13.9 C
Bratislava
sobota, 4. mája 2024

Susedom Palmy prekáža jej súčasný stav, chceli by ju revitalizovať čím skôr

Najčítanejšie

Šesťhektárový pozemok na Račianskej ulici v Bratislave by sa podľa ľudí bývajúcich v jeho susedstve mal zmeniť na lokálne centrum. Najviac ich zaujímajú verejné priestory, nechcú tu fabriku ani veľký obchodný dom.

Súčasná podoba brownfieldu Palma sa veľkej časti jeho susedov nepáči. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO medzi obyvateľmi lokality, v ktorej sa pozemok nachádza.

Zúčastnilo sa ho 203 respondentov, zber dát prebiehal počas októbra formou osobného dopytovania sa. Na otázku „Prekáža vám, v akom stave sa dnes pozemok bývalej fabriky Palma nachádza?“ odpovedalo „nie“ iba 8,9 % susedov vrátane tých, ktorí bývajú napríklad v podnájme. Ešte viac súčasný stav Palmy prekáža ľuďom, ktorí majú v lokalite trvalý pobyt.

zdroj: mediamedia/CORWIN

Väčšina susedov Palmy by aj preto chcela, aby sa tento brownfield revitalizoval čím skôr. To, že vybudovanie novej štvrte môže počkať, si myslí 20,8 % respondentov. Ak berieme do úvahy iba tých s trvalým pobytom, čakať je ochotných necelých 14 %. Významná väčšina (takmer 80 %) trvalých obyvateľov lokality si myslí, že čím skôr bude nová Palma hotová, tým to bude lepšie.

zdroj: mediamedia/CORWIN

Samotný projekt pritom pozná drvivá väčšina opýtaných – nikdy o ňom nepočulo iba 4,4 % respondentov, z tých s trvalým pobytom iba niečo cez percento. „Teší nás, že novú Palmu susedia nielen poznajú, ale sa im aj páči. Zároveň rozumieme ich výhradám k súčasnej podobe územia a prianiu, aby sa s jeho revitalizáciou začalo čím skôr. Žiaľ, progres výstavby nie je plne v našich rukách a závisí od rýchlosti územnoplánovacích a povoľovacích procesov,“ hovorí Filip Gulan, projektový manažér spoločnosti CORWIN.

zdroj: mediamedia/CORWIN

Čo sa týka benefitov novej štvrte, najčastejšou spontánnou odpoveďou respondentov bolo, že vítajú revitalizáciu lokality ako takej (27 %). Páči sa im aj, že bude konečne využívaná (14,3 %) a vznikne tu niečo nové (opäť 14,3 %). Ďalšími menovanými pozitívami bolo vybudovanie nových zelených plôch, služieb a sociálnej vybavenosti.

„Ďalší respondenti uvádzali ako benefit, že sa konečne niečo robí. Prípadne že dôjde k skrášleniu a zvýšeniu hodnoty územia. Až 77,8 % odpovedí respondentov, ktorým sa projekt páči, sa tak týkalo už len samotného faktu, že sa s pozemkom konečne vôbec začne niečo pozitívne diať,“ vysvetľuje Filip Gulan.

Aj v prípade účastníkov prieskumu, ktorým sa projekt nepáči (15 z 203), boli jednými z hlavných výhrad dlhý čas jeho napredovania a zastavené práce.

Z funkcií, ktoré by mali v novej štvrti vzniknúť, susedia Palmy za najviac dôležité považujú verejné priestory. Za zbytočné ich nepovažuje nik. Na druhom mieste sa umiestnilo zdravotnícke zariadenie a materská škola, ktoré považuje za zbytočné iba približne 15 % respondentov. Ďalšími vítanými funkciami sú menšie služby (kaderníctvo, oprava obuvi a pod.), kultúra, reštaurácie a tržnica. Najmä obyvateľov s trvalým pobytom by v lokalite potešili nové byty.

Za najmenej dôležité funkcie v lokalite považujú susedia novú fabriku a veľké nákupné centrum. S tými však projekt nepočíta. „Teší nás, že významná väčšina jej revitalizáciu podporuje a ich predstavy sú v súlade s plánom revitalizácie, ktorý sme aj nedávno predstavili priamo v areáli. Vnímame aj výhradu, že sa im súčasný stav pozemku nepáči a že chcú čo najrýchlejšiu revitalizáciu. Tá však nie je možná bez zmeny územného plánu. Ten stále v tejto lokalite prikazuje funkciu priemyslu, hoci práve tú obyvatelia Bieleho kríža a okolia dlhodobo odmietajú. V tomto však potrebujeme najmä podporu mesta. Veríme, že si uvedomuje, že takáto zmena je vo verejnom záujme a podarí sa ju uskutočniť čím skôr,“ dodáva Filip Gulan.

Video z prehliadky areálu Palmy, 3. októbra 2023:

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne