11.6 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

Hasiči po dvoch týždňoch nepretržitej pomoci pri likvidácii povodní v Taliansku ukončili záchranné práce a vrátili sa na Slovensko

Najčítanejšie

25-členný tím hasičov vyslaný na pomoc do povodňami zasiahnutých oblastí v Taliansku pomáhal s odstraňovaním vody pomocou nasadenia techniky dvoch veľkokapacitných čerpadiel v mestách Ravenna a Conselise v čase od 21 .mája do 3. júna 2023. Išlo o vôbec prvú zahraničnú pomoc v pomoci odstraňovaní následkov povodní v zahraničí prostredníctvom príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Slovenský modul HCP prečerpal na území Talianska z dvoch zaplavených oblastí 1 350 000 m3 vody. Pri meste Ravena prečerpali 602 000 m3 vody, v meste Conselice prečerpali 748 000 m3 vody. Hasiči boli v nepretržitom nasadení, pričom sa striedali na zmeny.

„Oceňujem vašu prácu, profesionalitu, nepretržité nasadenie počas dňa a noci, všetko vaše vynaložené úsilie s cieľom zmierniť následky po ničivých záplavách. Podľa spätnej väzby bol práve slovenský tím najúčinnejší zo všetkých nasadených a použitá technika z tých viac výkonnejších. Odchádzate so skvelou reputáciou, nič lepšie si priať ako minister vnútra nemôžem. Ďakujeme. Sme na vás hrdí,“ povedal minister vnútra SR Ivan Šimko.

Výsledky práce, úsilia vyslaného slovenského modulu HCP ocenili viacerí zástupcovia miestnej samosprávy poslanci, predstavitelia cirkvi, veľvyslanci, predsedníčka európskej komisie Ursula von der Leyenová či taliansky prezident Sergio Mattarella.

„Chcel by som sa poďakovať slovenským hasičom za dobré meno, ktoré robia Slovensku v zahraničí. Nejde len o tento konkrétny prípad, keď pomáhali v Taliansku, ale aj predtým napríklad pri požiaroch v Grécku. V každej z týchto krajín urobili Slovensku silné a dobré meno. Dnes som im povedal, že ich považujem za našich najlepších diplomatov a najlepších vyslancov dobrej vôle, keď ukázali, že Slováci sú ľudia s otvorenými srdcami a pracovitými rukami. Ten dojem, ktorý zanechali v Taliansku, bol veľmi silný. Je to aj veľký dôkaz európskej solidarity, že si vieme prísť pomôcť navzájom,“ povedal dnes po privítaní príslušníkov Hasičského a záchranného zboru minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský.

„Náš modul bol veľmi výkonný, efektívny a profesionálny. Je to druhé nasadenie v zahraničí tento rok po zemetrasení v Turecku. Naši kolegovia prečerpali v Taliansku pri následkoch povodní objem vody, ktorý sa rovná približne objemu 500 plaveckých bazénov, čo je obrovské množstvo. Aj takéto nasadenia prispievajú k tomu, že Hasičský a záchranný zbor sa stal najdôveryhodnejšou inštitúciou na Slovensku. Veľmi pekne ďakujem kolegom, ktorí pôsobili v Taliansku, ale aj tým, ktorí sa podieľali na logistike, zabezpečení cesty a ďalších činnostiach,“ povedal dnes ráno na hasičskej stanici v Bratislave prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek.

Taliansko prostredníctvom spoločného komunikačného a informačného systému pre prípady mimoriadnych udalosti (CECIS) požiadalo po výdatných dažďoch v čase od 16.-20. mája 2023 o pomoc viaceré európske štáty vrátane Slovenska. Pomoc im ponúkli viaceré štáty. Z talianskej strany bol akceptovaný práve slovenský HCP modul.

„Za posledné dva roky je to šieste nasadenie príslušníkov Hasičského a záchranného zboru v zahraničí. Musíme si uvedomiť, že kedysi toto nebol štandard, tých kríz pribúda a potrebujeme byť na takéto situácie pripravení. Sme súčasťou Európskej únie a je veľmi dôležité, že ukazujeme našu solidaritu a pomáhame. Verím tomu, že keby sme my mali problém na Slovensku, prídu nám kolegovia zo zahraničia pomôcť. Tento európsky mechanizmus civilnej ochrany funguje a som veľmi rada, že sme toho súčasťou a že pomáhame,“ povedala generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia MV SR Michaela Kaňová.

Malá ukážka rozsiahlej práce nasadenia slovenských hasičov z modulu vysokokapacitného odčerpávania v Taliansku:

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne