7.6 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

Nová kniha „Vínom kropení“ je pohľadom do histórie Prešporka a Svätého Jura v 16. a 17. storočí

Najčítanejšie

Dnešným dňom sa spúšťa predpredaj dlho očakávanej knihy Vínom kropení, ktorá je prvým dielom trilógie Po stopách očkajovského rodu. Vznikla na základe pátrania autorky knihy Terezy Kandalaft Beňačkovej po koreňoch rodu, čím som sa dopracovala až k predkom žijúcim v v Prešporku a vo Svätom Jure, ale aj v iných mestách a obciach Uhorska.

Príbeh dvoch Magdalén, babky a vnučky, sa odohráva na pozadí tureckého nebezpečenstva a stavovských povstaní v Hornom Uhorsku a umožňuje nám nazrieť do života najmä nižšej šľachty v období renesancie a príchodu nemecky hovoriacej nobility.

„Kniha Vínom kropení je pohľadom do histórie starého Prešporka a Svätého Jura v 16. a 17. storočí a o ľuďoch reálne žijúcich v týchto mestách. Dej knihy zavedie čitateľa do čias, kedy v týchto mestách žili šľachtici z rodu Armbrusterovcov, Očkajovcov, prešporský richtár Blažej Behaim a aj dve Magdalény, babka a vnučka. Na osude hlavných hrdiniek sa zoznámime so životom našich predkov v časoch tureckých nájazdov, stavovských povstaní a smrteľných epidémií. Napriek vôkol vládnucej brutalite, vo svojej hĺbke zostávali ľuďmi, schopnými hlbokého ľúbostného citu a vrúcnej lásky,“ uviedla autorka knihy Tereza Kandalaft Beňačková.

(fb, w)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne