2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Spoločnosť Nubium neodstránila nelegálny billboard na Peknej ceste v Rači ani po roku (aktualizácia)

Najčítanejšie

V bratislavskej mestskej časti Rača – Krasňany ostal na plote Strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici už len jeden billboard. Ostatné billboardy spoločnosť euroAWK odstránila, ale spoločnosť Nubium vypovedanie zmluvy ignoruje a billboard už viac ako rok prenajíma ďalej svojim klientom.

Spoločnosť Nubium mala predmetný billboard odstrániť už pred viac ako rokom, naďalej ale vytvára vizuálny smog a špatí nielen okolie školy na Kadnárovej ulici ale i Peknej cesty, ktorá patrí medzi turistami vyhľadávané oblasti.

Podobné praktiky realizoval Nubium v minulosti na bratislavskej Kolibe, alebo tiež v Ružinove na Miletičovej ulici. Majiteľ spoločnosti Ivan Peller Račianskemu Večerníku aktuálne prisľúbil nápravu a odstránenie billboardu v Rači. Na tému proaktívne upozornil starosta Rače:

„Spoločnosť Nubium podniká dodnes spôsobom „90-té roky“. Už viac ako rok ignorujú výzvu BSK aj školy na vypratanie billboardu na Peknej ceste. Rátajú s tým, že všetky procesy odstraňovania trvajú dlho – a tak zarábajú na dávno prekonanom koncepte billboardov, do poslednej chvíle – na cudzom pozemku v rozpore so zákonmi,“ upozornil starosta Rače, Michal Drotován.

Na nelegálnom billboarde sa aktuálne nachádza reklama spoločnosti Spartan. „O tom, že táto plocha je vypovedaná, sme nemali najmenšie tušenie, bola v ponukových listoch na máj. Kampaň neplánujeme pokračovať v ďalších mesiacoch. Nubium sme kontaktovali so žiadosťou o vysvetlenie,“ vysvetlila pre Račiansky Večerník Martina Tučeková zo spoločnosti Spartan Central Europe.

Mesačný prenájom billboardu vyjde približne na sumu 180 eur. Spoločnosť Nubium, tým že koná ako v „90-tych rokoch“ a nerešpektuje zákon si takto môže „prilepšiť“ až o viac ako 4 tisíc eur/ročne, podľa vyťaženosti tejto obojstrannej plochy.

K nelegálnemu billboardu na Kadnárovej ulici v mestskej časti Rača sa vyjadril pre Račiansky Večerník aj majiteľ spoločnosti Nubium. „Ilegalita bola počas druhej svetovej vojny alebo v špiónskych filmoch. Ja viem o tom prípade už som si to nechal vytiahnuť, nebudem komentovať neodborný vzdelaním nepodložený názor ktorý vyjadril starosta na nejakej divnej platforme menom Facebook. Celý prípad bol asi taký, celé roky sme tam boli, roky sme platili tej škole, ktorej nikto nič nedával, aspoň nejakú korunu, potom zmenili nejaké veci a my sme stále ešte hľadali nejakú cestu dohody, ja som nevidel rácio ihneď dávať panel dole, hľadali sme cesty. Budeme to musieť mi legislatívne doriešiť, čiže asi pôjde dole,“ dal prísľub a snažil sa pre Račiansky Večerník odôvodniť svoj nezákonný postup Ivan Peller, konateľ spoločnosti Nubium.

Spoločnosť Nubium mala ale s nelegálnymi plochami problém aj v iných mestských častiach už v minulosti. Na Kolibe v mestskej časti Nové Mesto, pred Základnou školou s materskou školou na Jeséniovej ulici, alebo v Ružinove pred trhoviskom na Miletičovej ulici. Majiteľ spoločnosti Nubium, Ivan Peller sa ale odmietol k týmto skutočnostiam vyjadriť.

Keďže reklamná plocha na Kadnárovej ulici je vedená, ako stavba, právne oddelenie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude musieť vec riešiť prostredníctvom stavebného úradu a ten následne s najväčšou pravdepodobnosťou adresuje výzvu spoločnosti Nubium na odstránenie stavby.

„Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií zmluvu so spoločnosťou Nubium vypovedala už pred niekoľkými rokmi. Keďže spoločnosť Nubium po uplynutí výpovednej doby billboard neodstránila, škola viackrát zaslala urgenciu so žiadosťou o odstránenie billboardu. Bohužiaľ praktiky tejto spoločnosti sú presne také, ako popisuje starosta Rače Michal Drotován. Napriek uvedenému, stredná škola ani Bratislavský samosprávny kraj to nevzdávajú a naďalej sa snažia o odstránenie stavby. Zároveň sa obraciame na inzerentov s verejnou výzvou, aby na tomto mieste neobjednávali inzerciu, keďže ide o nelegálnu reklamnú plochu,“ uviedol pre Račiansky Večerník Michal Feik, riaditeľ Odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja.

Asociácia vonkajšej reklamy, ktorej je spoločnosť Nubium členom na otázky nereagovala.

Pôvodný stav – druhá firma (euroAWK) na výzvu na odstránenie billboardov reagovala, Nubium nie:

zdroj foto: FB/Michal Drotován – starosta mestskej časti Bratislava-Rača

Aktualizácia: 19. júna 2023, nelegálny billboard spoločnosť Nubium z Peknej cesty konečne odstránila:

zdroj: FB/Michal Feik
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne