19.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Poslanci v Rači súhlasili s výpožičkou priestorov Červenej lisovne v NKD pre Račiansky muzeálny spolok, ktorý zorganizuje v októbri výstavu o fabrike Dynamitka Nobel

Najčítanejšie

Poslanci v Rači na svojom zasadnutí v utorok 26.9. odsúhlasili že sa bude Račiansky muzeálny spolok striedať v priestoroch Červenej lisovne v Nemeckom kultúrnom dome (NKD) v Rači spolu s vinárskymi akciami Račianskeho vinohradníckeho spolku, ktorý tento priestor pôvodne revitalizoval a zrekonštruoval.

Račiansky vinohradnícky spolok bude mať v budúcom roku v týchto priestoroch napríklad akciu v termíne od 14 do 15. mája 2024 pre tradičný Festival frankovky modrej. Račiansky muzeálny spolok ale už koncom októbra v tomto roku 2023 predstaví nielen obyvateľom Rače výstavu k 150. výročiu od založenia fabriky Dynamit Nobel.

„Čo sa týka iných akcií pred lisovňou je to možné a v prípade iných ako avizovaných akcií, vinári majú v rámci tohto priestoru prednosť takže samozrejme, keď budú mať nejakú ďalšiu akciu, tak sa budú upravovať v budúcnosti rezervované časy pre vinárov,“ uviedol na zastupiteľstve doplňujúcu informáciu starosta Rače Michal Drotován, z platformy Rača je náš domov.

Na čo reagoval na zastupiteľstve poslanec z rovnakej platformy: „Ja by som len doplnil, že tá žiadosť Račianskeho muzeálneho spolku o usporiadanie výstavy je o vinohradníctve a vinárstve v Rači, takže ten účel je naplnený,“ tvrdil Vladimír Groch.

„Jedna vec je že ta výstava je o vinohradníctve ako takom, ale kolega Pilinský rozprával že ten priestor bol myslený ako taká priama podpora našich vinohradníkov, a druhý pohlaď o ktorom rozprával, že práve tí vinohradníci do toho investovali a nejakým spôsobom tomu priestoru vdýchli život, či už nejakou prácou, ale i tým že zohnali mimorozpočtové zdroje, ale ako som pochopil tak spolok vinohradnícky je s týmto v poriadku, a podporuje to, ja som veľmi prekvapený, ja som svoj názor na to na komisii povedal, že si nemyslíme že to je správne a že by to malo mať oveľa širšie využite spojením s námestím pred NKD, ale ak sú takto zainteresované strany s tým v poriadku tak, ja to podporím a je to potom zas diskusia na ďalší rok,“ reagoval račiansky poslanec z platformy Spoločný Cieľ Ján Polakovič.

V priestoroch sa podľa predkladaného materiálu na zastupiteľstve bude konať Výstava k „150 výročie založenia fabriky Dynamit Nobel“ pripomína výročie založenia fabriky, neskôr známej pod skratkou CHZJD („Dimitrovka“), alebo Istrochem:

Dimitrovka/Istrochem úzko súvisela s Račou a Krasňanmi, okrem toho, že časť pozemkov patrila v čase zakladania firmy do katastra Rače, tak po celý čas v nej pracovali mnohí Račania, firma v Rači postavila niekoľko bytových domov a pod.

Výstava sa má konať na jeseň tohto roku, pričom inštalácia výstavy má byť od cca. 21. októbra (kedy končí výstava obrazov) a trvanie výstavy a následné balenie exponátov, ich odvoz a odovzdanie červenej lisovne mestskej časti, má byť na začiatku decembra, kedy majú v priestoroch každoročne akciu vinári“ a dopĺňa:

Račiansky muzeálny spolok bol založený ako občianske združenie dňa 17. októbra 2018 so zameraním na históriu, uchovanie duševného, kultúrneho a materiálneho bohatstva predkov. V priestoroch Koloničovej kúrie zriadili Račianske múzeum na zachovanie kultúrneho dedičstva Mestskej časti Bratislava-Rača v podobe uchovania a prezentácie muzeálnych predmetov aj pre ďalšie generácie. Počas roka organizujú výstavy muzeálnych predmetov a ďalšie aktivity na nádvorí kúre, ako aj v červenej lisovni. Okrem získavania exponátov, dokumentov, spomienok a fotografií organizujú tematické výstavy (napr. Ako žili naši predkovia v Rači, Vianoce našich starých rodičov, Ako športovali naši starí rodičia, Račianski trampi a ich svet, atď…), programy pre deti, mládež i seniorov, rôzne stretnutia a prednášky.“

Predsedníčkou Račianskeho muzeálneho spolku je známa Račanka Jana Maníková, ktorá pracovala v Dynamitke Nobel (CHJZD, Istrochem) 25 rokov na personálnom úseku, najprv ako psychológ, neskôr ako vedúca Odboru rozvoja ľudských zdrojov.

Z Istrochemu odišla po tom ako ho kúpil podnikateľ a politik Andrej Babiš, ktorý všetky útvary, ktoré nesúviseli s výrobou zrušil. Pôvodná fabrika Dynamit Nobel bola založená 23. októbra 1873. Výstava Račianskeho muzeálneho spolku v Červenej lisovni v NKD sa uskutoční symbolicky od konca októbra 2023.

„Napriek tomu, že Dimitrovka/Istrochem mala zlú povesť medzi Bratislavčanmi kvôli rôznym exhalátom a odpadom s dôsledkami na životne prostredie, patrila k našim najvýznamnejším chemickým firmám. Dimitrovka/Istrochem veľmi úzko súvisela s Račou a Krasňanmi, okrem toho, že časť pozemkov patrila v čase zakladania firmy do katastra Rače, tak po celý čas v nej pracovali mnohí Račania, firma v Rači postavila niekoľko „panelákov“ pre svojich pracovníkov a pod. V čase najväčšieho rozsahu tu pracovalo až 7 tisíc zamestnancov,“ uviedla Jana Maníková.

Ak ste pracovali vy, alebo vaši príbuzní v Dimitrovke/Istrocheme a máte nejaké materiály, fotografie, ktoré by návštevníkom pripravovanej výstavy pripomenuli život a prácu v tejto fabrike zavolajte do Račianskeho muzeálneho spolku pani Maníkovej na t.č.: 0904858234.

Zábery zo zatiaľ poslednej výstavy Račianskeho muzeálneho spolku „Račianski trampi a ich svet“ v Červenej lisovni:

Plánované podujatia vinohradníkov a vinárov v budúcich rokoch:

Červená lisovňa
3.2.2024 – Súťaž v reze viniča hroznorodého
9.2. a 10.2.2024 – Valentín s vinármi
5.4. a 6.4.2024 – Koštúfka po račanských pivnicách
14.5. a 15.5.2024 – Festival Frankovky modrej 2024
6.12. a 7.12.2024 – Mikuláš s vinármi
13.12. a 14.12.2024 – Adventná Koštúfka po račanských pivnicách

Sála NKD
13.1.2024 – Ples poľovníkov a vinárov
6.11.2024 – Požehnanie mladých vín
18.1.2025 – Ples poľovníkov a vinárov

Obecná pivnica
5.4. a 6.4.2024 – Koštúfka po račanských pivnicách
13.12. a 14.12.2024 – Adventná Koštúfka po račanských pivnicách

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne