7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Lekárne Dr.Max vytvorili v Petržalke domov pre 100-tisíc včiel

Najčítanejšie

Včely hrajú v udržaní biodiverzity hlavnú rolu a sú významnou súčasťou kolobehu prírody, preto je mimoriadne dôležitá ich ochrana. Mestské prostredie poskytuje pre včely vhodné podmienky na život rovnako ako voľná príroda či vidiek.

Lekárne Dr.Max sa snažia viacerými krokmi podporovať udržateľnosť a životné prostredie, aj preto sa rozhodli zrealizovať unikátny projekt. Na adresu, kde má spoločnosť svoje sídlo, priniesli v dvoch drevených úľoch asi 100-tisíc včiel.

Včely medonosné opeľujú ovocné stromy a rastliny, sú taktiež potravou pre rôzne druhy vtáctva. Výskyt týchto významných opeľovačov na celom svete však za posledné roky výrazne poklesol. Mestá aj preto začali podporovať včely osádzaním úľov.

Mestské prostredie má na rozdiel od vidieka viac kvitnúcich rastlín, ktoré sa pestujú v parkoch, na strechách či balkónoch. Pre včely nie je prekážkou ani znečistenie ovzdušia a vyhovuje im menej veterné počasie v mestách.

Dr.Max sa snaží prostredníctvom rôznych aktivít a projektov prispievať k starostlivosti o životné prostredie už dlhšie obdobie. Ide o tému prirodzene nadväzujúcu na ich základnú filozofiu starostlivosti o zdravie ľudí, ktorú poskytujú vo svojich lekárňach.

„Som rád, že vďaka ďalšej našej aktivite, ktorej cieľom je podpora prírodných zdrojov, aspoň malou časťou prispievame k ochrane prírody a prostredia, v ktorom žijeme. Okrem umiestnenie úľov, ktoré sú domovom pre približne 100-tisíc včiel medonosných, by sme radi postupne vzdelávali ako našich zamestnancov, tak aj lokálnu komunitu o dôležitosti včiel pre náš život a prírodu či hovorili o prospešnosti ich produktov pre zdravie ľudí,“ hovorí Andrej Križan, komerčný riaditeľ Dr.Max Slovensko.

Súčasťou Digital Parku II v Bratislave sú včely od začiatku mája tohto roka. Aktuálne sa nachádzajú v dvoch drevených úľoch na jednej zo zelených južných terás biznis centra.

zdroj: Dr. Max

Bohaté využitie včelích produktov

Udržateľnosť a starostlivosť o prírodné zdroje je aj filozofia značky APIVITA, ktorá rozšírila produktové portfóliu dermo sortimentu lekární Dr.Max. Ide o značku, ktorej základom sú práve kozmetické výrobky využívajúce predovšetkým včelie produkty – med, propolis, peľ, materská kašička.

Grécka kozmetická značka podporuje prírodu a špeciálne sa orientuje aj na udržateľné včelárstvo – zbiera 40 % produktov z úľov a zvyšných 60 % v nich ponecháva, čo umožňuje včelám prežiť a obnoviť ich produkty. Včelári chovajú včely v oblastiach, kde nie sú použité pesticídy, antibiotiká ani chemikálie.

Začiatkom roka 2021 vstúpila APIVITA do projektu 1 % For Planet, pričom daruje 1 % z obratu neziskovým organizáciám pre ochranu včiel. Produkty sa netestujú na zvieratách a sú balené v recyklovaných obaloch.

Včelie produkty majú pozitívne účinky na ľudské telo ale aj celkové zdravie. Dokonca sú liečivé, o čom hovorí aj apiterapia. „Včely sú mimoriadne vzácne tvory a majú významný podiel na úžitku pre ľudstvo a celú živočíšnu ríšu. Včelie produkty sa využívajú na prevenciu či uzdravovanie ľudí a dokážu byť jedlom a liekom zároveň. Sú pokladom prírody. Zdravie prilieta na krídlach včiel a na nožičkách nesie osud planéty,“ vysvetľuje Dušan Dedinský, odborník na chov včiel.

Prospešné zložky vo včelích produktoch dokážu upokojiť, hydratovať a vyživiť pokožku. Vosk pokožku ochráni a vyživí. Propolis je známy pre svoje antibakteriálne a antiseptické účinky, pomáha napríklad pri kožných a zubných problémoch.

Samotný med je prírodné antibiotikum a má protizápalové účinky, zlepšuje trávenie, srdce, psychiku, napomáha spánku, čistí pleť či podporuje liečenie rôznych chorôb. Najvýživnejšou zložkou je tzv. elixír mladosti – materská kašička. Zlepšuje dýchanie, spánok, psychiku, trávenie či plodnosť.

zdroj: Dr. Max

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne