21 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Ako skladovať hodinky a chrániť ich pred prachom a vlhkosťou?

Najčítanejšie

Prach a vlhkosť sú prirodzenými nepriateľmi náramkových hodiniek, preto by ste nemali podceňovať spôsob, akým ich skladujete, keď ich práve nepoužívate. Dobre zvolený úložný priestor môže predĺžiť životnosť hodiniek.

Úložný box na hodinky pre zberateľov

Puzdrá na hodinky ich chránia pred prachom, znečistením a poškriabaním. Každý vášnivý zberateľ sa svojou kolekciou rád pochváli, takže špeciálny úložný box so skleneným vekom, ktorý umožní vidieť, čo je vo vnútri, sa javí ako skvelé riešenie. Takéto organizéry disponujú samostatnými priehradkami s vyberateľnými vankúšikmi, ktoré môžete v prípade potreby odstrániť a urobiť z boxu na hodinky šperkovnicu. Ak vlastníte hodnotné kúsky, napríklad prestížne hodinky Vostok, oceníte aj možnosť uzamykania. K dostaniu sú zvyčajne v prevedení pre päť alebo desať modelov.

Úložné riešenia pre cestovateľov

Cestovné puzdro z jemnej syntetickej kože by mal vlastniť každý, kto na cestách, či už súkromných alebo pracovných, trávi pomerne veľa času a hodinky nenosíte každý deň. Sú totiž nielen praktickým kúskom, ale aj módnym doplnkom, ktorý môže napríklad oživiť váš outfit na pracovnej ceste v deň dôležitého jednania (pozrite si napríklad ponuku moderných hodiniek Tommy Hilfiger a vyberte si tie pravé pre vás). Puzdro nezaberie veľa miesta, určené je iba pre jedny hodinky. Alternatívou sú aj zamatové/semišové vrecúška na šperky so sťahovacou šnúrkou. Aj tu však uchovávajte iba jeden kúsok.

Naťahovač automatických hodiniek

Ste majiteľom automatických hodiniek? Potom určite oceníte naťahovač hodiniek, resp. pohyblivý stojan, ktorý ich udrží permanentne v pohybe aj v čase, keď ich práve nenosíte – ak by boli dlhodobo bez pohybu, olej vo vnútri by mohol stuhnúť. Hodinky sú uložené na mäkkom vankúši a pred prachom a iným znečistením ich chráni plastový kryt, resp. číre plexisklo. Rýchlosť pohybu, teda počet otáčok za deň, je voliteľná – zvyčajne štyri prednastavené programy otáčania.

Tipy pre bezpečné skladovanie hodiniek

1. Skladujete najcennejšie a najdrahšie modely hodiniek a ďalších šperkov v trezore? Možno si myslíte, že sú maximálne v bezpečí pred prípadnou krádežou, avšak zabúdate na iné riziko, a to vlhkosť, ktorá ich môže poškodiť, obzvlášť v prípade quartzových hodiniek. Riešením sú silikagél vysúšacie vrecká, ktoré vložíte do trezoru alebo iného úložného priestoru spolu s hodinkami – pohltia vzdušnú vlhkosť.

2. Snažte sa skladovať hodinky čo najďalej od televízie, počítača a podobnej elektroniky. Magnetické pole môže narušiť presnosť hodiniek.

3. Pri quartzových modeloch existuje riziko korózie alebo vytečenia batérie. Ak sa teda chystáte náramkové hodinky na dlhšiu dobu odložiť, vyberte z nich batériu a skladujte ju samostatne, aby nedošlo k poškodeniu hodiniek.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne