11.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Osobnosti kraja. Skrývajú veľké príbehy a častokrát sú verejnosti neznáme. Dajte nám o nich vedieť

Najčítanejšie

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) každoročne oceňuje výnimočné osobnosti kraja. Ide o ľudí, ktorí svojou prácou obohatili ľudské poznanie, dosiahli vynikajúce výsledky alebo prispeli k rozvoju kraja, či reprezentácii doma i v zahraničí.

Medzi týmito osobnosťami nie sú len zvučné mená, ale najmä zanietené osobnosti s veľkým srdcom, odhodlaním, ktoré robia dobré veci pre ľudí a kraj a to často nezištne. Ide o vedcov, umelcov, pedagógov, lekárov, športovcov, či ľudí pôsobiacich v sociálnej oblasti. Svojou prácou i nápadmi prispievajú k spoločenskému a ekonomickému rozvoju regiónu.

„V minulosti sa laureátmi stali napríklad Milan Lasica, Magdaléna Vašáryová, Hilda Múdra, bratia Hochschornerovci, Gizka Oňová, Eva Rysová, či prvá dáma slovenského viniča – šľachtiteľka vín Dorota Pospíšilová. Určite jedno z jej vynikajúcich vín ste už ochutnali. V našom regióne sú asi najznámejšie Devín, Hron, Rudava či Váh. Pani Pospíšilová posunula slovenské vinárstvo medzi svetovú špičku. Okrem mnohých ocenení je od roku 2020 aj držiteľkou najvyššieho ocenenia BSK a to Výročnej ceny Samuela Zocha,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

Preto ak máte vo svojom okolí výnimočného človeka, povedzte nám o ňom. Nominácie na Ocenenia BSK za rok 2023 sú stále otvorené. Udeľujú sa v piatich kategóriách: Výročná cena Samuela Zocha, Pamätný list Samuela Zocha, Čestné občianstvo BSK, Cena verejnosti a Ďakovný list predsedu BSK. Rovnako bude udelený aj titul Historická osobnosť regiónu, ktorý navrhuje bratislavský župan Juraj Droba.

Ako prvý titul získal in memoriam hudobný skladateľ Eugeň Suchoň, po ňom ďalšie veľké mená česko-slovenský hokejový brankár a tréner Vladimír Dzurilla, slovenský lekár internista a klinický fyziológ, univerzitný pedagóg a akademik Ján Dérer a popredná svetová operná speváčka – sopranistka Lucia Popp. Piatou osobnosťou tejto kategórie sa stal spisovateľ a bývalý väzeň, ktorému sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau – Alfréd Wetzler.

Ocenenia BSK môžu byť udelené osobám s trvalým pobytom na území BSK alebo právnickým osobám so sídlom na území BSK. Návrhy na udelenie ocenenia môžu podávať obyvatelia Bratislavského kraja či už samostatne alebo prostredníctvom občianskych združení a organizácií pôsobiacich na území kraja.

Doručený návrh musí obsahovať charakteristiku navrhovanej osoby, odôvodnenie predloženého návrhu a písomný súhlas navrhovaného s nomináciou. V prípade návrhu na ocenenie in memoriam je potrebný súhlas žijúcej blízkej osoby. Nominácie je možné posielať do 31. decembra 2023.

Prihlasovací formulár a bližšie informácie nájdete > TU 

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne