19.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Račiansky muzeálny spolok predstavil svoju novú výstavu „150. výročie založenia fabriky Dynamit Nobel“

Najčítanejšie

Slávnostného otvorenia výstavy sa v sobotu 28. októbra zúčastnilo v Červenej lisovni množstvo Račanov, starosta Michal Drotován, jeho zástupca Róbert Pajdlhauser, maliar Vojtech Polakovič, folklorista Imrich Béreš, právnik a diplomat Jaroslav Straka, za usporiadateľský Račiansky muzeálny spolok jeho predsedníčka Jana Maníková, známa vlastivedná sprievodkyňa Mária Hatalová, reštaurátor Aleš Šilberský a poslankyňa Monika Hrnčárová Luknárová.

„Výstava približuje návštevníkom slávne i ťažké chvíle jednej z najvýznamnejších chemických fabrík v Bratislave – Dynamit Nobel. Nahliadnete do archívnych materiálov, prečítate si veľa informácií, pozriete fotografie i niekoľko exponátov,“ uviedli usporiadatelia.

Dimitrovka/Istrochem úzko súvisela s Račou a Krasňanmi, okrem toho, že časť pozemkov patrila v čase zakladania firmy do katastra Rače, tak po celý čas v nej pracovali mnohí Račania, firma v Rači postavila niekoľko bytových domov.

„Napriek tomu, že Dimitrovka/Istrochem mala zlú povesť medzi Bratislavčanmi kvôli rôznym exhalátom a odpadom s dôsledkami na životné prostredie, patrila k našim najvýznamnejším chemickým firmám. Dimitrovka/Istrochem veľmi úzko súvisela s Račou a Krasňanmi, okrem toho, že časť pozemkov patrila v čase zakladania firmy do katastra Rače, tak po celý čas v nej pracovali mnohí Račania, firma v Rači postavila niekoľko „panelákov“ pre svojich pracovníkov a pod. V čase najväčšieho rozsahu tu pracovalo až 7 tisíc zamestnancov,“ uviedla Jana Maníková, predsedníčka Račianskeho muzeálneho spolku, ktorá pracovala v Dynamitke Nobel (CHJZD, Istrochem) 25 rokov na personálnom úseku, najprv ako psychológ, neskôr ako vedúca Odboru rozvoja ľudských zdrojov.

Z Istrochemu odišla po tom ako ho kúpil podnikateľ a politik Andrej Babiš, ktorý všetky útvary, ktoré nesúviseli s výrobou zrušil. Pôvodná fabrika Dynamit Nobel bola založená 23. októbra 1873. Výstava Račianskeho muzeálneho spolku v Červenej lisovni v NKD sa preto uskutoční symbolicky od konca októbra 2023.

Vernisáže sa zúčastnil aj starosta Rače. „Keďže naša babka bývala oproti AB Kozmetike, takže jedny z prvých detských spomienok sú práve na Dimitrovku, jednak na ten smrad (smiech), ale aj na tú vežu, to sú také prvé moje vizuálne spomienky, jedny z prvých v detstve…, a tiež na plaváreň kde sme chodili v druhej tretej triede na základnej škole, takže mám citový vzťah. Je to veľká vec táto výstava, chcem sa ešte raz poďakovať všetkým čo sa o ňu zaslúžili. Všetky veci, informácie a artefakty čo tu sú, sú naozaj veľmi hodnotné. Teším sa že sem prišlo toľko ľudí a verím že počas výstavy sem príde ešte veľa ľudí a využijú tú príležitosť, lebo je to kus histórie Rače, ale aj celej Bratislavy a dá sa povedať že aj celého Slovenska. Dynamitka bola jedným z najväčších podnikov na Slovensku v rámci chémie,“ uviedol Michal Drotován.

Račiansky muzeálny spolok (RMS), ktorý je usporiadateľom výstavy, bol založený ako občianske združenie pred 5-timi rokmi, dňa 17. októbra 2018, takže táto vernisáž výstavy bola zároveň i malou oslavou vzniku. Spolok bol založený „so zameraním na históriu, uchovanie duševného, kultúrneho a materiálneho bohatstva predkov. V priestoroch Koloničovej kúrie zriadili Račianske múzeum na zachovanie kultúrneho dedičstva Mestskej časti Bratislava-Rača v podobe uchovania a prezentácie muzeálnych predmetov aj pre ďalšie generácie. Počas roka organizujú výstavy muzeálnych predmetov a ďalšie aktivity na nádvorí Koloničovej kúre, ako aj v Červenej lisovni. Okrem získavania exponátov, dokumentov, spomienok a fotografií organizujú tematické výstavy, napr. Ako žili naši predkovia v Rači, Vianoce našich starých rodičov, Ako športovali naši starí rodičia, Račianski trampi a ich svet (…), programy pre deti, mládež i seniorov, rôzne stretnutia a prednášky.“ Výstava „150. výročie založenia fabriky Dynamit Nobel“ je v poradí už ich 14-tou výstavou.

Výstava je sprístupnená v Nemeckom kultúrnom dome na ulici Barónka v Rači v Červenej lisovni, ktorú pre tieto účely zrekonštruoval Račiansky vinohradnícky spolok, od 28. októbra do 2. decembra, od utorka do piatku (od 16-18h) a počas víkendov (od 14-18h).

Pozrite si video s príhovorom Jany Maníkovej a starostu Michala Drotována zo slávnostného otvorenia výstavy:

Na vernisáž prišiel ako hosť aj Marian Gonda, ktorý sa rozhodol vo veku 61 rokov pre štúdium univerzity v Nitre a v úctyhodnom veku tak úspešne zakončil štúdium na katedre histórie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa. Témou jeho diplomovej práce bol „Historický vývoj továrne Dynamit Nobel v rokoch 1873 až 1924“. Jeho spolužiaci mali o 40 rokov menej. Po piatich rokoch, vo veku 66 rokov, sa úspešne stal magistrom historických vied. Jeho manželka v minulosti robila personálnu riaditeľku v Dimitrovke. Jeho život je doslova spätý s touto fabrikou. (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

 

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne