11.7 C
Bratislava
sobota, 4. mája 2024

Voliči nájdu v novom elektronickom registri zoznamy kandidátov pre všetky druhy volieb

Najčítanejšie

Voliči sa jednoduchšie a rýchlejšie dostanú k informáciám o kandidátoch pre všetky druhy volieb. Umožní to návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý v stredu 10. januára schválila vláda SR.

Zmenu legislatívy predložil na rokovanie kabinetu minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Účinnosť zmeny zákona sa navrhuje od 1. júna 2024, takže aktuálnych prezidentských volieb sa novela nedotkne. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 23. marca, prípadné druhé kolo sa bude konať v sobotou 6. apríla.

Hlavným cieľom je vytvoriť nový elektronický register, v ktorom sa bude viesť na jednom mieste zoznam všetkých zaregistrovaných kandidátov a kandidátnych listín v jednotlivých voľbách. Obsahovať bude potrebné údaje o kandidátoch v parlamentných, prezidentských voľbách, vo voľbách do Európskeho parlamentu, ako i vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov a samosprávy obcí.

„Ministerstvo vnútra pokračuje v elektronizácii volebných procesov. Vytvorenie centralizovaného registra uľahčí širokej verejnosti prístup k údajom o kandidátoch pre všetky druhy volieb, zároveň bude slúžiť ako zdroj pre tlač a distribúciu zoznamu zaregistrovaných kandidátov a hlasovacích lístkov. Údaje z registra budú poskytované Štatistickému úradu SR na účely spracovania výsledkov volieb,“ priblížil minister vnútra SR.

Zmenu pocíti verejnosť najmä pri voľbách do orgánov samosprávy obcí, kde bolo doteraz potrebné vyhľadávať informácie o kandidátoch na viacerých miestach – webových sídlach samosprávnych krajov, obcí, prípadne na úradných tabuliach obce.

Elektronické spracúvanie údajov z doručených kandidátnych listín bude významnou oporou pre volebné komisie zodpovedné za registráciu, ktorým zanikne povinnosť manuálneho prepisovania a následného vyhotovovania zoznamov kandidátov.

Register kandidátov a kandidátnych listín tak pomôže znížiť riziko chybovosti na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov a hlasovacích lístkoch, a tým aj riziko možného spochybnenia výsledkov volieb.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne