21 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Pozinkované a plastifikované plotové pletivo: aký je rozdiel

Najčítanejšie

Pletivový plot udržuje vizuálnu kontrolu nad okolitým priestorom, jasne vymedzuje prístupové zóny, poskytuje ochranu pred náhodným prechodom a prechodom, vniknutím malých zvierat. Aký je rozdiel medzi pozinkovanými a poplastovanými typmi pletiva?

Pozinkované pletivo na oplotenie

Flexibilné pozinkované pletivo na plot je svetovým štandardom. Oceľové pletivo obsahuje železo, ktoré podlieha korózii v dôsledku oxidácie kovu. Pri kontakte železa so vzduchom a vodou vzniká hydroxid železitý Fe(OH)3 – hrdzu pozná každý.

Galvanické zinkovanie je proces ochrany kovu pred koróziou založený na pravidlách elektrickej vodivosti:

• železo je kladne nabitý prvok;
• zinok má záporný náboj;
• počas galvanizácie hrá železo úlohu katódy a zinok – anóda;
• výsledný galvanický pár nie je oxidovaný.

Postupom času prechádza zinkový povlak špeciálnym druhom korózie, ktorý drôt neničí, ale naopak – predlžuje jeho životnosť. Prečo? Pri oxidácii daruje zinok svoje elektróny železu, čím zachováva chemickú stabilitu základne mriežky.

Pozinkované plotové pletivo je praktické a lacné riešenie. Bez nanášania zinku sieť slúži 5-7 rokov. Pozinkované – nie menej ako 15 rokov.
Poplastované pletivo

Moderné poplastované pletivo na oplotenie má dodatočnú ochranu. Napriek opakovanému nanášaniu vrstiev zinku na povrch ocele sa drôt vplyvom mechanického poškodenia, teplotných zmien a konštantného trenia ničí.

Aplikácia dodatočnej ochrannej vrstvy z polyvinylchloridu predlžuje životnosť plotu:

• na drôt nemá vplyv škodlivé UV žiarenie, prenikanie vody a kyslíka;
• PVC je termoplast odolný voči extrémne vysokým a nízkym teplotám;
• plast znižuje trenie a zvyšuje pevnosť produktu.

Dôležité! Na výrobu mäkčeného pletiva s PVC povlakom sa používa výhradne oceľ, ktorá je vopred pozinkovaná. Odborníci odhadujú životnosť takéhoto plotu v európskych klimatických podmienkach (za predpokladu správnej inštalácie a absencie mechanického poškodenia) na úrovni 50-60 rokov.

Zelená farba ako plastový náter nebola zvolená náhodou: odtieň je prirodzený, v teplom období splýva so stromami a kríkmi, vo vzdialenosti 30-50 m sa stáva takmer neviditeľným.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne