18.7 C
Bratislava
nedeľa, 5. mája 2024

Vedenie Rače objednalo hrabanie lístia od externého dodávateľa, aj keď obec disponuje vlastnými pracovníkmi zo Strediska čistoty

Najčítanejšie

Transparentné a hospodárne nakladanie s majetkom a financiami, je základ fungovania pre každú mestskú časť, alebo obec. Mestská časť Rača má vlastných zamestnancov v Stredisku čistoty na údržbu zelene – činností, ktoré zverejňuje aj v denníku, podľa ktorého napr. v utorok 28. novembra uvádza, že vykonali:

Hrabanie a odvoz lístia Gelnická, Park J.M. Hurbana, Pílenie náletov a suchých stromov – pri Šajbách, Plicková, Podnety OPS: Dopravná, Stratená, Odvoz BRO, zbieranie odpadkov, vysýpanie košov a odvoz smetí, či zbieranie psích exkrementov.

I napriek tomu, že mestská časť má vlastných zamestnancov na údržbu zelene, ktorí ako vidíte môžu realizovať i hrabanie a odvoz lístia, objednala si 24. novembra „hrabanie lístia s naložením a odvozom odpadu, množ.: 25280 m2“ za cenu 1 516,80 eur, podľa objednávky č. 202300789 od živnostníka Mariána Demka.

Transparentné a hospodárne nakladanie s majetkom a financiami, je základ fungovania pre každú mestskú časť, alebo obec a je to i hlavným leitmotívom komunikácie minulej volebnej kampane súčasného starostu Michala Drotována.

Ale i napriek tomu vedenie mestskej časti objednalo služby od externého dodávateľa, ktoré by si malo vedieť zabezpečiť v rámci vlastných zdrojov – má na to personálne i technické vybavenie.

Nie tak nedávno bola realizovaná dokonca i rekonštrukcia a prístavba Strediska čistoty, ktoré sa presťahovalo z priestorov hasičskej zbrojnice, za sumu takmer 300 tisíc eur.

Mzda pracovníka strediska čistoty miestneho úradu Rača sa pohybuje na úrovni približne 750 eur/mesačne, plus výkonnostné odmeny do výšky 30% a vykonáva činnosti údržby zelene na plný 100% úväzok. Pracovná doba zamestnanca je v Po-Št (6:30 -15:00) a piatky (6:30 -12:30), v letných a zimných mesiacoch je pracovný čas upravený vzhľadom na počasie.

Miestny úrad aktuálne hľadá na stredisko čistoty pracovníka na pozíciu vodiča.  Prečo mestská časť potrebuje na služby využívať i externého živnostníka hodnoverne neodôvodnila.

Podľa zistení Račianskeho Večerníka spolupráca medzi mestskou časťou Bratislava-Rača a živnostníkom Mariánom Demkom trvá už približne šesť rokov, od roku 2017, a mestská časť s ním doteraz uzatvorila zmluvy na celkovú sumu viac ako 77 tisíc eur z čoho boli nakoniec fakturované práce za celkovú sumu necelých 60 tisíc eur.

Aktuálna zmluva je platná do 14. apríla 2024 a jej predmetom bola a je údržba zelene (záhradnícke práce) počas jarných, letných a jesenných mesiacov v školských areáloch ZŠ a MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti MČ BA-Rača a to: MŠ Barónka 17, MŠ Cyprichova 76, MŠ Gelnická 34, ZŠ s MŠ J. A. Komenského Hubeného 25, MŠ Plickova 16, MŠ Pri šajbách 14, ZŠ Tbiliská 4, teda tá náplň práce, ktorú by mohli a mali vedieť vykonávať interní zamestnanci úradu.

Starosta Drotován pritom po menovaní do funkcie ešte v roku 2019, vo svojom prvom funkčnom období, zverejnil eticky kódex fungovania samosprávy, v ktorom hlavnými bodmi bolo aj „zvýšenie transparentnosti verejného obstarávania a zabezpečovania služieb, ale i zvýšenie transparentnosti činnosti miestneho zastupiteľstva, miestneho úradu a starostu mestskej časti.

Starosta sa odmietol k realizovanej objednávke od živnostníka Mariána Demka vyjadriť a na naše otázky neodpovedal.

Pre Račiansky Večerník sa vyjadril prednosta miestneho úradu v Rači: „Prešlo to riadnym výberovým konaním, zmluva s pánom Demkom je zverejnená na našej stránke medzi zmluvami, my máme v súčasnosti 17 zamestnancov na Stredisku čistoty, nestíhajú robiť všetky školské areály, to znamená že školské areály, materské školy a základné školy má na starosti pán Demko,“ uviedol pre Račiansky Večerník Peter Semanco, prednosta MČ Rača.

Podľa informácií od jedného zo zamestnancov Strediska čistoty, celkový počet pracovníkov v Stredisku čistoty je síce 17, ale z toho dvaja sú zaradení na vysýpanie odpadkových košov, jeden na psie odpadkové koše, traja pracovníci sú dlhodobo PN, jeden pracovník je pilčík a jeden pomocník. Ostávajú deviati pracovníci, ktorí aktuálne riešia hrabanie a odvážanie lístia.

Riešením by teda mohla byť celková reorganizácia Strediska čistoty, zefektívnenie pracovných postupov a väčšia odbornosť, a to aj pri výbere nových zamestnancov. Činnosti, ktoré majú a mali by mať v náplni práce interní zamestnanci úradu, nie je efektívne outsourcovať.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne