13.6 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Užite si leto v Bratislave kultúrne

Najčítanejšie

Najväčší mestský festival Bratislavské kultúrne leto je späť! Už 48. ročník obľúbeného letného podujatia sa bude konať od 15. júna do 9. septembra 2023 na území celej Bratislavy – zapája sa doň 14 mestských častí a viacero mestských organizácií. Okrem množstva kultúrnych podujatí prinesie aj dôležité rozhovory o duševnom zdraví.

Od júna až do septembra sa všetky obyvateľky, obyvatelia, návštevníčky a návštevníci Bratislavy môžu tešiť na najstarší a najväčší multižánrový mestský letný festival.

Bratislavské kultúrne leto organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) spolu s mestskými časťami a mestskými organizáciami. Podujatia plné umenia či rôznych voľnočasových aktivít zaplnia ulice nielen v historickom centre, ale na území celého hlavného mesta.

Koncerty, divadelné predstavenia, cvičenia pod holým nebom, komentované prehliadky, ale aj swap či silent disco – pestrý program je určený všetkým vekovým kategóriám.

Well – being, koncept životnej pohody

Okrem množstva kultúrnych a komunitných podujatí chce festival podporiť aj tému duševného zdravia. Dramaturgiu BKIS postavilo na koncepte well – being. Definuje sa ako pretrvávajúci a dlhodobý emocionálny stav, v ktorom sa odráža celková spokojnosť so životom.

„Je vedecky dokázané, že účasť na kultúrnych a umeleckých aktivitách pozitívne vplýva na naše duševné zdravie,“ hovorí riaditeľka BKIS Katarína Hulíková a dodala:

 „Umenie môže mať terapeutické účinky, zvyšuje kvalitu života a dokonca pozitívne ovplyvňuje aj jeho dĺžku. Pozývame všetky obyvateľky a obyvateľov, ale aj návštevníčky a návštevníkov, aby si prišli užiť leto v hlavnom meste kultúrne. Som presvedčená, že si v pestrej ponuke nájdu aktivity, ktoré ich inšpirujú či povzbudia.“

Medzi podujatiami, ktorými chce BKIS upozorniť na oblasť mentálneho zdravia, je napríklad séria diskusií Ligy za duševné zdravie či príbehy „živých kníh“ neziskovej organizácie Eduma. Obe podujatia sa budú konať v Letnej čitárni U červeného raka a BKIS na nich spolupracuje s Mestskou knižnicou v Bratislave.

Multižánrový program a otvorenie s legendárnymi Mezzoforte

V pondelky jóga, v stredy cestovateľské kino, nedele určené rodinám s deťmi. Program festivalu bude naozaj pestrý. Návštevníčky a návštevníkov čakajú aj kreatívne workshopy, živé nahrávanie podcastu Rande s mestom, obľúbené bratislavské kvízy, výstavy, čítania a viaceré hudobné vystúpenia.

Bratislavské kultúrne leto otvorí BKIS v spolupráci s ONE DAY JAZZ festivalom. Vo štvrtok 15. júna roztancujú Hlavné námestie priekopníci európskych fusion-funkových smerovaní Mezzoforte, ktorí hitom Garden Party v polovici 80. rokov pobláznili svetovú klubovú scénu. Islandskí majstri sa predstavia v špeciálnej zostave, ktorej súčasťou je aj slovenský bubeník Martin Valihora.

Známe podujatia aj spustenie fontány Družba

Medzi festivalové stálice Bratislavského kultúrneho leta už roky patria Letné gala SND, Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza, Viva Musica!, Dúhový PRIDE Bratislava, Katedrálny organový festival, Letné shakespearovské slávnosti, ale aj menšie festivaly ako Spomienka na Deža či Živé Račko.

Každý z nich dostal podporu BKIS vďaka zapojeniu sa do systému Open Call. Medzi desiatkami letných podujatí bude tento rok aj slávnostné otvorenie Námestia slobody a spustenie zrekonštruovanej fontány Družba, ktoré sa bude konať v druhej polovici júna.

Aktuálny 48. ročník Bratislavského kultúrneho leta prinesie do Bratislavy aj obnovené podujatie Noc hudby. Jednodňový pouličný festival je každoročnou oslavou hudby, počas ktorej sa rozozvučia ulice Bratislavy rôznorodými hudobnými žánrami, hudobnými zoskupeniami a pouličnými muzikantmi bez ohľadu na skúsenosti. Festival má korene vo Francúzsku a v rovnakom dátume sa koná vo viac ako 120 krajinách sveta.

Aktuálny program sledujte na stránke www.kulturneleto.sk a užite si letné dni a noci v Bratislave kultúrne.
(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne