11.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Vo Vajnoroch sa snaží vinohradnícke tradície zachovať obnovený vinohradnícky spolok pod názvom Via Vitis

Najčítanejšie

„Začali sme sa obávať, že ak túto časť prírody v Bratislave, ktorej súčasťou sú Vajnorské vinohrady nezachránime a neudržíme, tak sa z nich stanú stavebné pozemky pre developerov a príroda bude nenávratne preč,“ hovoria obnovitelia myšlienky a zakladatelia Vajnorského vinohradníckeho spolku Via Vitis.

Via Vitis je partička ľudí, dobrovoľníkov, ktorí v rámci voľného času začiatkom roku 2021 oživili starý Vajnorský vinohradnícky spolok a dali mu nový prívlastok VIA VITIS.
Cieľom spolku je oživiť povesť Vajnôr, ktoré sú najbližšími susedmi Rače a Svätého Jura a tiež patrili medzi vychýrenú vinohradnícku oblasť. Spolok chce napomáhať trvalému rozvoju vinohradníctva, ale i kultúrneho a historického dedičstva vo Vajnoroch.

Vajnorský vinohradnícky spolok Via Vitis sídli na ulici Pod Lipami 1 vo Vajnoroch a jeho predsedom je Vajnorák Milan Kodnár, ktorý bol hosťom v nedávnej časti Vajnorského podcastu pre ktorý sa zdôveril: „Rodovo mi pochádzame z vinohradníckej rodiny z Rače, kde tí naši predkovia aj podľa tých záznamov, ktoré máme k dispozícii obrábali vinohrady už tristo rokov dozadu, dokonca Račania a starí Račania poznajú, že jeden z tých vinohradov nesie názov nášho priezviska rodu, takže je to kus histórie, ktorý nás viaže. Ale tým, že sme sa presťahovali do Vajnôr a do bytovky, tak tam prišlo k tomu takému seku, pretože v bytovke nie je pivnica, nie je tam vinohrad, nie je tam priestor, kde by ste to víno dorábali,“ zaspomínal si Milan Kodnár.

„Takže mi sme sa skôr starali o nejaký kus vinohradu, dopestovali sme si tam hrozno, dopestovali sme jahody a predávali sme ich do výkupní (za socializmu to tak bežalo),“ doplnil a pokračoval:

„Aj vinohradníctvo, ktoré teraz prevádzkujeme, prevádzkujeme ako dobrovoľníci, pretože každý máme svoje vlastné zamestnanie. Ja sa zhodou okolností primárne venujem sociálnym sieťam, kde neexistuje pracovný čas, robím 24 hodín denne. Na druhú stranu mi to umožňuje, že už zopár krát som robil svoju prácu z vinohradu cez mobil, takže je to trošku aj voľné, ale aj zaväzujúce“.

“Vajnorský vinohradnícky spolok sme mi nezakladali, založil ho už v roku 2003 Eduard Fašung a vlastne vtedy združoval niekoľko vinárov z Vajnôr a venoval sa skôr takej činnosti, ako prezentácia vina z PD Vajnory na Malokarpatských vínnych cestách. A venovali sa skôr tomu, že mali odborné semináre pre vinárov z Vajnôr, napríklad si prizvali nejakého odborníka, ktorý im niečo poradil,“ ozrejmil predseda spolku Milan Kodnár.

„K tomuto spolku v roku 2015, ktorého som bol členom, na podnet Jána Mrvu sme začali v roku 2019 svoju činnosť i my, a jednou z akcií bolo, že sme si pozvali odborníka na archívnictvo Štefana Hrivňáka, ktorý nám rozprával o vzniku o histórii vinohradníctva vo Vajnoroch kde sme sa skutočne dozvedeli že máme byť na čo hrdí, že aj vinohradníctvo vo Vajnoroch má veľmi bohatú históriu,“ prezradil Kodnár. Celý rozhovor si môžete vypočuť > tu

V rámci Vajnôr vytvárajú komunitný vinohrad, čerešňový sad, ale i terasu s vyhliadkou v okolí vinohradov. Starajú sa tak spoločne s ďalšími dobrovoľníkmi o vysádzanie stromov, zber odpadu, strihanie kríkov, osádzanie hmyzích hotelov, búdok pre vtákov, ale i čistenie potoka a studničiek.

V komunitnom vinohrade Široké sú to práce spojené s vytrhávaním buriny pri koreňoch viniča, čistenie riadkov od kameňov a nečistôt, vyrovnávanie zeminy a výsadba stromov, zber révových prútov, hnojenie a nasypanie štiepky k viniču.

Ako dobrovoľník sa môže prihlásiť každý, kto chce pomôcť. „Chceme zvýšiť status dobrovoľníctva, ale i informovať o dobrovoľníctve vo všeobecnosti,“ hovoria ľudia z Via Vitis. Určite sa najbližšie radi z redakcie Vajnorského Večerníka zúčastníme nejakej dobrovoľníckej akcie Vajnorského vinohradníckeho spolku a prinesieme vám obrazovú reportáž.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne