaní LGBTI+ ľudí hovoriť nahlas. IKEA aj v tomto smere už dlhodobo vzdeláva zamestnankyne a zamestnancov, pričom rôznymi workshopmi búra predsudky, aby podporovala inkluzívne pracovné prostredie.

„Mnoho firiem sa v dnešnej dobe už snaží o inklúziu na pracovisku. LGBTI+ ľudia sú bežnou súčasťou tímov a firma aj vďaka nim môže napredovať. A práve z tohto dôvodu časť ľudí, ktorá sa predtým necítila najlepšie, sa teraz cíti plnohodnotne a spokojne. Dôležitá je zmena atmosféry k lepšiemu a odstránenie menšinového stresu z pracoviska. Ja si nesmierne vážim firmy, ktoré podporujú naše aktivity zlepšujúce podmienky LGBTI+ ľudí,“ dodáva Roman Samotný, hovorca iniciatívy Ide nám o život.

Komunitu LGBTI+ môžu podporiť aj zákazníčky a zákazníci

Oslávte s IKEA rozmanitosť a podporte LGBTI+ ľudí napríklad kúpou tašky STORSTOMMA v dvoch veľkostiach. Časť zisku z predaja každej jednej dúhovej tašky STORSTOMMA daruje IKEA organizáciám LGBTI+ po celom svete.

Kúpou dúhových tašiek podporia zákazníci projekty, ktoré poskytujú podporu a sociálne, psychologické a právne poradenstvo pre queer ľudí (LGBTI+). Časť zisku z predaja tašiek STORSTOMMA na Slovensku darovala spoločnosť IKEA v roku 2022 iniciatíve OZ Inakosť, ktorej aktivity podporila sumou 3 500 eur.

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne